Mária
18 °C
28 °C

Semmiből házat a neten

2006.04.24. 11:00
A netezők adakozó kedvére és az online közösség hülyeség iránti fogékonyságára alapozza tervét egy 26 éves kanadai férfi, akinek feltett szándéka, hogy a semmiből házat szerez magának. Kyle MacDonald egy gemkapoccsal indult, most egy arizonai ház egyéves lakhatási jogát szeretné valami értékesebbre cserélni. Azt mondja, addig nem áll meg, amíg meg nem szerzi a házat.

"Kyle MacDonaldnak hívnak, és megpróbálok egy piros iratkapcsot egy házra cserélni. Egyetlen piros iratkapoccsal kezdtem 2005 július 12-én, és folyamatosan nagyobb vagy jobb dolgokra cserélem" - írja magáról blogján a 26 éves kanadai férfi, aki elhatározta, hogy addig meg sem áll, míg a gemkapocsból ház nem lesz.

A hátizsákozó életmódot folytató MacDonald pizzafutárként, majd alkalmi termékbemutatóként dolgozott (asztalbillegés-mentesítőket árult), havi 300 dollárt fizetett egy albérletrészért, és úgy látszott, esélye sincs arra, hogy valaha saját lakást szerezzen magának.

Halacskás tollból lemezszerződés

#alt#
A házzá változó gemkapocs
MacDonald tavaly nyáron találta ki, hogy véget vet kilátástalan helyzetének, és minőségi cserék sorozatával jut saját tulajdonú ingatlanhoz. A legendás apróhirdetési szájt, a levelezőlistából kinőtt Craigslist cserebere-rovatában hirdette meg az induló tárgyat, amelyet két hét múlva sikerült elcserélnie egy hal alakú golyóstollra, amikor hazalátogatott szülővárosába, Vancouverbe.

A tollból gömbkilincs lett, a gömbkilincsből kempingfőző, a kempingfőzőből áramfejlesztő, amelyet a cseretárgyakat fényképpel dokumentáló MacDonald a Haditengerészet egyik őrmesterétől szerzett egy kaliforniai sütögetés alkalmával.

Némi visszalépésnek tűnhet az a söröshordó és neonreklám, amelyet a férfi New Yorkban szerzett a generátor helyett, de innen éles fordulatot vettek az események: MacDonald szert tett egy motoros szánra, és a felajánlás nem mástól érkezett, mint a kanadai tévés és rádiós műsorvezetőtől, Michael Barrette-től. A quebeci híresség meghozta az iratkapcsos ember szerencséjét: egy motorosszán-gyártó szponzorált utat ajánlott a járműért, az utat pedig nem más vitte el, mint a szintén promócióra vágyó Cintas szolgáltatóvállalat menedzsere, aki cserébe felajánlotta a vállalat egyik mikrobuszát.

#alt#
Jody Gnant: nála lakhat egy évig, ha van egy háza cserébe
A mikrobusz a torontói Club Treehouse lemezkiadó egyik zenészénél kötött ki - a kiadónál megfordult már többek között Prince, Tina Turner, David Bowie és a Guns and Roses is. A kiadó által MacDonaldnak felajánlott szerződés 30 óra ingyen felvételt és 50 órányi utómunkát tartalmazott.

A szerződést MacDonald így hirdette a blogján: "Ne feledd, hacsak nem egy házat ajánlasz, azonnal el kell cserélnem, amit kapok, bármi is legyen az. És kérlek, ne kérdezd, mit akarok - egy házon kívül nem igazán akarok semmi mást. Csak csereberélni akarok."

Sivatagi albérlet

Közben MacDonald blogja is egyre népszerűbb lett: tavaly július óta több mint egymillió találatot kapott, az eredeti, iratkapcsos poszt több nyelve is olvasható, és a szerző csatlakozott a Google hirdetési rendszeréhez, a del.icio.us-höz és a Technoratihoz is.

A lemezszerződésre végül ki más csapott volna le, mint az arizonai énekesnő, Judy Gnant, aki dalaiban az ártatlanságról, az elveszett szerelemről, a hiúságról és az önreflexióról, illetve csak úgy általában az életről énekel. Gnant a szerződésért cserébe phoenixi házának egyéves ingyenbérletét ajánlotta fel. Aki szívesen eltöltene egy évet az arizonai sivatagban, és van cserébe egy háza, most vörös betűkkel írhatja be nevét Kyle MacDonald blogjának utolsó posztjába.