Árpád
-2 °C
3 °C

Egy médiasátán szülinapja

Egy éves a Stileproject

2000.10.10. 11:31
Születésnapját ünnepli az internet egyik legsötétebb bugyra a Stileproject. Internetes sikertörténet a genyák bookmark-folderből, nem kiskorúaknak.

"Megértettem, hogy minden amit teszünk a semmivel egyenlő. Semminek sincs értelme. Nincs értelme a küzdelemnek, csak a túlélésnek. Vakító fehér fény égeti szemeim ahányszor a lelkembe nézek, és csak tátongó ürességet látok." - írta Jay Stile június 14-én, amikor szolgáltatója a ListBot közölte vele, hogy oldalát a Stileproject.com-ot eltávolítják a cég szerveréről, mivel meztelennős képet találtak rajta. Az érdekesség, hogy Stile oldalán - amúgy - meztelen nők mellett gyakran előfordulnak, kétfejű borjúk, szétlőtt fejű emberek, scheisse movie-k, perverziók, testi deformációk, különös tekintettel a nemi szervekre. Stile oldalán megtalálható majdnem minden olyan gonoszság, amivel az internetet valaha is gyanúsították, ezért ezúton is kérek mindenkit, hogy ne kattintson a linkre.

Ahogy Grétsy László tanár úr mondaná, álljunk meg egy pillanatra, mi szükség van arra, hogy itten bővebben beszámoljak arról az oldalról, amitől minimum mély hallgatással meg kellene védeni a tisztességes internetező embereket?

Egy csendes médiaforradalom

Tavaly ősszel, a Stileproject indulása idején több mérvadó internetes orgánum hírt adott egy olyan folyamatról, amelyet weblog forradalomnak neveztek. A népszerű keresők ekkor már vagy fél éve nem tudtak lépést tartani az internetes oldalak gyarapodásával. Ez a lemaradás azóta is fennáll - aki keresőn repül fölébe, annak régi és unalmas oldalak tömegének tűnik a világháló.

 
  Weblogok
 
  Szaklap:
 • Slashdot
 • Ars Technica E/N:
 • Badassmofo
 • Neoflux
 • Ooine Weblog Magyarország:
 • The Inertia Project
 •  

  A veterán internetezők ekkor tömegesen sereglettek a weblog (belsős szlengben: blog) típusú oldalakra. A weblog egy kifejezetten archaikus internetes műfaj, először a kilencvenes évek elején terjedt el, amikor egyáltalán nem voltak keresők. Lényege, hogy a készítő az általa fellelt érdekes linkeket rövid kommentár kíséretében beajánlja oldalán, ez volt a böngésznapló, ha törekedni akarok a szómagyarázatra (a weblog szóval kapcsolatban).

  A weblogok tavaly ősszel kezdődött második virágzása során a műfaj két nagyobb csapásirány mentén vált elterjedté. Az egyik irány a konvencionális, szakmai irányultságú weblog volt - jó példa erre a Slashdot, a többszörösen kitüntetett technoguru orgánum.

  Emellett elterjedtek az E/N oldalak (az E/N az Everything/Nothing rövidítése, vagyis Minden/Semmi, ld.: első bekezdés). A tipikus E/N oldalt általában egy vagy két huszonéves tag készíti, a cél minél több gusztustalan, idegesítő dolgot beszerezni, annak a közönségnek, akik teljesen kiégtek a szokásos gyilkolós tévésorozatoktól, híradóktól, uruguayi szappanoperáktól. A tipikus E/N oldal szerzője megírja napi életét, a hasmenésétől kezdve a pszichológusáig, webkamerát szerel a számítógépe fölé, amely általában rendetlen szobát mutat, illetve magát a szerzőt gatya nélkül, dobozos sörrel a kezében.

  Ennek a műfajnak Jay Stile a királya.

  Kinek kell a gonosz?

  Jay Stile, polgári nevén Jonathan B., 22 éves kanadai (akár a South Parkban a gonoszok) állampolgár, ma egy éve indította el a fent részletezett oldalát a házuk alagsorában - és ott is készíti mind a mai napig. Negyedévente egyszer aktuális szolgáltatója leveszi az oldalt, Stile ezután alázatosan keres olyan céget, amely nem bánja, ha szerverén napi 100-200 gigabájt adatforgalom jelenik meg, amit kétmillió olvasó és havi ötvenmillió oldalletöltés okoz.

  A Stileproject ünnepi kiadásában, az oldal sikerét két döntő eseménynek tulajdonította: az egyik egy áldokumentum-videó volt, amelyben valakit fejbe lőnek (ezt felháborodás követte, és belinkelték őt a Marilyn Manson honlapon), majd öngyilkossága, amely miatt tönkrement kedvenc pulóvere (a nyakán dugta ki a kezét, hogy a plafonba kapaszkodjon, míg az pulcsi ujjait újságpapírral tömte ki). Az emberek rendkívül kíváncsiak voltak.

  Szintén fontos esemény, hogy a Public Enemy frontembere Chuck D jelölte őt a legjobb és legfontosabb internetes oldalaknak kiadott Webby-díjra, amelyet idén elnyert. Aki úgy tudja, erős idegzetű, és elviseli a provokációt, az megnézheti miért nyert, de újra kérem, ne tegye. Viszont bátran ajánlom azt a paródiát, amelyet Stile E/N-es barátai készítettek az évfordulóra: Smileproject. Ezek vannak manapság.

  Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

  Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

  Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

  Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?

  Mekkora összeget tudsz erre szánni?