Márk
13 °C
28 °C

Ráfizetéses az ingyen internet?

2001.01.05. 16:00
Angliában és a tengeren túl egész sor ingyenes internetszolgáltató húzta le a rolót: megszűnt a Breathe Freely, a 1stUp, a Worldspy, a Freeinternet és a Freewwweb is, felhasználók millióit hagyva parlagon. Az új trend az internet és a telefonköltséget egyaránt magában foglaló átalánydíjas szolgáltatás.
Az internetszolgáltatók piacán a kis ajándékok ideje leáldozott, legalábbis a brit és az amerikai fejlemények alapján. Az USA-ban az Altavista leállítja ingyenes internetes szolgáltatását. A hátteret adó 1stUp.com nevű ISP lehúzta a rolót (a weboldalulk is eltűnt), annak ellenére, hogy 3 millió felhasználójuk volt. Nagy-Britanniában az Altavista a költségektől tartva be sem indította az átalánydíjas szolgáltatást, pedig 270 ezer reménybeli felhasználó előre regisztrálta magát.

FreeInternet.com lehúzta a rolót
Az utóbbi hat hónapban az Egyesült államokban befejezte működését a WorldSpy, a FreeInternet.com és a Freewwweb. A Spinway freeweb szolgáltatót a Kmart áruházlánc online üzletága, a BlueLight.com vásárolta fel, megakadályozandó a szolgáltatás leállását. Így remélik elérni azt, hogy az 5,2 millió Spinway felhasználó nem szakad el a webtől, és talán felkeresi a Kmart webes áruházát. A cég azután szánta el magát a lépésre, hogy egy felmérésből kiderült, ügyfeleik 57 százaléka nem rendelkezik internetes hozzáféréssel.

Az USA megmaradt freeweb szolgáltatói közül említésre méltó a NetZero, körülbelül 2,3 millió felhasználóval, a Juno Online Services 2,5 millió ingyen szörfölő, és 750 ezer emelt szolgáltatást használó fizető ügyféllel.

Nagy-Britanniában a Breathe néven ismert szolgáltató decemberben bejelentette a tavasz óta működő Breathe Freely szolgáltatás végét. Ez azok számára különösen kellemetlen, akik elfogadták a cég ajánlatát, hogy egyszeri 50 font (20 800 forint) ellenében életük végéig szóló ingyenes hozzáférést kapnak, a telefonköltségeket is beleértve.

December elején a legnagyobb brit ingyenes szolgáltatót, a Freeserve-t felvásárolta a France Telekom internetes ágazata, a Wanadoo. Tavaly tavasszal hírek keringtek arról, hogy a Deutsche Telekom leányvállalata, a T-Online akarná megvenni a Freeserve-t, de a németek visszariadtak a részvények túlságosan magas ára miatt. Most a lényegesen alacsonyabb árfolyamon megejtett cégátvételnek is örül a Freeserve vezetése, mert a 2,2 millió felhasználót bíró szolgáltatónak erősen megváltozott üzleti körülmények között kell a helyét megkeresnie.

A Freewwweb oldala már el sem érhető
Az ISP tulajdonképpeni tevékenysége, az internet hozzáférés biztosítása, sok felhasználót már nem elégít ki. Számukra egyre inkább a telefonköltség a legfájóbb pont. Nyugat Európában is egyre égetőbben jelentkezik az igény az átalánydíjas hívásokra. A távközlésben még dominanciával bíró ex-monopóliumok, többek közt a British Telecom azonban sikeresen akadályozták meg az átalánydíjra épülő szolgáltatások bevezetését.

A brit távközlési felügyelet, az Oftel nyomására a British Telecom új szolgáltatást indított Friaco néven. Ennek keretében az ISP-k lehetőséget kapnak arra, hogy átalánydíjas szolgáltatást indítsanak. Az AOL az első, amely él a szigetországban nyílott lehetőséggel, a Breathe Freely pedig éppen emiatt lehetetlenült el.

Elemzők a fentiek ellenére úgy vélik, hogy ingyenes ISP-k továbbra is működhetnek. Legfeljebb nem független cégek biztosítják a hátteret, hanem bankok és nagyvállalatok állnak a szolgáltatás mögé.

A jövő héten a közelmúltban indult magyar ingyenes internetszolgáltatók stratégiájával is foglalkozunk.