Húsvéti tojások a vásznon

2000.05.03. 15:35
A mozirajongók régóta tudják, hogy a legtöbb filmben rejtett utalásokra és poénokra bukkanhatnak a figyelmes nézők. A vélt vagy valós rejtett elemeket (angolul easter egg - húsvéti tojás) gyakran a rendezők lopják be filmjeikbe. A legenda szerint szerint azonban a ,,Jedi visszatér"-ben egy unatkozó animátornak köszönhetően szerepel egy koszos tornacipő a birodalmi Tie-vadászok között.

Az egyik legelső easter egg Hans Holbein festményén
Régebben viszonylag macerás volt a rejtett poénok felderítése, mivel a filmeket csak a moziban lehetett megnézni, és ha az ember épp a kérdéses résznél pislogott, akkor vehetett jegyet a következő előadásra. A video és a DVD térhódításával azonban könnyű visszatekerni és kikockázni az érdekes jeleneteket, a rajongók pedig az interneten osztják meg egymással a poénokat.

A vélt vagy valós rejtett elemeket angolul easter eggnek, húsvéti tojásnak hívják, utalva ezzel az angolszász húsvéti hagyományra, amely nem a nők brutális lelocsolását, hanem a gyerekek számára fűbe rejtett csokitojások felkutatását jelenti.

Visszatérő mondatok

John Landis minden filmjében szerepel a ,,Viszlát jövő szerdán!" mondat. A Csillagok háborúja-sorozat minden darabjában elhangzott eddig a ,,Rossz előérzetem van" mondat.

Az easter eggek persze nemcsak filmekben tűnnek fel, hanem szoftverekben, könyvekben, sőt festményeken is. Az egyik legelső easter egget Hans Holbein festette 1533-ban a követeket ábrázoló képére: az elnyújtott, sárgásfehér folt megfelelő szögből nézve koponyának látszik.

Míg Holbein előre megfontolt szándékkal festette képére a halálfejet, a legenda szerint a ,,Jedi visszatér"-ben egy unatkozó animátornak köszönhetően szerepel a koszos tornacipő a Tie-vadászok között. Egyesek pedig a Birodalom visszavág aszteroidamezőjében is pattogatott kukoricaszemeket és krumplikat vélnek felfedezni az aszteroidák között.

E.T.-k a szenátusban
A Csillagok háborúja-sorozat számos easter eggje közül a legmeglepőbb E.T. felbukkanása a Szenátusban. A kalapácsfejű földönkívüli szerepeltetésével Lucas Spielberg előtt akart tisztelegni. Spielberg egyébként már az 1984-es Indiana Jones és a Végzet Templomába becsempészett egy Star Wars-utalást: Jones professzor kedvenc kávézóját Club Obi-Vannak hívják a filmben.

A rendezők gyakran lopnak be személyes utalásokat filmjeikbe: a Blues Brothers egyik falfirkáján John Landis és felesége, Debbie neve szerepel egy keresztülnyilazott szívbe írva. Ridley Scott valószínűleg Joseph Conrad regényíró előtt tisztelgett az Alien névválasztásaival: az űrhajót ugyanúgy Nostromónak hívják, mint a Sötétség szívében szereplő hajót, az űrkabint pedig egy másik Conrad-regény alapján Narcissusnak.

A Függetlenség napjába egy Wordsworth-idézetet rejtettek a készítők, amely egy légiirányító monitorján jelenik meg, világító zöld vonalak és a következő felirat kíséretében: ,,A zöld vonalak csak azért vannak itt, hogy úgy tűnjön: ez a szöveg jelent valamit".

Obi Van Club Spielberg filmjében
Az Erin Brockovich igaz történetére alapuló, hasonló című produkcióban a valódi Erin Brockovich is feltűnik, aki egy pincérnőt alakít. A filmbéli Erint Julia Roberts játssza, ennek megfelelően a valódi Erin pincérnő-ruhájára tűzött névtábláján a Julia név olvasható.

Az easter eggek más filmek kifigurázására is remekül alkalmasak: Mulder ügynök például egy Függetlenség napja-posztert pisil le az X-akták filmváltozatában. A Toy Story 2-ben pedig a fröccsöntött dinoszaurusszal megismételték azt a Jurassic Park-jelenetet, ahol eredetileg egy valódi tirannoszaurusz tűnik fel a visszapillantó tükörben, a szabvány figyelmeztető felirat kíséretében: ,,A tükörben megjelenő dolgok a valóságban közelebb vannak, mint ahogy látszanak".

A fantáziadús rajongók gyakran ott is easter eggeket vélnek felfedezni, ahol valójában nincsenek. A Titanic süllyedésének tömegjelenetébe például állítólag bekerült egy zuhanó tehén is, mivel a jelenetet készítő számítógépes animációs cég hagyományosan minden munkájában elhelyez egy tehenet. Nekem még nem sikerült felfedeznem, de ha valaki látja, küldjön róla screenshotot.  • Hírek
  • Támogatások