Konrád, Tivadar
5 °C
14 °C

A magyar felnőttek 15 százaléka internetezik

2003.04.29. 14:12
Internethasználatban az európai országok közül csak Romániát, Jugoszláviát és Bulgáriát előzi meg Magyarország. A GfK adatai szerint a régión belül a középmezőnybe tartozik hazánk a felnőtt internetezők arányát tekintve, Nyugat-Európához képest azonban csúnyán le vagyunk maradva.
Magyarországon a felnőttek 15 százaléka használja az internetet, amelynek elterjedtsége így közepesnek mondható a régió többi országaihoz képest. A GfK Piackutató Intézet legújabb, idei adatai szerint Romániában a felnőttek 14, Jugoszláviában 13, Bulgáriában pedig mindössze 13 százaléka internetezik.

Szlovénia vezeti a mezőnyt

A régió éllovasa Szlovénia, ahol a 15 éves és idősebb lakosság 40 százaléka internetezik. Ez az arány érzékelhetően magasabb, mint Olaszországban (33 százalék) vagy más latin nyelvű országokban, például Franciaországban (33) vagy Spanyolországban (22).

Internet-használók aránya 2003-ban az USA-ban, Nyuga-, Közép- és Kelet-Európában.
A 15 éves és idősebb felnőtt lakosság százalékában.
Ország Százalék Ország Százalék
USA 69 Franciaország 33
Finnország 68 Olaszország 33
Dánia 67 Csehország 31
Svédország 67 Görögország 24
Norvégia 61 Portugália 24
Svájc 57 Spanyolország 22
Hollandia 53 Szlovákia 22
Ausztria 50 Litvánia 20
Németország 50 Lettország 19
Belgium 41 Horvátország 16
Szlovénia 40 Magyarország 15
Észtország 39 Románia 14
Nagy-Britannia 39 Jugoszlávia 13
Írország 36 Bulgária 12
Oroszország 09  
Forrás: Fessel-GfK Piackutató Intézet, Bécs

Szlovéniában leginkább külföldi weboldalakra és kereső szolgáltatásokra koncentrálódik a világháló használata. Például a Yahoo havi igénybevételének mutatója nem kevesebb, mint 45 százalék. A külföldi weboldalak és portálok látogatottsága lassanként eléri a maximumot, mivel az angol nyelv ismerete határt szab a növekedésnek.

Könyvet vesznek a csehek a hálón

A régióban Szlovénia után Csehország következik az internet használatával. Közel minden harmadik cseh felnőtt szokott internetezni. Figyelemre méltó mértékben növekszik az elektronikus kereskedelmi szolgáltatások igénybe vétele. A GfK Praha Online-Shopping-Monitor nevű kutatása szerint a csehek a nyugat-európai internetezőkhöz hasonlóan főleg könyvet szereznek be elektronikus úton feladott rendeléssel. Ilyen módon vett már könyvet az összes internethasználó 10 százaléka. A CD és video-vásárlók aránya 8 százalék körül jár.

Közel tízmillió orosz a hálón

Oroszországban az internethasználók aránya 4-ről 9 százalékra bővült az utóbbi két év alatt. Habár a mutató jóval kisebb a nyugat-európai átlagnál, említésre méltó a tény, hogy abszolút számmal kifejezve a 9,8 millió oroszországi internetező nemzetközi összehasonlításban már komoly tényező. Ahogyan a 4,9 millió lengyel is, lévén ott az internetezők aránya 16 százalék.

A térség internetezőiről általában megállapítható, hogy zömük magas iskolai végzettséggel, és jelentős vásárlóerővel rendelkezik. A következő időszakban az online tevékenységek gyors terjedésével számolnak a GfK piackutatói a régió különböző országaiban.