József, Bánk
-6 °C
0 °C

Per a 2,5 eurós ház miatt

2004.08.06. 15:56
A német Ebayen az új építésú ház eladója nem számított arra, hogy érdeklődés hiányában senki sem fogja felsrófolni az egyeurós induló árat. A nyertes hölgy bírósági úton akarja a céget a ház felépítésére kötelezni. Az eladó viszont azzal érvel, hogy pusztán vásárlási szerződést kínált az interneten.
Új építésű házra licitelt az Ebayen egy negyvenkét éves német háziasszony. Sabine Wilke azonban nem kapta meg az árut a nyertes 2,5 eurós (627 forintos) ajánlatára, mivel az aukciót kiíró közvetítő inkább mégis 104 ezer eurót (26,1 millió forintot) szeretne a házért.

A hölgy saját elmondása szerint egyik éjszaka az internetet járta, és két kisfiának keresett olcsó gyerekruhát. Véletlenül bukkant az új, 113,2 négyzetméteres téglaházat kínáló aukcióra. A kiírás szerint a minimális ajánlat 1 euró (251 forint) volt.

Gratulálunk, Ön nyert

Az Ettelnben élő Sabine Wilke ezt először csak furcsállotta, majd öt nap múlva visszatért az oldalra, hogy nem sokkal a licit lezárulta előtt megnézze az ajánlatok alakulását.

Emlékei szerint időközben a házért felajánlott legmagasabb összeg 1,5 vagy 2 euró lehetett. Így az asszony spontán ráígért, 2,5 euróra srófolva az árat, írta a Neue Westfälische napilap.

Rövidesen megérkezett az Ebay rendszerének szokásos automata jókívánsága az árverés megnyeréséről. Sabine Wilke nyomban átutalta az eladónak a 2,5 eurós összeget, majd emailben érdeklődött a további teendőiről. Az eladó azonban megtagadta, hogy szállítsa az árut, vagyis felépítse a házat.

Ügyvédek egymás közt

Harry Zinßmeister szerint nem a házról, hanem a házat felépítő céggel való szerződésről szólt az aukció. A férfi - egy autóalkatrész-üzem alkalmazottja - másodállásban próbál építési vállalatoknak házakat közvetíteni.

Ügyvédje, Christian Kruchten szerint az eredeti kiírásban szerepelt egy mondat, amit senki nem érthetett félre: "Tévedés lehetősége fenntartva, a házat 104 ezer eurós összegnél kevesebbért nem lehet felépíteni."

Sabine Wilke ügyvédje, Achim Riesenberger azonban abszurdnak nevezi ezt a mondatot. Az Ebay általános üzleti feltételei ugyanis egyértelműek. Aki egy aukcióban a legmagasabb összeget ígéri, és szerencsésen megnyeri a licitet, az jogot formálhat a kérdéses árura.

A specialista megmondja a tutit

Az internetes jogra specializálódott Achim Riesenberger szerint az eladó tudta mit tesz, amikor egy euróért házat kínált megvételre. Érdeklődést akart kelteni, mert ki licitált volna, ha eleve 104 ezer euróba kerül a ház?

Ezenkívül Harry Zinßmeister az internettel és az Ebayjel kapcsolatos tapasztalatlanságára sem hivatkozhat. Ezt ugyanis cáfolja a többi Ebay-felhasználótól kapott számos visszajelzése.

Jöhet a per

Az Ebay eközben nem érzi magát érintve, és nem tesz lépéseket a vita békés rendezésére sem. A cég szóvivője, Wolfgang Weber szerint bíróságokra tartozik a kérdés megválaszolása.

Most a Kaiserslauternben működő bíróság azt vizsgálhatja, hogy a siker reményével kecsegtet-e a per. A felperes hölgy ugyanis hivatalos támogatást (Prozesskostenbeihilfe) kért a perköltségek fedezéséhez. Sabine Wilke annyira bizakodik a sikerben, hogy elmondása szerint már a megfelelő telket is kiválasztotta.

Riesenberger és a gyémántok

A Padebornban működő online-jogász nem először képvisel Ebayen hoppon maradt vásárlót. Július elején született döntés egy 401 euróért (100,5 ezer Ft) megnyert, de egyébként 20 500 eurót (5,15 millió Ft) érő gyémántnyakék ügyében.

Az alperes coburgi ékszerész egyeurós nyitó áron indította a drága ékszer licitjét, és nem jelölt meg minimális vételi árat (reserve price). Amikor két nappal az aukció lejárta előtt az ár még csak 401 euró volt, az ékszerész inkább visszavonta az ajánlatát, és megszakította az árverést.

A tizenegy ajánlat közül a legmagasabbat egy családapa tette, majd az eladó vonatkodását látva Riesenbergert kérte fel az érdekei jogi képviseletére. A coburgi bíróság végül a vevőnek adott igazat: az ékszerésznek 401 euróért át kell engednie a nyakéket.

Magára vessen, aki nem vigyáz

Az indoklás szerint aki lemond a minimális vételi ár megjelöléséről, annak el kell fogadnia a nevetségesen alacsony végösszeget is. Az ékszer leírásában szereplő, vastagon szedett 20 500 eurós összeg pedig csupán szándéknyilatkozatnak tekinthető.

Achim Riesenberger szerint ez az első alkalom, hogy német bíróság kimondta, az internetes aukció félbeszakítása sem oldja fel az eladót és a legmagasabb ajánlatot tevő felhasználót kötő szerződést.

Spórolás a díjjal

Az Ebayen eladók kedvenc eszköze egy euróért (dollárért, fontért) felkínálni az árujukat. Egyrészt így az adott kategória ár szerinti kilistázásánál előkelő helyre sorolódnak, másrészt a lehető legalacsonyabb az Ebaynek járó indítási díj (a másikat az eladási árból számítják ki).

Minimális eladási ár megjelölése esetén viszont a kezdő díj eleve annyi, mintha indulóárként a magasabb összeget adták volna meg. Viszont a költség java része visszajár, ha a termék végül a kitűzött ár alatt marad, és nem kel el.

Az Ebay-árharc

A kurrens cikkeket forgalmazó, profi Ebay-lakók ennek ellenére számolatlanul szórják ki a semmivel sem "védett", egy euróval induló árukat, mivel biztosak lehetnek benne, hogy a vevők összecsapása végül profitot hozó vételi árat eredményez.

Ritkán ugyan, de lehet olyan aukciókat találni, amelyek a fontos szavak elütése miatt elkerülik a többi vásárló figyelmét, és töredék áron érnek véget. A nagyforgalmú eladók viszont már automatikusan indítják az aukcióikat, és elkerülik ezt a csapdát.