Húsvéti tojások

2000.02.18. 13:38
Meguntad a szám- és betűsorokat, fáj a kezed a wordbeli gépeléstől, vagy már becsukott szemmel is HTML--kódokat látsz? Itt az ideje lazítani! Erre találták fel a Húsvéti Tojásokat (Easter Eggs), minden komoly programban található, legalább egy.

A húsvéti tojás (easter egg) - olyan programdarab, melyet a szoftveres a program testében rejtett el, bonyolult billentyűkombinációval aktiválható. Általában egy kis játékot indít el, de vicces mondásokat is tartalmazhat, megváltoztathatja a megszokott grafikus felületet. A húsvéti tojásokat a programkódban keresgélni titáni feladat, van mikor maga a szoftveres tárja a nyilvánosság elé.

Az első digitális húsvéti tojás elkészítője talán Warren Robinett, az Atari 2600 Adventure játék programozója. Az eleinte játékokban rejtőzködő tojásokat már operációs rendszerekben és böngészőkben, sőt az interneten is fellelhetjük.

A klasszikus az Excel repülőszimulátora (lásd keretes), de népszerű a Word 97-ben rejlő flipper is. A legtöbb és sokszor a leghosszabb húsvéti tojás a programozó csoport nevét és/vagy fényképét tálalja. Ahhoz, hogy kis ablakban gördüljön le előttünk a Windows NT developement-team-je tíz pontos billetyűkombinációs útmutatón kell átvergődnünk. Mindig érdemes odafigyelni a leírásokban ajánlott programok verzióira: az upgrade-ben vagy nyelvi verziókból kihagyhatják a meglepetéseket.

A klasszikus:

1. Excel 97 Repülés

Szükséges: Microsoft Excel 97

Tojás:
1. Egy új Worksheet-en nyomd meg a F5 gombot
2. Írd be X97:L97, és nyomd meg az Entert
3. Nyomd meg a TAB-ot
4. Tartsd letartva a CTRL és SHIFT gombokat
5. Kattints a Chart Wizard toolbar ikonra
6. Az egér jobb gombjával előre, a bal gombjával hátra tudsz repülni

A Microsoft azonban úgy tűnk: leszokik a húsvéti tojásokról. A fejlesztők és nagy felhasználók kérésére a Windows 2000-ből kiirtották az összes ismert esater egg-et - nyilatkozta a termék világpiaci bemutatója után Michael Desmond, a Windows 2000 Proffesional Bible szerzője. "Sajnálom az esetet", mondta Desmond, "de valahogy nem illenek a nyakkendős-öltönyös urakhoz". A 30 millió kódsort tartalmazó operációs rendszer azonban - ki tudja? - tartogathat húsvéti meglepetéseket felhasználói számára.

A Netscape Navigator is rejteget meglepetéseket. A Fish Cam a Ctrl-Alt-F billentyűkombinációra indul be, Mozilla (az meg ki?) könyvéből olvashatunk idézetet az "about: mozilla" kifejezéssel, amit az URL (cím) helyébe kell bepötyögni. Ugyancsak a húsvéti tojások közt találtuk a Music Television weblapot http://www.mtv.com/cgi/ (talán így is lehet védekezni a hackerek ellen?)

Az eeggs.com, az Internet legrendszerezettebb tojásgyűjteménye nemcsak a számítógép, hanem a szórakoztatóipar (filmek, könyvek, CD-k stb) húsvéti tojásait is katalogizálja. Az itt található 1516 számítógépes tojást öt kategóriára osztották fel: alkalmazások (494), játékok (834), operációs rendszerek (91), hardware (53) és egyéb (44).

Annyira népszerűek az easter eggek, hogy már hamisítják is: a Viger Games ál húsvéti tojás jellegű freeware játéka kizárólag Excell 97/2000-el működik, a program táblázatos munkafelületébe viszont kiválóan beilleszkedik.

Toplista

Homesite ŰrHtml

Szükséges Win 98, Win 95, vagy NT

Tojás:
A felső quickbar-ra kaz egér jobb ogmjával kattints
Válaszd ki a megjelenő menüből a Customize-t
Az adds on quickbar-on menj lefele egészen az Easter Egg ikonig
Húzd az ikont a toolbar-ra
Kattints a Close-re, majd az Easter Egg ikonra. Kellemes játékot!

Ejtőernyős Elvis

Szükséges: mininálisan Windows 95

Tojás
Indítsd el a Corel-DRAW! 5.0-t vagy a Corel-Photo Paint 5.0-t
Tartsd letartva a SHIFT és CTRL billentyűket
A Help menűben kattints az About Corel DRAW vagy About Corel-Photo Paint-re
Engedd el a SHIFT és CTRL billenytűket
Dupla kattintás valamelyik ikonra
Ejtőernyővel zuhanó Elvis jelenik meg, ha egér jobb gombjával kattintasz

3-D Ultra Pinball Creep Night:

No Doubt zene

Szükséges: 3-D Ultra Pinball Creep Night program

Tojás
Indítsd el a programot
Válasz ki egy asztalt és kezd el a játékot
Bármikor szüneteltesd a játékot vagy menj a menűbe
Menj a Help-be, és válaszd a main overview/tour -t

Fejlesztők vicces mondatai, Eudora

Szükséges:

Eudora Pro v4.1 vagy Eudora Light változata

Tojás:
1. Indítsd el a programot
2. Kattints a Help/eudora pro gombokra
3. Kattints a "credits" gombra
4. Nyomd meg a CTRL gonbot, és a fejlesztőkvicces mondatait olvashatod  • Tippek
  • Árfolyam