Gerzson
4 °C
8 °C

Tudományos szakértőkre épít a Wikipedia-klón

2005.12.21. 11:00
A Wikipedia, ingyenes online enciklopédiához hasonló, új online információs szolgáltatás indul 2006 januárjában. A Digital Universe a Wikipedia korábbi alkotóitól, Joe Firmagetől és Larry Sangertől származik, a szócikkeket ismert tudósok és szakértők szerkesztik. Az ötletgazdák "a web PBS-ének" nevezik a Digital Universe-et, a PBS nonprofit tévéhálózat nyomán.

A Digital Universe abban különbözik a Wikipediától, hogy az adott téma tudományos szaktekintélyei szerkesztik, nem pedig akárki. A Wikipedia pontosságát és hitelességét gyakran megkérdőjelezik, éppen amiatt, ami az online enciklopédia lényege, hogy nem szakértők, hanem a teljes webes közösség nyíltan szerkeszti a szócikkeket.

Megbízhatóbb?

Alapítói szerint megbízhatóbb forrás lesz a Digital Universe, így a hitetlenkedők igényeit is kielégíti majd, mivel elődje hibáiból okulva szerkesztik. Firmage, Sanger és a Digital Universe elnöke, Bernard Haisch a Cnet-nek azt nyilatkozta, szolgáltatásukat a portálok rendszerén alapozva készítik, minden egyes aloldal egy nagyobb témakört dolgoz fel, például a klímaváltozást, az energia kérdéskörét, az oktatást vagy a naprendszer tudnivalóit. A portálok mindegyike egyszerre több forrás alapján dolgozza fel a témát.

"Különböző és sok forrás lesz, amiket szakértők, vagy szakértők vezette olvasók készítenek elő. Vagyis egyszerre lesz enciklopédia, a köz által szerkesztett könyv, bizonyos tekintetben újságírói munka, és fórum is" - magyarázta Sanger. A szolgáltatás enciklopédiája nagyon hasonló lesz a Wikipediához, viszont minden egyes szócikknél jól láthatóan el lesz különítve az a tartalom, amit egy tudományos szakértő jegyez, vagy pontosnak tart, és amit a felhasználó írt, de nem ellenőrizte szakember. "A Digital Universe-ben számít a doktori fokozat, a Wikipedia univerzumában viszont nem. Véleményem szerint ez a sarkalatos problémája a Wikipediának. Ugyanakkor én is a közös szerkesztésben hiszek, ezért a Digital Universe a széles közönségből kér fel cikkírókat, viszont számítani fog, hogy az illetőnek van-e phd fokozata vagy sem" - nyilatkozta a CNetnek Firmage.

Nem vetélytárs a Wikinek

Jimmy Wales, Wikipedia-alapító nem aggódik amiatt, hogy a Digital Universe aláássa a 2001 januárja óta működő online enciklopédia projekt népszerűségét. "Közösség vagyunk, tudjuk, mit csinálunk, és nem gondolunk vetélytársként semmire. Ez egy újabb nagyszerű webes dolog, aminek nincs igazi hatása ránk" - fogalmazott.

A Wikipedia öt éve húsz szócikkel indult, azóta rendkívüli gyorsasággal bővül. A Digital Universe alapítói lassú, de szervezettebb fejlődést jeleznek előre. Tizenkét témát feldolgozó portállal indul a szolgáltatás, és Firmage szerint két-három hetente bővül újabb témával a projekt.

A projektvezetők érdekeltté akarják tenni szakértő szerkesztőiket, ezért fizetést kapnak a szócikkek lektorálásáért. A projekt kezdeti tőkéje tízmillió dollár, ami az elmúlt három évben felhajtott finanszírozók támogatásából származik.

Üzleti modell

Bár a Digital Universe mindenki számára ingyenes lesz, üzleti modellt is készítettek a szolgáltatáshoz. Az ötlet szerint nonprofit szervezetekkel fognak össze, például az amerikai Természettudományi Múzeummal, a Berkeley egyetemmel, vagy a NASA-val, és a tagjainak Digital Universe-márkájú internetszolgáltatást adnak el. Joe Firmage szerint a tagok szívesen megvásárolják majd a szolgáltatást reklámozó és támogató internetelőfizetést, ami nem lesz drágább, mint a korábbi.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!