Fábián, Sebestyén
-2 °C
3 °C

Pénzbe kerül majd az erzsébetvárosi ingyennet?

2005.06.10. 00:44
Három éve ígérte meg először a hetedik kerület önkormányzata, hogy a világon egyedülálló módon ingyen internethez juttatja az erzsébetvárosiakat, de elképzelhető, hogy grátisz szélessáv helyett csak fizetős megoldásra futja a lendületből. Az önkormányzat állítólag ebben a hónapban készül kiírni a közbeszerzési pályázatot, de erről a kerületi Informatikai Bizottság elnöke még csak nem is hallott. Egy kábeles szolgáltató szerint átgondolatlan a terv.

Júniusban írják ki a közbeszerzési pályázatot az erzsébetvárosi szélessávú, korlátlan és ingyenes internetelérés kiépítésére - közölte Hunvald György hetedik kerületi polgármester. A politikus három évvel ezelőtt választási kampányában már megígérte az ingyenes internetet, de a megvalósítás még mindig várat magára. Állítólag 2006 elején indul a program, de még nem lehet tudni, hogy teljesen ingyenes lesz a szolgáltatás, vagy a lakosoknak kell fizetniük a díj egy részét.

Az MSZP-s polgármester május közepén a Figyelőnek, június elején a Reggel.hu-nak beszélt utoljára az önkormányzat nagy ívű terveiről, amelyek alapján "az egész világon egyedülálló kezdeményezésként" látná el ingyen szélessávval az önkormányzat a kerület lakosait. A hivatal azt reméli, hogy sok fiatal költözik majd a kerületbe az ingyenes internet miatt, és ez felpezsdítheti az elöregedő belvárosi kerület gazdasági és társadalmi életét.

Szélessávú hírzárlat

Kádi Csaba, a polgármesteri hivatal sajtómunkatársa kedden azt mondta az Indexnek, hogy Hunvald hírzárlatot rendelt el az ügyben, vagyis szeptemberig, az eljárás várható lezárultáig nem hajlandó nyilatkozni az ingyennetről. Kádi annyit mindenesetre elmondott: "A modemes megoldást elavultnak gondoljuk, ezért egy olyan koncepciót szeretnénk véghez vinni, ami szélessávú elérést biztosít a lakosoknak." A hivatal szerint a kerületben már jelen lévő kábeles szolgáltatókat is érdekelheti a pályázat (az Erzsébetvárosban a UPC szolgáltat kábeles internetet), és a vezeték nélküli szélessávú internetet kínáló cégek jelentkezését is várják.

Információink szerint az önkormányzat azt tartja ideálisnak, ha a szolgáltatás térítésmentes, de a szélessávú igény miatt lehet, hogy a díj bizonyos hányadát a lakosoknak kell állniuk.

Ádler: "Nem látom a pénzt. Nem látom a realitást"

Szász Eleonóra, a hivatal Európai Integrációs és Informatikai Csoportjának vezetője az Indexnek azt mondta, "nincs nyilatkozási jogosultsága" az ügyben. Az önkormányzat informatikai bizottságának elnöke, az SZDSZ-es Ádler György viszont úgy emlékszik: "Ezt a témát tavaly már elsütöttük, de azóta sajnos nem történt semmi változás". Az elnök szerint a nyári uborkaszezonnak tudható be, hogy felmelegedett a téma. Elmondta, egy éve áll az ügy, és ha ez alatt az idő alatt valódi változás történt volna, arról neki első kézből kellene tudnia, márpedig nem tud. Az Indexnek arra a kérdésére, hogy mire alapulnak vajon Hunvald polgármester nyilatkozatai, Ádler azt mondta: boldog lenne, ha fél év alatt meg lehetne oldani az ingyen internethozzáférést a hetedik kerületben. "Nem az a baj, amit a Hunvald úr mond"- közölte Ádler - "de nem tartunk még a konkrétum szintjén. Világos, hogy ez jó dolog lenne, de nem látom a pénzt. Nem látom a realitást" - mondta az informatikai bizottság elnöke. Az erzsébetvárosi önkormányzat 14 milliárdos éves költségvetéséből 270 millió jut informatikára, de az összeg nagy része elmegy karbantartásra és fejlesztésre, tehát nincs közvetlen fedezete a 400-500, egyes becslések szerint 600 milliós projektnek.

UPC: Átgondolatlan a terv

A hetedik kerületben kábelen keresztül kizárólag az önkormányzati ingyennetben nyilván ellenérdekelt UPC Magyarország Kft. kínál internetes szolgáltatásokat. Szűcs László, a cég kommunikációs igazgatója az Indexnek elmondta, nem találkoztak még a pályázattal. A sajtóból értesültek a hírről, az önkormányzat nem kereste meg őket az elképzeléssel, így még nem ismerik a részleteket.

Az igazgató szerint abból, amennyit tudni lehet a programról (tudniillik hogy korlátlan, szélessávú és ingyenes internethez juttatna minden lakost), az több szempontból átgondolatlannak tűnik. "Miért éppen az internetszolgáltatásnak kellene ingyenesnek lennie? Az internet egyelőre nem tartozik a szociális juttatások körébe, ennél alapvetőbb segítséget is nyújthatna a hivatal. Ha mégis az internetszolgáltatással szeretnének a lakosságnak segíteni, akkor érthetőbb lenne, ha szociális alapon tennék, például a munkanélkülieknek, hogy távmunkával otthonról bekapcsolódhassanak a piacra" - mondta Szűcs.

"Fontos tudni, hogy semmi sincs ingyen. A térítésmentes internetet is meg kellene fizetnie a kerület egész lakosságának, hiszen ennek a költségét máshonnan kell, hogy elvonja az önkormányzat" - figyelmeztetett a szóvivő.

A UPC kommunikációs vezetője szerint ez az eddig példa nélkül álló próbálkozás a felhasználóknak és a piacnak is hátrányos lenne. "Akinek szerződése volt valamely más szolgáltatóval, annak fel kellene mondania a megállapodást, és viselnie ennek a terheit. Ez a felhasználónak és a többi szolgáltatónak is károkat okozna. A UPC komoly beruházásokat végzett a VII. kerületben az internetszolgáltatás érdekében. A terv megvalósulása esetén elképzelhető, hogy ezek a beruházások sohasem térülnének meg, mint ahogy nyilvánvalóan további fejlesztések sem valósulnának már meg a kerületben."

Ráadásul ahol ingyenes a szolgáltatás, ott megszűnik a marketing. "Egy ilyen viszonylag új típusú szolgáltatásnak, mint az internet, szüksége van a versenyre és a hirdetési aktivitásra. A felmérések szerint aki nem fizet elő az internetre, az nem azért teszi, mert drágának tartja, hanem azért, mert nem ismeri az előnyeit, nem is tudja pontosan, hogy mire való. Az önkormányzatnak nyilván nem lesz olyan kapacitása a marketingre, mint a kereskedelmi szereplőknek, így a hirdetéseken keresztül történő figyelemfelkeltés és ismeretátadás megszűnne a többi szolgáltató kivonulásával" - mondta a kommunikációs vezető.

Nincs ingyenebéd

A szolgáltatók ódzkodása üzleti szempontból teljesen érthető: ha egy önkormányzat ingyen, vagy akár csak önköltségi áron adja a szélessávot, az ISP-k lehúzhatják a rolót a kerületben, vagy kénytelenek értéknövelt szolgáltatásokat bevezetni, ami mindenképpen csökkenti bevételeiket. Az Egyesült Államokban tavaly év végén a helyzet odáig fajult, hogy a Verizon szolgáltató megtámadta Philadelphia önkormányzatának azt a tervét, hogy drótnélküli internettel fedje be a várost. Az önkormányzati terv támogatói azzal érveltek, hogy az információs hálózatnak ugyanolyan közműnek kell lennie, mint az elektromos vagy a csatornahálózatnak, de a Verizonnak sikerült egy olyan állami törvényt kilobbiznia, ami a szabadverseny szellemében megtiltja az önkormányzatoknak, hogy beszálljanak a hálózati bizniszbe.