Albin
0 °C
11 °C

Pornó és zene tolja a szélessáv szekerét

2003.05.30. 14:56
A Nielsen NetRatings csütörtökön publikált felmérése szerint a zenét, filmeket és a pornográf anyagokat tartalmazó weboldalak lehetnek az európai szélessávrobbanás fő haszonélvezői, de egyúttal a nagyméretű tartalmak maguk is elősegítik a nagysebességű internet-hozzáférés elterjedését.
Európában a szélessávú kapcsolattal rendelkezők száma az elmúlt évben több mint 130 százalékkal nőtt, áll a piackutató cég felmérésében. A legnagyobb fejlődés Franciaországban, Spanyolországban és Hollandiában következett be.

Jelenleg az európai internetezők 28 százalékának van szélessávú kapcsolata, ez kétszerese a 2002. áprilisi mértéknek. Franciaországban ez az arány eléri a 40 százalékot is. A világon egyébként az ázsiai térség vezeti a listát, Hongkongban például a felhasználók 82 százaléka szélessávon internetezik.

A szélessáv lesz az átlag

Tom Ewing, a Nielsen elemzője szerint a csúcspont valószínűleg jövőre érkezik el, ezután már a szélessáv lesz a megszokott, és a webet egyre inkább a nagysebességű kapcsolatra alakítják majd ki.

"Azokban az országokban, ahol a legnagyobb fejlődés tapasztalható a szélessáv terén, általában véve az internethasználat is gyorsan növekszik" - mondta Ewing. Például Németországban a keskenysávú felhasználók átlagban csupán hét és fél órát töltenek a neten havonta, a szélessáv-tulajdonosok viszont 21-et.

Jövőre 50 millió felhasználó

Azokban az országokban, ahol a legnagyobb az internetpenetráció, és régóta van szolgáltatás - például Nagy-Britanniában vagy Németországban -, az emberek hozzászoktak a betárcsázós kapcsolathoz; itt a szélessávot mint plusz szolgáltatást kínálják. Franciaországban és Spanyolországban azonban átugrották ezt a szintet, és az első alkalommal internetezők már egyből szélessávval indítanak, magyarázza a különbségeket Ewing.

Ha a fejlődés a jelenlegi ütemben folyik tovább, 2004 márciusára több mint 50 millió európai felhasználónak lesz szélessávú kapcsolata, állítják az elemzők, ez csupán hárommillióval kevesebb, mint Amerikában.