Eleonóra
-1 °C
2 °C

Sok ember egy helyen céltalanul

2004.06.18. 10:40
A világ 32 országának 76 városában tömeggyűlések kezdődnek szombaton a helyi idő szerint délután két órakór. A demonstrálók egy közös forgatókönyvet követve megdöbbentő cselekedetekkel fogják sokkolni az arra járókat. A résztvevők egyetlen célja, hogy közben jól érezzék magukat.
Tavaly egy fülledt nyári koraestén kétszáz ember gyűlt össze egy New York-i bevásárlóközpontban, hogy szerelemszőnyeget vásároljon a kommuna külvárosi házába a döbbent eladótól. A minden magyarázat nélkül egy nemlétező szőnyeg után kutató tömeg ezután kiment az áruházból, és feloszlott. Ez volt a pillanatnyi-tömegmozgalom terv (Flash Mob Project) kezdete. Most szombaton pedig, valamilyen hasonló happeninggel 32 ország 76 városában ünneplik a mozgalom egyéves évfordulóját, adta hírül a Wired.

A tavaly júniusi első tömeggyűlést követően az internetes blogok és levelezőlisták segítségével rövid időre összecsődített, valami értelmetlen dolgot művelő, majd azt követően eltűnő társaságok alakultak világszerte. Voltak, akik karácsonyi dalokat énekeltek, mások banánt majszoltak, egy nemlétező könyvet kerestek vagy egy NzR178qWe nevű utas érkezését várták. Magyarországon az első flashmob találkozóra tavaly augusztusban került sor; a Deák téri templom előtt összegyűlt emberek egy harangszóra egyszerre nyitották ki az esernyőjüket, aztán hazamentek.

Nincs magyar résztvevő

A szombati világtalálkozó ötlete május 21-én került fel a világhálóra, a kezdeményezéshez hamarosan a világ több országában csatlakoztak a szervezők, akik közösen dolgozták ki az esemény forgatókönyvét. Az egymást nem ismerő emberek közös mozgását összehangoló forgatókönyv a szervezők állítása szerint különböző helyeken élő emberek számára egyaránt jól működik. A világtalálkozó résztvevőit rövid idővel az esemény előtt emailen értesítik majd a teendőkről. A szerzők arra bíztatják a résztvevőket, hogy amennyire lehetséges, kövessék pontosan az általuk leírtakat, a különböző országok közti kulturális különbségeket figyelembe véve.

A szombaton 32 országban, többek közt Amerikában, Oroszországban, Kínában, Hollandiában és Lengyelországban megrendezett találkozónak egyelőre nincsenek magyar résztvevői. Aki kedvet érez magában a szervezők szándéka szerint sokkoló esemény szervezéséhez, a Flashmob Szövetség honlapján regisztrálhatja magát, hogy időben megkapja a tervezői fórumokhoz való hozzáférés jogát, és az esemény forgatókönyvét.