Viola
-5 °C
-2 °C

Gates mondja: az internet még sehol nem tart

2000.11.22. 15:48
Bill Gates véleménye szerint az internet - az autóipar fejlődésével összehasonlítva - még csak a Ford T-modell szintjén áll. Annak ellenére, hogy 2001-ben a világon becslések szerint már több mint 400 millióan használják a világhálót, 4 milliárd oldalt böngészhetnek, és több mint félmilliárd dollárt költenek el online különböző termékekre és szolgáltatásokra. A tekintélyes The Economistban megjelent egész hasábos írásában Gates úgy véli: megvan a remény arra, hogy idővel az interaktív szolgáltatások veszik át a főszerepet.
Ennek Gates véleménye szerint legfőbb ideje, hiszen ma az internet a hagyomány is mainframe modellre épül, ahol az ,,ostoba terminál" szerepét a felhasználó gépe és böngészője vette át. Minden információt központilag tárolnak, és az egyéni felhasználókhoz külön-külön jut el. Ennek eredménye lehangoló: több weboldalról származó adatok összeegyeztetése legtöbbször azzal végződik, hogy jegyzettömbbe kell lemásolni mindent. Ez pedig messze van még a webet megteremtő Tim Berners-Lee által felvázolt interaktív tértől.

Bill Gates az XML-ben látja az internet jövőjét
Hogy az internet valóban olyan médiummá váljon, amely nem csak statikus információ közlésére használható, egyebek mellett az intelligens felhasználói gépek és a webes szolgáltatások pontos együttműködésére is szükség volna. Ma a felhasználó mindig tudja, hogy a képernyőn megjelenő adatok a merevlemezről vagy az internetről származnak - véli Gates. A jövő felhasználója ezt már nem tudja majd nyomon követni, de nem is fogja különösebben érdekelni.

Gates szép új világában az üzleti és személyes adatokat biztonságosan lehet az interneten tárolni, lehetőség nyílik ezen automatikus frissítésére, és ezzel bárhonnan, bármikor elérhetővé válnak. Ezen keresztül mindenki tökéletesen ellenőrizheti, mennyi és milyen adat hogyan jut el hozzá. Mindenesetre ekkor is figyelmet kell fordítani a magánszféra védelmére. Az internet ezzel a felhasználó "ultimative business-toolja" lehet, amely növeli a cége termelékenységét, és amely elősegíti a ,,fennakadások nélküli kapitalizmus" fejlődését - írja Gates.

Mindezek eszköze Bill Gates szerint az XML leíró nyelv lehet, amelyről már a Comdexen elmondott beszédében is azt állította, hogy elég erős a Java teljes leváltásához. Ahogy a hangjegyek rendszere leírhatóvá és megvalósíthatóvá teszi a hangszerek koncertjét, úgy az XML és a javított alkalmazások az online és offline adatok egymást kiegészítő összhangját teremthetik meg - jósolja Gates.

E nyelv alkalmazásával adatokat lehet rendszerezni, programozni és szerkeszteni, más oldalakkal, alkalmazásokkal és készülékekkel kicserélni. Még később inkább a ,,mindent egyben" megoldások fognak dominálni, és a közlések java része írásos formában el sem éri majd a felhasználót. Természetesen Gates szerint a Microsoft saját NET kezdeményezése integráns része lesz a nagy egységnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!