Klaudia
0 °C
12 °C

A Google hadat üzen a torrentezőket szivató szolgáltatóknak

2009.01.30. 10:50
A Google nagyszabású kampányt indít, hogy leleplezze az összes olyan internetszolgáltatót, ami korlátozza, vagy direkt lassítja a fájlcserélők forgalmát, vagy más módon vét a net semlegességének elve ellen.

2008 nyarán az egyik legnagyobb amerikai internetszolgáltatóról, a Comcastról bizonyosodott be először, hogy korlátozza a sávszélességet az olyan felhasználóknál, akik fájlcserélő hálózatokat használnak. Azóta egy rakás szolgáltató bukott le azzal, hogy hasonló eszközöket vet be (legutóbb az összes nagyobb kanadai cég egyszerre). Bár az amerikai távközlési felügyelet kimondta, hogy ez nem tisztességes az előfizetőkkel szemben, büntetni legfeljebb a felhasználók tudják őket azzal, hogy átpártolnak más céghez.

A tisztánlátást segíti a Google most bejelentett terve: összesen 36 speciális szervert kötnek rá a hálózatra Amerikában és Európában, amelyeknek az a feladata, hogy az adatforgalom elemzésével leleplezze az összes olyan szolgáltatót, ami manipulálja a felhasználók adatai között a prioritást, elsőbbséget biztosítva egyes online tevékenységeknek másokkal (jellemzően a fájlcserével) szemben.

"Ha egy online alkalmazás nem működik megfelelően, ma nem lehet pontosan megmondani, hogy a felhasználó gépében, magában az alkalmazásban, vagy az internetkapcsolat ennek az oka" - mondta a projektet felügyelő Vint Cerf, aki ma a Google alkalmazottja, évtizedekkel ezelőtt pedig a mai internet ősét felépítő csapat vezetője volt.

A kezdeményezést felkarolta a New America Foundation alapítvány is, mondván, alapvető fogyasztói jog tudni, hogy a szolgáltató hogyan korlátozza az internetelérést, amiért fizetünk neki. Az egyik programot, amit a tesztszerverek használni fognak, már most kipróbálhatja bárki, ezen az oldalon.

Időközben egy újabb nagy amerikai szolgáltató, a Cox Communications jelentette be, hogy elkezdi tesztelni azt a rendszert, ami a hálózatán elsőbbséget ad a fontosabbnak ítélt adatoknak (weboldalak, online videók) a kevésbé fontosakkal (Bittorrent, fájlfeltöltések) szemben.

Magyarországon is több szolgáltató korlátozza a fájlcserélő hálózatok felhasználóit, de a hazai módszer kicsit más, mint a tengerentúli, és a Google sem tudja lebuktatni. Nálunk ahelyett, hogy a szolgáltató szerverén átáramló adatforgalmat analizálnák, és elsőbbséget adnának bizonyos típusú adatoknak, inkább a felhasználókat figyelik, és aki túl nagy forgalmat generált, büntetésből átmenetileg lecsökkentik a sávszélességét.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!