Számítsa ki, hány évig fog élni!

2004.09.10. 15:39
A Livingto100.com (100 évig élni) weboldalon található, a várható életkort kiszámító kalkulátorral bárki kiderítheti, meddig kell kibírnia az életet. A borzalmasan unalmas, de rendkívül egészséges és körültekintő életvezetés eredménye akár 112 év is lehet.
A kalkulátor egy hosszadalmas, főként az egészségi állapotra vonatkozó kérdésekből álló kérdőív alapján becsüli meg a várható élettartamot. A Livingto100 életkorbecslőt a washingtoni Szövetség az Öregedéskutatásért nonprofit szervezet hozta létre, amely egyrészt maga is végez az öregedéssel kapcsolatos felméréseket, másrészt orvosi kutatásokat is támogat.

Pia, cigi, drog és szex

A tesztben öt kérdéskörben kell válaszokat adni. Az elsőben személyes jellegű kérdéseket tesznek fel, mint például a nem, az életkor, a családi állapot, a testsúly és a magasság. A második csoportban az életmóddal és a lakókörnyezettel, a harmadik blokkban az étkezési szokásokkal kapcsolatban érdeklődnek. A negyedik és az ötödik részben a rendszeres orvosi felülvizsgálatokról, valamint a tesztkitöltő felmenőinek egészségügyi helyzetéről kell nyilatkozni.

A teszt kitöltését követően, amellett hogy a kalkulátor kidobja a várható életkort, minden egyes kérdéscsoportra adott választ értékel, hogy a jó egészség érdekében milyen életviteli változtatásokkal érdemes élni.

Aranka az ideális nő

Kipróbáltunk egy ideáltipikus helyzetet, hogy teszteljük, mi a legmagasabb életkor, amit a kalkulátor kidob. Példánk Aranka, 25 éves nő, aki mindig beköti a biztonsági övét, vidéken lakik a jó levegőn, vegetáriánus, utálja az édességet, ideális a vérnyomása, nem cukorbeteg, de még rokonai között sem volt egy diabéteszes sem, nem kávézik, nem iszik, soha nem dohányzik, de még csak nem is kerül olyanok körébe, akik valaha rágyújtottak, óvakodik a napsütéstől, a drogokról még nem hallott, viszont minden lehetséges vitamint beszed, ráadásul legkevésbé sem promiszkuita. Ha valakivel lefekszik, iszonyúan vigyáz.

Bár Arankának elképzelhetetlenül unalmas élete lenne, viszont borzalmasan sokáig, valamivel több mint 112 évig élne. Szegény. És ha Aranka pontosan ugyanolyan életviteli sajátosságokkal rendelkezne, mint a fentiek, de mindezt férfiként tenné, vagyis Aranka nem Aranka lenne, hanem mondjuk Aladár, a várható 112 éves életkor azonnal 104 évre fogyatkozna. Az a tény ugyanis, ha valaki férfiként látja meg a napvilágot, azonnal mínusz 8 évet jelent.  • Hírek
  • Hírek