Erzsébet
1 °C
4 °C

Csináld magad valóságshow

2001.08.14. 17:48
Megannyi egyszemélyes showműsor hang, reklámok, propaganda, erőszak, és nyeremények nélkül - ezt találjuk a webkamera-portálokon. A műfaj diadalútja ezúttal is hisztériás félelemmel kezdődik.
A jövő médiája nem nyughatik, (ahogy az meg volt mondva előre) a régi hátán kapaszkodik be a köztudatba, hogy ott legyen. A Sinnocence, a Stileproject, és a SuperHyperDemonchild webkameraportáljain férfiak, nők, beazonosíthatatlan egyének néznek bután. Végtelen valóságshow.

Eszköz és műfaj

Elissnél minden fekete-fehér
A webkamera nem szorulna különösebb magyarázatra, de azért mégis. A webkamera egyrészt egy eszköz - számítógépre kötött digitális kamera, amelynek képe szabályos periódusokben frissül és az interneten keresztül figyelemmel kísérhető. A webkamera másrészt egy műfaj - a személyes honlapok, internetes naplók, online művészeti programok azon része, amelyben az alkotó személyes jelenlétét egy rendszeresen frissülő kép reprezentálja. Az ilyen webkamerák képe nem szükségszerűen webkamerákból származik, a pálya szabad - lehet szabadkézi rajz, vagy félnapos dizájnmunka.

A webkamera nem kötelező dolog, inkább annak a jelzése, hogy valaki jócskán rágyógyult az internetre és így szociális életének egy fontos részét ott szövögeti. A sokszínű webkamerás műfajban a legnagyobb menők a csajok - közülük is azok, akik időről időre spontán megszabadulnak ruházatuktól.

Önkisérletiegérkedés

Sinnocence-ről kevesen tudják, hogy macska
Ez persze nem szabad, hogy félrevezessen minket: a kivillanó elsődleges nemi jellegzetesség csak a dekoncentrált közönség elé dobott csali. Más szereplők kreatív installációkkal szórakoztatnak (gumibabák, akciófigurák, hamutartó) vagy kedvenc kisállataikat tuszkolják az optikába, és saját arcukkal csak ritkán jelennek meg. Bármi lehet - és ez mind semmi ahhoz képest, amikor az egymást kedvelő vagy gyűlölő webkamerás arcok üzengetni kezdenek egymásnak.

Az adás a maga módján változatos: vannak csajok, akik előszeretettel vetkőznek, és vannak csajok akik soha - ők legfeljebb berúgnak a számítógép előtt, hogy később másnapos fejjel bámuljanak. A pasik közül sokan követik ezt az utat. Ugyanakkor ott van Eliss, aki a fények és az artisztikus akcióhős-beállítások nagymestere, vagy Dr. Macabre, aki jelenleg például amszterdami utazását közvetíti.

A webkamera portálok látogatói emellett figyelemmel kísérhetik a jelenségnek helyet adó E/N underground főbb központjait: Jay Stile pincéjét, a Troma és a Newgrounds rendetlen dolgozószobáit.

Cukrosbácsi kerestetik

A Salon magazin a héten többnyire jogosan riadót fújt a webkamerás mozgalom láttán.

Livian nagykorú
A webkamera használata nem korhatáros dolog, így kiskorúak is kiválóan jól szórakozhatnak vele. Internetes szocializációjuk részeként kísérletezhetnek, hogy miképpen tehetik még népszerűbbé magukat.

Így előfordulhat, hogy kiskorúak online adásban leveszik a ruhájukat. Mindez semmi ahhoz képest, ami jogossá teszi a Salon hisztijét: léteznek olyan pedofil oldalak, amelyek az ilyen webkamerákra vadásznak és archiválják a képeiket.

Ehhez jön még az a közösségi mozgalom, amely a legnépszerűbb webkamerás lányok körében terjedt el: kívánságlistáikat az interneten publikálták, hogy az esetleges rajongók megajándékozhassák őket. A nyomulás hátterét az Amazon hasonló nevű (Wishlist) szolgáltatása adta: a kedves felhasználók az áruházi portálon könnyedén összegyűjthetik az általuk vágyott tárgyakat abban a reményben, hogy valaki megveszi azokat nekik.

A tizenhét éves Charisma például DVD-trilógiát kapott oldalának közönségétől, Shelia új webkamerát kapott, Katneko pedig a Zabhegyezőt. A Salon.com összefoglalója szerint a Lolita-képeket így maguk a gyerekek gyártják és a weben keresztül maguk próbálják beszedni érte a díjazást.

Ugocsa sez

Az egyik webkamera-portált üzemeltető Jay Stile ugyanakkor nem értett egyet a Salon beszámolójával, elsősorban azért mert a főbb webkamera portálokra egyáltalán nem engednek kiskorúakat. A pedofil oldalak lezúzása ráadásul az megfelelő nyomozóhatóságok feladata - a szülőké pedig, hogy elverjék divatos cuccokra vágyó gyermekeik seggét.

A kanadai portálfej ráadásul az kívánságlistás mozgalomról is lerántotta a leplet: mint írta, a legnépszerűbb webkamerás hölgyek gyűlölik a rajongóikat, és nem válaszolnak annak a levelére, aki húsz dollárnál olcsóbb ajándékot küld nekik.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?