Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Isten hozta a gyarmatokon!

2004.07.29. 10:30
A PayPal telefonos support kőbunkóval csap le a befurakodó idegen elemre, és a gyomrában reked 41 euró. Olvasónk a saját bőrén tapasztalja meg, mennyit ér az internet boldogabbik végén a magyar felhasználó, illetve a komoly ülőmunka révén igényelhető, dombornyomott magyar EC/MC kártya.

Megvan a kártya

Vannak az internetnek olyan szolgáltatásai, amelyek rendkívül megkönnyítik a felhasználók életét. Erre gondolt a vesszőfutását levélben elmesélő olvasónk is, amikor a legnagyobb hazai banknál internetes házibank szolgáltatást rendelt meg.

Fedje most jótékony homály, hogy a szolgáltatás februárban aláírt megrendelése a számlavezetőtől eltérő fiókból több hónap alatt nem tudott elvergődni a vidéki fiókba, és ezért újra kellett kezdeni a folyamatot.

Olvasónk azt is rezignáltan vette tudomásul, hogy ezt követően a fiókban két alkalommal feleslegesen várta végig a röpke 30 sorban állót, a virtuális kártya valamely plasztik kiegészítése ugyanis ismételten nem készült el.

A full extrás dombornyomott kártyával felérő, az elektronikus számlacsomaggal havi közel 1000 (korántsem virtuális) magyar forintba kerülő virtuális kártya ezt követően kiválóan teljesített.

Kiváló ötlet a PayPal

A kártya rendkívül előnyös tulajdonsága, hogy elegendő a fizetés előtt néhány perccel feltölteni rá a fizetendő összeget, egyébként nullához közeli egyenleggel kornyadozhat. A trükkös kártya működött online könyváruházban, és az Ebay is örömmel fogadta a regisztrációnál.

A problémák akkor kezdődtek, amikor felhasználónk az Ebay szerves tartozékának számító PayPal felé vette az irányt. A szolgáltatás kiváló találmány, nem hiába népszerű, ugyanis átvágja a kis összegű pénzmozgások gordiuszi csomóját.

Segítségével hanyagolható a közel 10 százalék jutalékot kérő Western Union, és a nyomorúságos "pénzt a borítékban" pénzküldés a nyugatabbra élő Ebay-felhasználóknak.

Mielőtt valaki felvetné, miért nem lehet bankból bármit simán átutalni: itthon ma még minden külföldi átutalás minimum költsége 1500 forint, próbáljon így valaki 1,99 eurót kifizetni. Pedig az EU szerint a 24 további tagállam felé a belföldi díjnál többet nem szabad kérni.

Ingyen átutalás

A megfelelően fapadosan (semmi Exkluzív vagy Business) tartott PayPal accountok között viszont illeték és levonások nélkül mozoghat az összeg, főként ha a valuták közötti átváltásra sincs szükség (például euróban tartja a pénzét a feladó és a címzett.)

Az egyenleg tetszőleges célra, így vásárlásra, adományozásra, Spybot Search & Destroy kémprogram-kereső támogatására egyaránt felhasználható. A bibi viszont az vele, hogy mi Lajtán inneniek mezítlábas pórnépnek számítunk, és ki vagyunk csukva az összes dombornyomott okosságunkkal és magasan profitábilis bankrendszerünkkel együtt.

Török, maláj, dva bratanki

A PayPal oldalán, máris a jelentkezés elején eldöntendő kérdés, hogy melyik országban lakik a felhasználó. Az USA, egész Nyugat-Európa az oké, még Thaiföld, Törökország, Mexikó és Venezuela sem gáz. H betűvel viszont csak Hong-Kong választható.

Felhasználónk nem rettent meg ettől, merészen benyomta magát Németországba, megadta barátai postacímét, és birtokába vette a nulla egyenlegű PayPal accountot. A számla nyitásához ugyanis nem kérnek sem kártya-, sem számlaszámot, csak egy címet az "approved" országok egyikében.

Később szintén barátai segítségével kis tőkét küldött rá, ugyanis a PayPal-on belül semmilyen indok nem kell az átutalások teljesítésére. A néhány száz eurós pénzmozgásokra azonban felfigyelnek, úgyhogy langsam spazieren.

A PayPal néhány hónapon keresztül kiválóan üzemelt, képes volt az Ebay illetékek kiegyenlítésére, kisebb Ebay-ről származó cuccok kifizetésére. Néha nyavalygott valamit az azonosításról, de nem fenyegetett semmivel.

Gyanús ténykedés

Az idillnek akkor szakadt vége, amikor olvasónk a céges számítógép helyett otthonról akart valakinek 8 eurót áttolni. A PayPal rendszerének mélyén a freestart.hu alá tartozó IP-szám alighanem beindított egy vészcsengőt (parazita a fedélzeten). Később kiderült, hogy tényleg az országhoz köthető IP-szám volt a probléma.

Az account azonnali hatállyal befagyott, és összegeket csak bejönni engedve egyirányúsították. Az emailben küldött indoklásban a "gyanús aktivitás tapasztalható" kitétel szerepelt. A PayPal rendszere további azonosítást, jelesül az adott névre szóló német számlaszám bemutatását követelte.

Felhasználónk nem hagyta annyiban, felhívta a supportot, ami később nagy hibának bizonyult. A nagynehezen megkapott angol nyelvű élő operátor a kapott hibakód alapján nagyon gyorsan megtalálta, mi a gubanc.

Lenyomhatná, de nem teszi

Ragaszkodott hozzá, hogy csakis életvitelszerűen Németországban élő illetők lehetnek német PayPal ügyfelek, a többiek, EU ide vagy oda, vonuljanak haza a széles rónaságra. Nem hatotta meg, hogy csak egyszerű gépváltás volt, nem pedig betörés. Az sem érdekelte, hogy a korábbi használat mellett, kis összegű ténykedésre számlaszám nélkül is alkalmas volna a befagyasztott account, idézte fel olvasónk a beszégetést.

Arra a kérdésre, hogy mennyire volna bonyolult levenni a tiltást, az operátor azt mondta, hogy neki csupán kattingatnia kellene az egérrel. Viszont ragaszkodott hozzá, hogy nem fogja megtenni, és az épületben nincs is olyan ember, aki megtenné, úgyhogy felesleges a főnökét kérni.

A kedves operátor nem közölte ugyan, de olvasónk ingerült telefonhívását követően mindenestül letiltotta az accountot, és ezt követően a bejövő pénzek is visszapattantak róla. A számlán ragadt mintegy 41 euró.

Egyszer talán kiadják

Az epilógushoz tartozik, hogy a PayPal account alapadatai közül az emailcím módosítható, a név viszont nem. Különben simán át lehetne ruházni boldogabb helyen született ismerősre az egész cuccot. Vagy eleve az övére nyitni, és a fogadáshoz használható címek közé tolni a magyar emailcímet, sorolta a pórul járt felhasználó a kipróbálandó trükköket.

A fenti esetben most 180 napig áll minden, és majd valahogy el lehet kapálni, hogy kiadják a beragadt összeget, biztatta emailben a méltánytalan eljáráson felháborodott olvasónkat egy további supportos. Szerinte egyszer Magyarország is a PayPal rendszerének része lesz, csak ki kell várni.

A történet tanulsága olvasónk szerint, hogy óvatosan a PayPal-lal. Bár 41 eurója bánja, de már mindenki tudhatja, mire számíthat. Ő személy szerint a következő behatolásnál jobban fel fogja kötni a magyar virtust, például csak hepi IP alatt működő gépről lép be, és előre gondol a kimenekítésre.

Végh Béla

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!