Jenő
-2 °C
6 °C

Facebookkal keresnek háborús bűnösöket

2008.04.28. 08:28
A War Crimes Watch List nevű, háborús bűnösöket felkutató szervezet a Facebook felhasználóihoz fordult, hogy nyomára akadjon két szudáni háborús bűnösnek írja a BBC hírportálja.

A szervezet a szudáni polgárháborúban részt vett vezetőket keres. Ali Mohamed Ali Abd al-Rahman, akit Ali Kushayb néven is ismernek, a dzsandzsavídek egyik vezetőjeként vált hírhedté. Ahmed Harún a darfúri régióért felelős miniszter volt korábban, és szorosan együttműködött a dzsandzsavíd milíciával. A két férfit a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) 51 emberiség elleni bűntettben találták bűnösnek. A szudáni kormány nem ismerte el az ICC döntését. A szudáni polgárháború az elmúlt öt évben körülbelül kétszázezer halottat, köztük rengeteg civilt követelt, és több mint két és fél millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A szervezet most a Facebook felhasználóit kérte meg, hogy ha bármit tudnak a két férfiról, jelezzék. "Ez egy új módja annak, hogy egy régi üzenetet küldjünk szét" – fogalmazott Nick Donovan, a War Crimes Watch List mögött álló alapítvány, az Aegis Trust munkatársa. "A körözési plakátokat legfeljebb néhány százan látják, az internetet több milliárdan használják." "Valahol, valaki tudja, hol bujkálnak" – tette hozzá James Smith, az Aegis Trust vezetője. "Nem élhetik le luxusban az utolsó napjaikat. A vádlottak padján a helyük." Az alapítvány korábban a Google Earth-öt is bevetette a nyomozáshoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?