Ágnes
-1 °C
2 °C

A Yahoo-val lépett házasságra az eBay

2006.05.25. 16:50
Korábban már pletykáltak arról, hogy a Google-tól távozó eBay valamelyik konkurenssel állapodhat meg. Ma került pont az i-re: az eBay a Yahoo-val köt házasságot.
Stratégiai partneri kapcsolatot alakít ki egymással az eBay aukciós portál és a Yahoo. A megállapodás hírére mindkét cég részvényára emelkedett, írja a MarketWatch.

Az eBay és a Yahoo stratégiai megállapodása a kölcsönösségen alapul: a jövőben a Yahoo szolgáltatja az eBay grafikus hirdetéseit, cserébe viszont az eBay PayPalja lesz az egyedüli fizetési módszer a Yahoo oldalain.

A két cég a megállapodástól azt várja, hogy minden eddiginél több netezőt érhetnek majd el az egyesített online hirdetési, fizetési és kommunikációs megoldásaikkal. A Yahoo és az eBay az év második felében kezdi el teszteli közös szolgáltatásait, ám a széles körű bevezetésre várhatóan 2007-ig kell várni.

A megállapodás érinti az eBay nettelefon-szolgáltatását, a Skype-ot is. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy mi lesz a sorsa a Yahoo sok szempontból hasonló szolgáltatásának, a Messenger with Voice-nak.

Az eBay korábbi partnere a Google volt, ám a két cég közti viszony megromlott, miután a Google lefejlesztette saját online fizetési megoldását, mely az eBay szerint konkurál PayPal nevű saját online fizetési szolgáltatásával. A Google akkor azt hangsúlyozta, hogy nem célja az eBay piaci pozíciójának gyengítése. Az eBaynél azonban ezt máshogyan láthatták.

Egy hónapja a Wall Street Journal már kiszivárogtatta, hogy a Google és az eBay közt annyira megromlott a viszony, hogy utóbbi tárgyalásokat kezdeményezett a Google elsőszámú riválisaival: a Microsofttal és a Yahooval.