Géza
1 °C
16 °C

Sikerrel cserélte házra gemkapcsát

2006.07.12. 10:15
Lakáshoz jutott az a 26 éves, montreali blogger, aki egy évvel ezelőtt egy piros iratkapcsot kezdett egyre értékesebb tárgyakra cserélni. 2006 júliusára egy száz négyzetméteres, háromszobás lakás büszke tulajdonosa lett.

Nézze végig a tárgyakat!

Kyle MacDonald szeptember elején barátnőjével költözik a kanadai Kiplingben található új otthonába, írja a CNN. MacDonald tavaly nyáron találta ki, hogy véget vet kilátástalan helyzetének, és minőségi cserék sorozatával jut saját tulajdonú ingatlanhoz. A legendás apróhirdetési szájt, a levelezőlistából kinőtt Craigslist cserebere-rovatában hirdette meg a gemkapcsot, amit aztán két hét múlva sikerült egy hal alakú golyóstollra cserélt.

Toll - kilincs - kempingfőző - áramfejlesztő - neonreklám - motoros szán

A tollból kilincs lett, a kilincsből kempingfőző, a kempingfőzőből áramfejlesztő, amelyet a cseretárgyakat fényképpel dokumentáló MacDonald a Haditengerészet egyik őrmesterétől szerzett egy kaliforniai sütögetés alkalmával. Az áramfejlesztőt egy rendkívüli üzleti fogással előbb söröshordóra és neonreklámra, majd motoros szánra cserélte.

Innentől indult be a marketing-gépezet, ugyanis a motoros szánért egy motorosszán-gyártó cég ajánlott szponzorált utat, amit viszont a - szintén promócióra vágyó - Cintas szolgáltatóvállalat szerzett meg magának. Az útért a Cintas egyik mikrobusza lett a cseretárgy, a mikrobuszra pedig egy torontói lemezkiadó csapott le. A mikrobusz ára harminc óra ingyen zenei felvétel és ötvenórányi utómunka lett. A kiadó felajánlását idén áprilisban egy arizonai énekesnő, Judy Gnant kapta, aki cserébe saját phoenixi házának egyéves ingyenbérletét ajánlotta fel. MacDonald az albérletet egy Alice Cooperrel töltött délutánra váltotta.


Kattintson Alice-re!

Utazás - mikrobusz - lemezfelvétel - albérlet - Alice Cooper - hógömb

Itt jött a legfurább üzlet, ugyanis az isteni Alice csereértéke egy, a Kiss együttest ábrázoló hógömb lett. MacDonald a blogján erről azt írja, megérti ő, ha emiatt hülyének nézik, de végül is miért ne csinálhatna hülyeséget, miután nekiállt házat szerezni egy gemkapocsért. Szerinte a hógömb relative értéke nagyobb az Alice Cooperrel töltött délutánnál.

És jól gondolta, ugyanis a hógömb és a ház között már csak egyetlen lépésre volt szükség. Corbin Bernsen színész-rendező 6500 darabos hógömb-gyűjteményébe ugyanis remekül illett a Kiss-es giccstárgy. Bernsen korábban is szerepelt a cserefolyamatban, igaz akkor sikertelenül. A lemezfelvételért ajánlott fizetett mozifilm-szerepet, azonban MacDonald akkor inkább a phoenixi házat választotta.. Most viszont a hógömbért jól jött a filmszerep.

A rendkívüli médiaérdeklődéssel kísért eseménysorra a Rudyard Kiplingről elnevezett kanadai kisváros vezetése is felfigyelt. Bert Roach, a kiplingi elöregedő lakosság miatt aggódó városi fejlesztési csoport elnöke szerint MacDonald projektje remek marketinglehetőséget jelent a városka népszerűsítésére. A városi vezetés számára kapóra jött az ötlet, hogy a fiatalok számára vonzóbbá tegye az 1140 fős települést. A városi tanácskozáson szó szót követett, és végül Kipling úgy döntött, a filmszerepért cserébe otthont ad a gémkapcsos embernek.


Ez itt a hógömb

Filmszerep - lakás

A város fő utcájában választott ingatlan árát nem árulta el a kiplingi adakozó, miután MacDonald közölte, nem akarja tudni. Az autópályán tájékoztató jelleggel óriási piros gémkapcsot helyeznek el, és a Megasztárhoz hasonló versenyt hirdetnek a filmszerepért.

MacDonald szeptemberben érkezik barátnőjével Kiplingbe, a költözés után a közterheket a blogger állja. Tervei szerint nem ragad le örökre a vidéki városban, de addig biztosan marad, amíg megírja cserélgetési tapasztalatairól szóló könyvét.