Egy médiasátán szülinapja

Egy éves a Stileproject

2000.10.10. 11:31
Születésnapját ünnepli az internet egyik legsötétebb bugyra a Stileproject. Internetes sikertörténet a genyák bookmark-folderből, nem kiskorúaknak.

"Megértettem, hogy minden amit teszünk a semmivel egyenlő. Semminek sincs értelme. Nincs értelme a küzdelemnek, csak a túlélésnek. Vakító fehér fény égeti szemeim ahányszor a lelkembe nézek, és csak tátongó ürességet látok." - írta Jay Stile június 14-én, amikor szolgáltatója a ListBot közölte vele, hogy oldalát a Stileproject.com-ot eltávolítják a cég szerveréről, mivel meztelennős képet találtak rajta. Az érdekesség, hogy Stile oldalán - amúgy - meztelen nők mellett gyakran előfordulnak, kétfejű borjúk, szétlőtt fejű emberek, scheisse movie-k, perverziók, testi deformációk, különös tekintettel a nemi szervekre. Stile oldalán megtalálható majdnem minden olyan gonoszság, amivel az internetet valaha is gyanúsították, ezért ezúton is kérek mindenkit, hogy ne kattintson a linkre.

Ahogy Grétsy László tanár úr mondaná, álljunk meg egy pillanatra, mi szükség van arra, hogy itten bővebben beszámoljak arról az oldalról, amitől minimum mély hallgatással meg kellene védeni a tisztességes internetező embereket?

Egy csendes médiaforradalom

Tavaly ősszel, a Stileproject indulása idején több mérvadó internetes orgánum hírt adott egy olyan folyamatról, amelyet weblog forradalomnak neveztek. A népszerű keresők ekkor már vagy fél éve nem tudtak lépést tartani az internetes oldalak gyarapodásával. Ez a lemaradás azóta is fennáll - aki keresőn repül fölébe, annak régi és unalmas oldalak tömegének tűnik a világháló.

 
  Weblogok
 
  Szaklap:
 • Slashdot
 • Ars Technica E/N:
 • Badassmofo
 • Neoflux
 • Ooine Weblog Magyarország:
 • The Inertia Project
 •  

  A veterán internetezők ekkor tömegesen sereglettek a weblog (belsős szlengben: blog) típusú oldalakra. A weblog egy kifejezetten archaikus internetes műfaj, először a kilencvenes évek elején terjedt el, amikor egyáltalán nem voltak keresők. Lényege, hogy a készítő az általa fellelt érdekes linkeket rövid kommentár kíséretében beajánlja oldalán, ez volt a böngésznapló, ha törekedni akarok a szómagyarázatra (a weblog szóval kapcsolatban).

  A weblogok tavaly ősszel kezdődött második virágzása során a műfaj két nagyobb csapásirány mentén vált elterjedté. Az egyik irány a konvencionális, szakmai irányultságú weblog volt - jó példa erre a Slashdot, a többszörösen kitüntetett technoguru orgánum.

  Emellett elterjedtek az E/N oldalak (az E/N az Everything/Nothing rövidítése, vagyis Minden/Semmi, ld.: első bekezdés). A tipikus E/N oldalt általában egy vagy két huszonéves tag készíti, a cél minél több gusztustalan, idegesítő dolgot beszerezni, annak a közönségnek, akik teljesen kiégtek a szokásos gyilkolós tévésorozatoktól, híradóktól, uruguayi szappanoperáktól. A tipikus E/N oldal szerzője megírja napi életét, a hasmenésétől kezdve a pszichológusáig, webkamerát szerel a számítógépe fölé, amely általában rendetlen szobát mutat, illetve magát a szerzőt gatya nélkül, dobozos sörrel a kezében.

  Ennek a műfajnak Jay Stile a királya.

  Kinek kell a gonosz?

  Jay Stile, polgári nevén Jonathan B., 22 éves kanadai (akár a South Parkban a gonoszok) állampolgár, ma egy éve indította el a fent részletezett oldalát a házuk alagsorában - és ott is készíti mind a mai napig. Negyedévente egyszer aktuális szolgáltatója leveszi az oldalt, Stile ezután alázatosan keres olyan céget, amely nem bánja, ha szerverén napi 100-200 gigabájt adatforgalom jelenik meg, amit kétmillió olvasó és havi ötvenmillió oldalletöltés okoz.

  A Stileproject ünnepi kiadásában, az oldal sikerét két döntő eseménynek tulajdonította: az egyik egy áldokumentum-videó volt, amelyben valakit fejbe lőnek (ezt felháborodás követte, és belinkelték őt a Marilyn Manson honlapon), majd öngyilkossága, amely miatt tönkrement kedvenc pulóvere (a nyakán dugta ki a kezét, hogy a plafonba kapaszkodjon, míg az pulcsi ujjait újságpapírral tömte ki). Az emberek rendkívül kíváncsiak voltak.

  Szintén fontos esemény, hogy a Public Enemy frontembere Chuck D jelölte őt a legjobb és legfontosabb internetes oldalaknak kiadott Webby-díjra, amelyet idén elnyert. Aki úgy tudja, erős idegzetű, és elviseli a provokációt, az megnézheti miért nyert, de újra kérem, ne tegye. Viszont bátran ajánlom azt a paródiát, amelyet Stile E/N-es barátai készítettek az évfordulóra: Smileproject. Ezek vannak manapság.  • Hírek
  • Hírek