Ábrahám
17 °C
29 °C

Keressen kanapészállást az interneten!

2005.06.01. 11:00
Utazzon el, és éjszakára feküdjön másnak a kanapéjára, ráadásul ingyen! A Couchsurfing.com weboldal szállást hirdet olyan utazóknak, akik nem bánják, hogy más is alszik ott, ahol ők. A rendszer állítólag megbízható, úgyhogy valószínűleg itt is igaz, hogy két kanapé között hat kézfogáson keresztül vezet az út.

A Couchsurfing.com ingyenes online szálláskatalógus, amelynek regisztrált felhasználói szívesen megosztják vadidegen utazókkal a lakásukat, kertjüket, pincéjüket vagy padlásukat. Mivel senki sem lát szívesen a nappalijában egy sorozatgyilkost, viszont szívesen nyaral ingyen, a szolgáltatás ötletgazdái olyan rendszert építettek, amin keresztül a célkanapé, a gazdája és a szálláskérő is több irányból ellenőrizhető. A kanapé kifejezés képletes, olyanok is akadnak akik hátsó kertjüket ajánlják fel sátrazóknak.

Kajmán-szigeteki kanapét is talál

A szájt ötlete már 1998-ban megfogalmazódott Casey Fenton alapító fejében, de a bétateszt után csak 2004 januárjában indult a nyilvános változat. Ma már több mint tizennégyezer regisztráltja van az oldalnak, akik 137 ország 4195 településén kínálnak szállást.

#alt#
Ennyi helyen van ingyenkanapé.

Mindenki a saját nevével és címével regisztrál, de az ellenőrizhetőséget szolgálja az interaktivitás is: minden szállásadó, és minden szállásfoglaló értékeli a másikat. Ezen kívül aki szuperbiztos szállásadónak akar mutatkozni, és profiljában látni szeretné az azonosítottak ikonját, ami a lakat, adakoznia kell. Ez a lépés nem kötelező, de érdemes, mert sok utazó csak az azonosítottakban bízik meg, és eleve közöttük keres. Aki lakatot akar, meg kell adnia egy olyan bankártyaszámot, amelyhez tartozó név és cím azonos a regisztrálttal, és engednie kell, hogy a szájtfenntartók 25 dollárt leszívjanak róla.

Pécsen a texasi kanapéfoglaló

A kanapéutazónak nincs más dolga, mint regisztrálni a Couchsurfing oldalon, kikeresni azt a területet ahová utazik, ellenőrizni a lehetőségeket, eldönteni melyik a legszimpatikusabb, emailben megbeszélni a részleteket, majd odamenni és örülni.

Farkas Szilárd couchsurfer a szájt indulása óta tag, eddig egyszer fogadott kanapélakót pécsi nappalijában. Két texasi vendége volt, akik annyira jól érezték magukat, hogy a tervezett egy helyett végül két éjszakát maradtak.

"Nem tudok olyanról, aki visszaélt volna ezzel a rendszerrel, sőt, a texasi vendégem egyik ismerőse - aki nagy couchsurfer - már legalább háromszáz kanapélakót fogadott az otthonában, és abból összesen kettő volt, akiről utóbb azt gondolta, hogy nem látná még egyszer szívesen" - mondta Farkas.