16:00, December 05.
Japán 0
Horvátország 0
al-Dzsanúb Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 05.
Brazília 0
Koreai Köztársaság 0

Az etoy nem felejt

2000.01.17. 17:32
A történet ott ért véget '99 decemberében, hogy az eToys az internetes közvélemény nyomása alatt visszalépett az etoy ellen indított pertől, és kipengette a huszonötezer dolláros perköltséget. Az etoy csoport, miután szájtjukat decemberben lezárták, már a kabátját porolja. Azt ígérik jövő héten már teljes szélessségben fenn lesz az etoy.com. Az etoy azonban, oly sok viszontagság után, nem felejt és nem bízik senkiben.

Az eToys emellett ügyvédei útján tudatja mindenkivel, hogy nem kíván semmilyen formában az etoy korlátozásával kapcsolatban fellépni. Az etoy időközben a toywar.com indított ügynöktoborzást a játékháború megvívásához. A csoport szóvivője Zai leszögezte, hogy az ügyet egész addig nem tekintik lezártnak, amíg a per hivatalosan le nem zárul, és vissza nem kapják a domainjüket. "Egyáltalán nem bízunk bennük. Jelenleg az ügyvédeink tárgyalnak velük, ezért két hétig lazítottunk, hogy csökkenjen a nyomás. Kellett egy kis mozgástér, hogy az ügyvédek tudjanak tárgyalni valamiféle megoldásról."

A tárgyalások lényegéről nem tudni semmit, de úgy tűnik, hogy végeredményben az eToys ás egy gödröt és énekelve beleáll, amint a megegyezés megszületik. Ez valószínűleg együtt fog járni azzal, hogy a Los Angeles-i Bíróság által felfüggesztett domain újra működésbe lép.

"Már csak apró részletek letárgyalása van hátra." - mondja Zai - "A lényeg, hogy milyen formában hozzák majd a dolgot nyilvánosságra. Arról hallani sem akarunk, hogy ez egy félreértés volt. El akartak minket taposni, de nem sikerült. Mindannyian tudjuk, hogy ez azért nem sikerült, mert az internetes közösség mögénk állt. Most mondhatják, hogy félreértés volt az egész, de persze ők tudják legjobban, hogy el akartak minket pusztítani." Mindezek ellenére úgy tűnik, hogy az etoy feladja azt követelését, hogy az eToys kérjen bocsánatot.

"Nagy társaságoknak nem szokásuk bocsánatot kérni, amiről most tárgyalunk az az, hogy hogyan javítsuk ki a csorbát, amit ők okoztak." - mondja Chris Truax, az etoy ügyvédje - "Az nem eljárás, hogy az ember beperel valakit, aztán meggondolja magát, kifizeti a perköltséget, és kalap kabát, mindezt anélkül, hogy elismerné, hogy azt a pert el sem kellett volna indítani. Minden vissza fog kerülni a régi helyére."

A történetnek itt még mindig nincs vége. A televízióban vagy újságokban kitört harcokkal ellentétben - ahol a viszály végeztével elfelejtődik minden - az internetes viszálykodás nem múlik el túl hamar. Ha valaki az "etoyra" vagy "etoysra" keres menthetetlenül a domain-viszályról szóló anyagok hegyeit fogja kapni, és ezek döntő többsége nem lesz hízelgő az eToysra nézve. Ellenpéldául azért ott van a New York Times cikke, amely az egész ügyet egy felfújt művész-hisztériaként ábrázolta, többnyire leereszkedően megközelítve az etoyt, mint amolyan arcoskodó internet-mániásokat, akik most szívnak. Bárhonnan közelítsük is meg a domain-viszályt, mindegyik fél nagy tanulságokat vonhatott le magának.

A többi vállalat például levonhat tanulságokat abból, hogy az eToys úgy döntött visszavonul, ahelyett hogy belement volna egy elnyúló háborúba, akkor is ha ez egyet jelentett a vereség beismerésével.

"Ez után kétszer is meggondolja egy nagy társaság, mikor keveredik hasonló ügybe" - vélekedik Truax.  • Tippek
  • Hírek