Koronavírus adatok

2021. dec. 02.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ferenc, Olívia
2 °C
5 °C

Hi-tech kormányzás Észtországban

2004.05.10. 15:15
Szélessávú internetre kapcsolt csúcsgépek, síkképernyős monitorokkal: ezek az alapvető kellékei az észt kormány üléseinek. Meg is látszik az eredmény; és az észtek abból sem csinálnak problémát, ha a kabinetülés alatt a miniszterek letöltik a leveleiket vagy vicceket olvasnak.
Az üléseken résztvevő kormánytagok hatalmas kivetítőn követhetik nyomon a napirendet. A távollevők, például a külföldön tartózkodó miniszterek az azonnali üzenetküldés (instant messaging) segítségével kapcsolódhatnak be - írja a BBC News.

A sajtótitkárok pedig, amint említésre méltó esemény történik, azonnal küldik a friss anyagokat a kormányzati portálra, így egy-egy határozatot, annak megszületése után mintegy fél perccel bármely internetkapcsolattal rendelkező észt állampolgár elolvashat.

Gyorsan végeznek

Ez a fajta "nyitott" kormányzati működésmód, mely egyébként már a 90-es évek eleje óta jellemző, komoly változást hozott a közismerten zárt, titkolózó szovjet rendszerhez képest. Nemcsak az állampolgárok igényeit elégíti ki ez az üzemmód, de a kabinet hatékonyságán is jelentősen javít: míg korábban 10 órán keresztül is eltartott egy kormányülés, addig ma gyakran 45 perc alatt végeznek a miniszterek. Ebbe a háromnegyed órába pedig még néha az is belefér, hogy a miniszterek közben egy-egy viccet is elolvassanak az interneten, de "ők is csak emberből vannak" - mondta Tex Vertmann a kormány technológiai tanácsadója.

Az állampolgár javasol

A nyíltságot remekül illusztrálja a "Tana Otsustan Mina" - röviden: TOM ("Ma én döntök!") elnevezésű portál is, amelynek révén az állampolgárok javaslataikkal beleszólhatnak a törvényhozási folyamatokba. A felhasználók a TOM oldalain véleményt alkothatnak a kormány egyes döntéseivel kapcsolatban. Amennyiben egy állampolgári indítvány legalább 51 százalékos támogatást kap a webhely látogatóitól, a hatóságoknak kötelességük lesz figyelmet fordítani a kérdésre, és megtenni a szükséges intézkedéseket a javaslattal kapcsolatban.

A régióelső észtek példáját sokan követik, és ezt a balti államban támogatják is: az úgynevezett E-kormányzati Akadémián több mint másfél esztendeje képzik a - többek között Tadzsikisztánból, Moldáviából, Ukrajnából érkezett - hivatalnokokat. A képzésért felelős programigazgató, Ants Sild elmondta, hogy az oktatás során a hangsúly nem a technikán van, hanem a mentalitáson, a szemléletmód formálásán. Először felmérik, hogy mik az adott kormány céljai, majd pedig javaslattal állnak elő, hogy miképpen lehet hasznosítani a technikát az adott célok elérése érdekében.

Észtország beelőz

A Szovjetunió összeomlásakor az országban található PC-ket két kézzel meg lehetett számolni. A visszamaradottság azonban komoly előnyökhöz vezetett: Észtország kihagyott néhány technológiai lépcsőfokot (pl. a nagyszámítógépes korszakot) és egyből az újak felé mozdult el, megelőzve ezzel olyan államokat, amelyek korábban jelentős előnyben voltak hozzájuk képest. Észtország mondhatja magáénak a legfejlettebb információs infrastruktúrát valamennyi egykori kommunista ország közül. Sőt, nemcsak a régióban éllovasok: a legtöbb felmérés szerint Észtország világviszonylatban is előkelő helyen áll, legyen szó akár internetpenetrációról, online bankingről vagy e-kormányzatról.