Orsolya
7 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Valószínűleg bejegyzik az elkurtuk.hu-t

2006.09.21. 12:15
Az ISZT egyik munkatársa szerint 2000, vagyis a doménnevek felszabadítása óta sokat változott a közízlés, ezért elméletben nincs akadálya annak, hogy az Internetszolgáltatók Tanácsa bejegyezze az elkurtuk.hu-t. A nagyesélyes Stekkelpak Zoltán nem árulja el, mihez kezd a doménnel, ha megkapja.

Ha az elkövetkező tíz napban nem érkezik fellebbezés vagy egyéb kifogás, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) nagy valószínűséggel bejegyzi az elkurtuk.hu doménnevet. Bár a testülettől hivatalosan senki nem erősítette meg a pozitív elbírálás tényét, nyilvánvaló, hogy a kifejezés megbotránkoztató volta nem lehet akadály: az ISZT korábban az elkurtuknál sokkal durvább .hu-s doménnévre is áldását adta már.

A budakeszi illetőségű Pataki Ferenc nevéhez fűződik például a fasz.hu, a debreceni Laczkó Zoltán jegyzi a picsa.hu-t, és - mint arra az Index egyik olvasója felhívta a figyelmet - a kunszentmiklósi BlazeArts Kft. jóvoltából létezik már gumifaszubaszoisten.hu is, pedig az aztán tényleg durva.

Változott a közízlés

Az ISZT tudományos testülete által elfogadott doménregisztrációs szabályzat 2.2.2 pontja kimondja: nem választható és használható olyan doménnév, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megbotránkozást, félelmet keltő, illetve megtévesztő.

Kerekes Gyuláné, az ISZT egyik munkatársa ugyanakkor az Indexnek elmondta, 2000, vagyis a .hu-s doménnevek felszabadítása óta "sokat változott a közízlés" - ennek tudható be, hogy a testület olyan doménneveket is átenged, amelyeket korábban a szabályzatba ütközőnek nyilvánított volna. A döntés a szabályzat szerint a benyújtástól, vagyis hétfőtől számított két héten belül születik meg. Kerekesné szerint a bejegyzést még megakadályozhatja, ha valaki fellebbez, vagy az ISZT tanácsadó testülete elé viszi az ügyet.

Ha semmi nem jön közbe, az elkurtuk.hu-t valószínűleg Stekkelpak Zoltán kapja meg: az összes kandidátus közül ő ébredt legelőször, igénylése hétfő délután 15 óra 23 perckor futott be az ISZT-hez, 10 perccel Tóth Imre, és fél órával a harmadik helyezett László Gábor előtt. Stekkelpak nem árulta el az Indexnek, mihez kezd az elkurtuk.hu-val, ha a testület elfogadja bejegyzési kérelmét.