Teréz
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Mi folyik egy dotkom-cég színfalai mögött?

2001.04.03. 11:03
Az amerikai eFront ügyvezetője, Sam Jain ezekben a napokban tehetetlenül szemléli, hogy az internetezők tömege a cégvezetéssel kapcsolatos legtitkosabb gondolatain csámcsog. A dotkom vállalkozás vezetője erről maga is tehet, ugyanis az ICQ-t használta a kollégáival való csevegésre, és a programban nem iktatta ki a naplózást.
Jain a világhálón előszeretettel alkalmazta az ICQ-t. Mint ismeretes, ez a program lehetővé teszi a közvetlen csevegést két vagy több gép között. Az ICQ egyik funkciója lementi az ilyen beszélgetéseket.

Az eFront első embere elismeri, hogy tudatosan kapcsolta be ezt a funkciót. Ezzel pedig hatalmas bakot lőtt, hiszen az ICQ napról napra precízen jegyzőkönyvezte Jain beszélgetéseit, és egy logfájlban az egészet elmentette valahova a gépen. A cégvezető nem gondolt viszont arra, hogy az elővigyázatlanul rögzített fájlt idegenek előbányászhatják a merevlemez rejtett bugyraiból.

Hogyan mennek a dolgok egy betegeskedő dotkom vállalkozás puccos színfalai mögött?

Egy ismeretlen hacker valahogy hozzájutott az eFront ügyvezetőjének ICQ logfájljához, és az egészet kitette a világhálóra. Mivel a nyilvánosságra került érdekes dolgok híre gyorsan elterjed, a beszélgetéseket már egy tucat weboldalra tükrözték. Sorról sorra, napról napra nyomon követhető, hogyan is mennek a dolgok egy betegeskedő dotkom vállalkozás puccos színfalai mögött. Sam Jain akaratán kívül tanulságos adalékot szolgáltatott a dotkom krízis mélyebb okainak, és a cégvezetők lépéseinek megértéséhez.

Az eFront összevontan kínált tartalmakat a partner weboldalakkal, hogy így nagyobb látogatottságot érjenek el. A társalgásból kiderül, hogy a növekvő forgalomtól emelkedő hirdetési bevételeket remélnek, amiből a partnerek is részesednének. De az elmaradó hirdetések miatt akadozik az üzlet, és ez már olyan mértéket ér el, hogy a cégvezetés kétes eszközökhöz nyúl. Webmastereket fenyegetnek meg, alattomos trükköket vitatnak meg, hogyan szabadíthatnák meg az üzleti partnereket a verejtékkel megkeresett pénzüktől.

A beszélgetések miatt jogi úton léphetnek fel az eFronttal szemben

Az olyan elképzelések, hogy a webes tartalmakat egyszerűen el kellene lopni, még az ártalmatlanabb javaslatok közé tartoznak. A beszélgetések mélypontját jelenti a cég alkalmazottairól folyó rosszindulatú pletykálkodás, és az egyik női webmaster megerőszakolásáról fantáziálás. Az anyag arra mindenképpen elegendő, hogy jogi úton lépjenek fel az eFronttal szemben.

Sam Jain nem tagadja a beszélgetések jegyzőkönyvének valódiságát, csak szerinte az anyagba néhány ponton belejavítgattak gondos kezek. A visszalépést nem tervezi a vállalat ügyvezetője, cserébe viszont csaknem a teljes vezetőség távozott már a cégtől. Az üzleti partnerek és a webmasterek sorban határolják el magukat. Az eFront már az FBI-t is bevonta a nyomozásba, hogy a logfájlok eltulajdonítóját felderíthessék. De ahogy az ügy kinéz, inkább a cég ellen indul majd nyomozás.