Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Facebookkal keresnek háborús bűnösöket

2008.04.28. 08:28
A War Crimes Watch List nevű, háborús bűnösöket felkutató szervezet a Facebook felhasználóihoz fordult, hogy nyomára akadjon két szudáni háborús bűnösnek írja a BBC hírportálja.

A szervezet a szudáni polgárháborúban részt vett vezetőket keres. Ali Mohamed Ali Abd al-Rahman, akit Ali Kushayb néven is ismernek, a dzsandzsavídek egyik vezetőjeként vált hírhedté. Ahmed Harún a darfúri régióért felelős miniszter volt korábban, és szorosan együttműködött a dzsandzsavíd milíciával. A két férfit a Nemzetközi Büntetőbíróság (International Criminal Court, ICC) 51 emberiség elleni bűntettben találták bűnösnek. A szudáni kormány nem ismerte el az ICC döntését. A szudáni polgárháború az elmúlt öt évben körülbelül kétszázezer halottat, köztük rengeteg civilt követelt, és több mint két és fél millió embernek kellett elhagynia az otthonát.

A szervezet most a Facebook felhasználóit kérte meg, hogy ha bármit tudnak a két férfiról, jelezzék. "Ez egy új módja annak, hogy egy régi üzenetet küldjünk szét" – fogalmazott Nick Donovan, a War Crimes Watch List mögött álló alapítvány, az Aegis Trust munkatársa. "A körözési plakátokat legfeljebb néhány százan látják, az internetet több milliárdan használják." "Valahol, valaki tudja, hol bujkálnak" – tette hozzá James Smith, az Aegis Trust vezetője. "Nem élhetik le luxusban az utolsó napjaikat. A vádlottak padján a helyük." Az alapítvány korábban a Google Earth-öt is bevetette a nyomozáshoz.