Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Valószínűleg bejegyzik az elkurtuk.hu-t

2006.09.21. 12:15
Az ISZT egyik munkatársa szerint 2000, vagyis a doménnevek felszabadítása óta sokat változott a közízlés, ezért elméletben nincs akadálya annak, hogy az Internetszolgáltatók Tanácsa bejegyezze az elkurtuk.hu-t. A nagyesélyes Stekkelpak Zoltán nem árulja el, mihez kezd a doménnel, ha megkapja.

Ha az elkövetkező tíz napban nem érkezik fellebbezés vagy egyéb kifogás, az Internetszolgáltatók Tanácsa (ISZT) nagy valószínűséggel bejegyzi az elkurtuk.hu doménnevet. Bár a testülettől hivatalosan senki nem erősítette meg a pozitív elbírálás tényét, nyilvánvaló, hogy a kifejezés megbotránkoztató volta nem lehet akadály: az ISZT korábban az elkurtuknál sokkal durvább .hu-s doménnévre is áldását adta már.

A budakeszi illetőségű Pataki Ferenc nevéhez fűződik például a fasz.hu, a debreceni Laczkó Zoltán jegyzi a picsa.hu-t, és - mint arra az Index egyik olvasója felhívta a figyelmet - a kunszentmiklósi BlazeArts Kft. jóvoltából létezik már gumifaszubaszoisten.hu is, pedig az aztán tényleg durva.

Változott a közízlés

Az ISZT tudományos testülete által elfogadott doménregisztrációs szabályzat 2.2.2 pontja kimondja: nem választható és használható olyan doménnév, amely jelentéstartalmára és/vagy használatára nézve gyaníthatóan jogellenes vagy megbotránkozást, félelmet keltő, illetve megtévesztő.

Kerekes Gyuláné, az ISZT egyik munkatársa ugyanakkor az Indexnek elmondta, 2000, vagyis a .hu-s doménnevek felszabadítása óta "sokat változott a közízlés" - ennek tudható be, hogy a testület olyan doménneveket is átenged, amelyeket korábban a szabályzatba ütközőnek nyilvánított volna. A döntés a szabályzat szerint a benyújtástól, vagyis hétfőtől számított két héten belül születik meg. Kerekesné szerint a bejegyzést még megakadályozhatja, ha valaki fellebbez, vagy az ISZT tanácsadó testülete elé viszi az ügyet.

Ha semmi nem jön közbe, az elkurtuk.hu-t valószínűleg Stekkelpak Zoltán kapja meg: az összes kandidátus közül ő ébredt legelőször, igénylése hétfő délután 15 óra 23 perckor futott be az ISZT-hez, 10 perccel Tóth Imre, és fél órával a harmadik helyezett László Gábor előtt. Stekkelpak nem árulta el az Indexnek, mihez kezd az elkurtuk.hu-val, ha a testület elfogadja bejegyzési kérelmét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!