Ilona
17 °C
33 °C

Csináld magad valóságshow

2001.08.14. 17:48
Megannyi egyszemélyes showműsor hang, reklámok, propaganda, erőszak, és nyeremények nélkül - ezt találjuk a webkamera-portálokon. A műfaj diadalútja ezúttal is hisztériás félelemmel kezdődik.
A jövő médiája nem nyughatik, (ahogy az meg volt mondva előre) a régi hátán kapaszkodik be a köztudatba, hogy ott legyen. A Sinnocence, a Stileproject, és a SuperHyperDemonchild webkameraportáljain férfiak, nők, beazonosíthatatlan egyének néznek bután. Végtelen valóságshow.

Eszköz és műfaj

Elissnél minden fekete-fehér
A webkamera nem szorulna különösebb magyarázatra, de azért mégis. A webkamera egyrészt egy eszköz - számítógépre kötött digitális kamera, amelynek képe szabályos periódusokben frissül és az interneten keresztül figyelemmel kísérhető. A webkamera másrészt egy műfaj - a személyes honlapok, internetes naplók, online művészeti programok azon része, amelyben az alkotó személyes jelenlétét egy rendszeresen frissülő kép reprezentálja. Az ilyen webkamerák képe nem szükségszerűen webkamerákból származik, a pálya szabad - lehet szabadkézi rajz, vagy félnapos dizájnmunka.

A webkamera nem kötelező dolog, inkább annak a jelzése, hogy valaki jócskán rágyógyult az internetre és így szociális életének egy fontos részét ott szövögeti. A sokszínű webkamerás műfajban a legnagyobb menők a csajok - közülük is azok, akik időről időre spontán megszabadulnak ruházatuktól.

Önkisérletiegérkedés

Sinnocence-ről kevesen tudják, hogy macska
Ez persze nem szabad, hogy félrevezessen minket: a kivillanó elsődleges nemi jellegzetesség csak a dekoncentrált közönség elé dobott csali. Más szereplők kreatív installációkkal szórakoztatnak (gumibabák, akciófigurák, hamutartó) vagy kedvenc kisállataikat tuszkolják az optikába, és saját arcukkal csak ritkán jelennek meg. Bármi lehet - és ez mind semmi ahhoz képest, amikor az egymást kedvelő vagy gyűlölő webkamerás arcok üzengetni kezdenek egymásnak.

Az adás a maga módján változatos: vannak csajok, akik előszeretettel vetkőznek, és vannak csajok akik soha - ők legfeljebb berúgnak a számítógép előtt, hogy később másnapos fejjel bámuljanak. A pasik közül sokan követik ezt az utat. Ugyanakkor ott van Eliss, aki a fények és az artisztikus akcióhős-beállítások nagymestere, vagy Dr. Macabre, aki jelenleg például amszterdami utazását közvetíti.

A webkamera portálok látogatói emellett figyelemmel kísérhetik a jelenségnek helyet adó E/N underground főbb központjait: Jay Stile pincéjét, a Troma és a Newgrounds rendetlen dolgozószobáit.

Cukrosbácsi kerestetik

A Salon magazin a héten többnyire jogosan riadót fújt a webkamerás mozgalom láttán.

Livian nagykorú
A webkamera használata nem korhatáros dolog, így kiskorúak is kiválóan jól szórakozhatnak vele. Internetes szocializációjuk részeként kísérletezhetnek, hogy miképpen tehetik még népszerűbbé magukat.

Így előfordulhat, hogy kiskorúak online adásban leveszik a ruhájukat. Mindez semmi ahhoz képest, ami jogossá teszi a Salon hisztijét: léteznek olyan pedofil oldalak, amelyek az ilyen webkamerákra vadásznak és archiválják a képeiket.

Ehhez jön még az a közösségi mozgalom, amely a legnépszerűbb webkamerás lányok körében terjedt el: kívánságlistáikat az interneten publikálták, hogy az esetleges rajongók megajándékozhassák őket. A nyomulás hátterét az Amazon hasonló nevű (Wishlist) szolgáltatása adta: a kedves felhasználók az áruházi portálon könnyedén összegyűjthetik az általuk vágyott tárgyakat abban a reményben, hogy valaki megveszi azokat nekik.

A tizenhét éves Charisma például DVD-trilógiát kapott oldalának közönségétől, Shelia új webkamerát kapott, Katneko pedig a Zabhegyezőt. A Salon.com összefoglalója szerint a Lolita-képeket így maguk a gyerekek gyártják és a weben keresztül maguk próbálják beszedni érte a díjazást.

Ugocsa sez

Az egyik webkamera-portált üzemeltető Jay Stile ugyanakkor nem értett egyet a Salon beszámolójával, elsősorban azért mert a főbb webkamera portálokra egyáltalán nem engednek kiskorúakat. A pedofil oldalak lezúzása ráadásul az megfelelő nyomozóhatóságok feladata - a szülőké pedig, hogy elverjék divatos cuccokra vágyó gyermekeik seggét.

A kanadai portálfej ráadásul az kívánságlistás mozgalomról is lerántotta a leplet: mint írta, a legnépszerűbb webkamerás hölgyek gyűlölik a rajongóikat, és nem válaszolnak annak a levelére, aki húsz dollárnál olcsóbb ajándékot küld nekik.