Valér
4 °C
8 °C

Biztonsági hibát talál a Google asztali keresője

2004.12.02. 12:00
A Google októberben adta közkézre új keresőjének béta verzióját, amellyel a felhasználó saját gépének adatállományait kutathatja. A gond az, hogy olyan titkosított oldalakat is kidob a keresés, amelyeket a böngészők hibás módon háttértárolnak.
A Google Desktop Search (GDS) a márkás kereső személyi számítógépekre alkalmazott változata. Segítségével gépén elveszett fájljait guglizhatja elő a felhasználó. A kereső praktikus: tétlenség idején indexel és szép az ikonja. A GDS irodai alkalmazások, levezőprogramok, böngészők és csevegőprogramok fájljaiban keres.

Titoktalanító böngésző

A felhasználó azonban rögtön telepítés után aggodalmat érez, vagyis felmerülnek a biztonsági kérdések. A GDS olyan dolgokat is megtalál, amelyeknek jobb, ha mélyen el vannak temetve a fájlrendszerben. Ilyenek a böngészés gyorsítása kedvéért eltárolt weboldalak, közülük is a jelszóval védettek másolatai, online bankszámláktól a webes emailekig.

Adminisztrátori jogokkal szerencsére egy adott gép összes felhasználójának fájljai kereshetőek. Persze ez nem igazán nevezhető biztonsági hibának, hiszen csak megkönnyíti a páriák dolgai közötti matatást, amit egy adminisztrátor GDS nélkül is megtehet.

A GDS nem gonosz, mégis nagy segítség lehet titkosítási technikák megkerülésében. Az SSL-lel védett kapcsolatokon keresztül elért oldalak dekódolt másolatai visszamaradhatnak és elérhetők a napjaink népszerű és trehányul tervezett böngészőinek gyorsítótárában.

Adat itt, hiba ott

A lokális keresés terén a konkurens szoftverek fejlesztőivel kialakult nyilatkozatháború során korábban kétségbe vonták a GDS adatvédelmi nyilatkozatában foglaltakat, amely szerint a merevlemez tartalmával kapcsolatban nem töltődnek fel adatok a Google szervereire, amennyiben a felhasználó telepítéskor jelzi, hogy ezt nem kívánja. A brit Register szerint a program ennek ellenére árulkodik. Lehet, hogy azért, mert csak tesztverzió.

A deszktop kereső magánjellegű adatokra való veszélyességével kapcsolatos vita jelenlegi állása, hogy a GDS ezúttal olyan gyenge pontokat talált, amelyek nélküle is megtalálhatók egy gépen.