Kockázatos Skype-ot használni

2006.06.15. 12:29
A Noreg Kft. műszaki igazgatója egy sajtótájékoztatón elmondta: már most is vannak olyan vírusok, amelyek beszélgetés közben képesek megfertőzni az egymással kapcsolatban lévő számítógépeket.

Szakértők szerint komoly informatikai biztonsági kockázattal jár az internetes chat- programok, illetve az internetes telefonálást is lehetővé tevő Skype használata vállalati környezetben.

Vírusok

Kovács Tamás, a Noreg Kft. műszaki igazgatója csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta: már most is vannak olyan vírusok, amelyek beszélgetés közben képesek megfertőzni az egymással kapcsolatban lévő számítógépeket, ezért azt javasolja, hogy vállalati környezetben ne használják ezeket a programokat.

Erdélyi Gergely, a finn F-Secure víruskutatója szerint a következő nagy támadás valószínűleg a Skype-ot fogja érni, hiszen egy ilyen vírus egy-két perc alatt végigsöpörhet az interneten. Erre azért van nagy esély, mert a Skype kommunikációs protokollja megkerüli a vállalati és személyes tűzfalakat, s így bármilyen irányból könnyű megfertőzni a számítógépet.

Nem védik

Patkó Attila, a Navigator Informatika Zrt. üzletág igazgatója közölte: a különböző azonnali üzenetküldő, így a chat programok, vagy a Skype használatakor a nem megfelelően védett hálózatok könnyen megfertőződnek, ezért minden felhasználónak érdemes védekeznie. Hozzátette: a cégek jó része azonban csak akkor akar védekezni, amikor már legalább egyszer sikeres támadás érte.

A szakértők az eseményen azt ajánlották, a vállalatok, a vonatkozó törvényeket és előírásokat figyelembe véve mindenképpen szabályozzák ezen programok használatát, s mielőtt engedélyezik, építsék ki a támadások ellen védő mechanizmust.

Bánffy Miklós, a NextiraOne Magyarország Kft. műszaki igazgatója úgy vélte, mivel az internet már szinte minden vállalatnál munkaeszköz, csak részben lehet a hozzáférést korlátozni, de vannak megoldások arra, hogy az egyéni használat biztonsági kockázatát mérsékeljék, s világháló személyes használatát áttereljék a munkaidőn túlra.  • Bérelnék
  • Személyi kölcsön