Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Hét gramm szén-dioxidot termel egy Google-keresés

2009.01.12. 14:00
A Harvard fizikusai kiszámolták, mennyi szén-dioxidot juttat a levegőbe a Google, míg válaszol egy keresésünkre. A Google szerint sokkal kevesebbet.

Két keresés a Google-lel pont annyi szén-dioxidot termel, mint ha felforralnánk a tűzhelyen egy teáskannányi vizet - figyelmezteti a világot az internet energiaigényére Alex Wissner-Gross, a Harvard egyetem professzora. A szakemberek már régóta aggódnak azon, hogy az internet infrastruktúrája, az óriási adatközpontok, szerverparkok rengeteg energiát fogyasztanak, és ezzel közvetetten hozzájárulnak a levegő szennyezéséhez. A harvardi fizikusok tanulmánya most számszerűsíti is ezt: azt számolták ki, hogy egyetlen Google-keresés kiszolgálása hét gramm szén-dioxidot juttat a légkörbe, és minden egyes másodperc, amit az internetre csatlakozva tölt a számítógépünk, további 0,02 grammot ad hozzá ehhez.

Ezek a számok elhanyagolhatónak tűnnek a világ jelenlegi éves 27 milliárd tonnás szén-dioxid-kibocsátása mellett, de napi 200-250 millió Google-kereséssel számolva, és főleg ennek a számnak a meredek emelkedését elnézve jogos az aggodalom. Egy másik tanulmány szerint az internetet kiszolgáló infrastruktúra több energiát fogyaszt és jobban szennyezi a levegőt, mint a világ teljes légi közlekedése.

A Google szóvivője a BBC-nek elmondta, hogy tudatában vannak ennek a problémának, és nagyon komolyan veszik, egyébként pedig a szerverközpontjaik a leggazdaságosabbak a világon. Míg a felhasználó bepötyögi a keresőkifejezést a Google-be, és megkapja az eredményt, a gépe több energiát fogyaszt, mint amennyit a Google elfogyasztott a kérés kiszolgálására.

A Google hivatalos blogjában megjelent számítások szerint egy átlagos keresés körülbelül 1 kJ energiát igényel, ami a tudósok számításaival ellentétben csupán 0,2 gramm szén-doixid-kibocsátásnak felel meg. A keresőóriás emellett hívja fel a figyelmet, hogy egy átlagos autó egy kilométeren több szén-dioxidot termel, mint ezer Google-keresés.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek