Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Isten hozta a gyarmatokon!

2004.07.29. 10:30
A PayPal telefonos support kőbunkóval csap le a befurakodó idegen elemre, és a gyomrában reked 41 euró. Olvasónk a saját bőrén tapasztalja meg, mennyit ér az internet boldogabbik végén a magyar felhasználó, illetve a komoly ülőmunka révén igényelhető, dombornyomott magyar EC/MC kártya.

Megvan a kártya

Vannak az internetnek olyan szolgáltatásai, amelyek rendkívül megkönnyítik a felhasználók életét. Erre gondolt a vesszőfutását levélben elmesélő olvasónk is, amikor a legnagyobb hazai banknál internetes házibank szolgáltatást rendelt meg.

Fedje most jótékony homály, hogy a szolgáltatás februárban aláírt megrendelése a számlavezetőtől eltérő fiókból több hónap alatt nem tudott elvergődni a vidéki fiókba, és ezért újra kellett kezdeni a folyamatot.

Olvasónk azt is rezignáltan vette tudomásul, hogy ezt követően a fiókban két alkalommal feleslegesen várta végig a röpke 30 sorban állót, a virtuális kártya valamely plasztik kiegészítése ugyanis ismételten nem készült el.

A full extrás dombornyomott kártyával felérő, az elektronikus számlacsomaggal havi közel 1000 (korántsem virtuális) magyar forintba kerülő virtuális kártya ezt követően kiválóan teljesített.

Kiváló ötlet a PayPal

A kártya rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy elegendő a fizetés előtt néhány perccel feltölteni rá a fizetendő összeget, egyébként nullához közeli egyenleggel kornyadozhat. A trükkös kártya működött online könyváruházban, és az Ebay is örömmel fogadta a regisztrációnál.

A problémák akkor kezdődtek, amikor felhasználónk az Ebay szerves tartozékának számító PayPal felé vette az irányt. A szolgáltatás kiváló találmány, nem hiába népszerű, ugyanis átvágja a kis összegű pénzmozgások gordiuszi csomóját.

Segítségével hanyagolható a közel 10 százalék jutalékot kérő Western Union, és a nyomorúságos "pénzt a borítékban" pénzküldés a nyugatabbra élő Ebay-felhasználóknak.

Mielőtt valaki felvetné, miért nem lehet bankból bármit simán átutalni: itthon ma még minden külföldi átutalás minimum költsége 1500 forint, próbáljon így valaki 1,99 eurót kifizetni. Pedig az EU szerint a 24 további tagállam felé a belföldi díjnál többet nem szabad kérni.

Ingyen átutalás

A megfelelően fapadosan (semmi Exkluzív vagy Business) tartott PayPal accountok között viszont illeték és levonások nélkül mozoghat az összeg, főként ha a valuták közötti átváltásra sincs szükség (például euróban tartja a pénzét a feladó és a címzett.)

Az egyenleg tetszőleges célra, így vásárlásra, adományozásra, Spybot Search & Destroy kémprogram-kereső támogatására egyaránt felhasználható. A bibi viszont az vele, hogy mi Lajtán inneniek mezítlábas pórnépnek számítunk, és ki vagyunk csukva az összes dombornyomott okosságunkkal és magasan profitábilis bankrendszerünkkel együtt.

Török, maláj, dva bratanki

A PayPal oldalán, máris a jelentkezés elején eldöntendő kérdés, hogy melyik országban lakik a felhasználó. Az USA, egész Nyugat-Európa az oké, még Thaiföld, Törökország, Mexikó és Venezuela sem gáz. H betűvel viszont csak Hong-Kong választható.

Felhasználónk nem rettent meg ettől, merészen benyomta magát Németországba, megadta barátai postacímét, és birtokába vette a nulla egyenlegű PayPal accountot. A számla nyitásához ugyanis nem kérnek sem kártya-, sem számlaszámot, csak egy címet az "approved" országok egyikében.

Később szintén barátai segítségével kis tőkét küldött rá, ugyanis a PayPal-on belül semmilyen indok nem kell az átutalások teljesítésére. A néhány száz eurós pénzmozgásokra azonban felfigyelnek, úgyhogy langsam spazieren.

A PayPal néhány hónapon keresztül kiválóan üzemelt, képes volt az Ebay illetékek kiegyenlítésére, kisebb Ebay-ről származó cuccok kifizetésére. Néha nyavalygott valamit az azonosításról, de nem fenyegetett semmivel.

Gyanús ténykedés

Az idillnek akkor szakadt vége, amikor olvasónk a céges számítógép helyett otthonról akart valakinek 8 eurót áttolni. A PayPal rendszerének mélyén a freestart.hu alá tartozó IP-szám alighanem beindított egy vészcsengőt (parazita a fedélzeten). Később kiderült, hogy tényleg az országhoz köthető IP-szám volt a probléma.

Az account azonnali hatállyal befagyott, és összegeket csak bejönni engedve egyirányúsították. Az emailben küldött indoklásban a "gyanús aktivitás tapasztalható" kitétel szerepelt. A PayPal rendszere további azonosítást, jelesül az adott névre szóló német számlaszám bemutatását követelte.

Felhasználónk nem hagyta annyiban, felhívta a supportot, ami később nagy hibának bizonyult. A nagynehezen megkapott angol nyelvű élő operátor a kapott hibakód alapján nagyon gyorsan megtalálta, mi a gubanc.

Lenyomhatná, de nem teszi

Ragaszkodott hozzá, hogy csakis életvitelszerűen Németországban élő illetők lehetnek német PayPal ügyfelek, a többiek, EU ide vagy oda, vonuljanak haza a széles rónaságra. Nem hatotta meg, hogy csak egyszerű gépváltás volt, nem pedig betörés. Az sem érdekelte, hogy a korábbi használat mellett, kis összegű ténykedésre számlaszám nélkül is alkalmas volna a befagyasztott account, idézte fel olvasónk a beszégetést.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volna bonyolult levenni a tiltást, az operátor azt mondta, hogy neki csupán kattingatnia kellene az egérrel. Viszont ragaszkodott hozzá, hogy nem fogja megtenni, és az épületben nincs is olyan ember, aki megtenné, úgyhogy felesleges a főnökét kérni.

A kedves operátor nem közölte ugyan, de olvasónk ingerült telefonhívását követően mindenestül letiltotta az accountot, és ezt követően a bejövő pénzek is visszapattantak róla. A számlán ragadt mintegy 41 euró.

Egyszer talán kiadják

Az epilógushoz tartozik, hogy a PayPal account alapadatai közül az emailcím módosítható, a név viszont nem. Különben simán át lehetne ruházni boldogabb helyen született ismerősre az egész cuccot. Vagy eleve az övére nyitni, és a fogadáshoz használható címek közé tolni a magyar emailcímet, sorolta a pórul járt felhasználó a kipróbálandó trükköket.

A fenti esetben most 180 napig áll minden, és majd valahogy el lehet kapálni, hogy kiadják a beragadt összeget, biztatta emailben a méltánytalan eljáráson felháborodott olvasónkat egy további supportos. Szerinte egyszer Magyarország is a PayPal rendszerének része lesz, csak ki kell várni.

A történet tanulsága olvasónk szerint, hogy óvatosan a PayPal-lal. Bár 41 eurója bánja, de már mindenki tudhatja, mire számíthat. Ő személy szerint a következő behatolásnál jobban fel fogja kötni a magyar virtust, például csak hepi IP alatt működő gépről lép be, és előre gondol a kimenekítésre.

Végh Béla