Konrád, Tivadar
4 °C
14 °C

Hatalmas online olvasószoba a Google-től

2004.12.14. 13:34
A Google Inc. az öt legjelentősebb könyvtár nehezen hozzáférhető könyveit digitalizálja. Az októberben induló szolgáltatást a szövegek mellett elhelyezett reklámok bevételéből tartják fent, a szerzői jogvédelem alatt álló kötetek esetében egyenként megegyeznek a kiadóval.

A nagyszabású kezdeményezést kedden jelentették be a kaliforniai székhelyű Google vállalatnál. Eszerint a New York-i közkönyvtár, illetve négy egyetemi könyvtár - a brit Oxford, illetve az amerikai a Harvard, a Stanford és a Michigen egyetemek- anyagait beszkennelik és az interneten hozzáférhetővé teszik a keresőóriás segítségével, írja a News.com. A szkennelés kedden kezdődik, és várhatóan októberben indul be a szolgáltatás.

Sokmillió kötet a neten

Az utóbbi két intézmény teljes könyvanyagát felajánlotta a Google számára, amely hétmillió kötetet jelent. A Harvard egyetem negyvenezer könyvben maximálta az online hozzáférhető anyagok számát, az Oxford egyetemi könyvtára, és a New York-i városi közkönyvtár a kötetek kis hányadát bocsátotta rendelkezésre, előbbi csak az 1901 előtt kiadott könyveket, utóbbi pedig csak azokat a köteteket, amelyeket már nem véd a szerzői jog.

A Google-nak és a webes könyváruházat működtető Amazonnak is van már olyan programja, amellyel bizonyos könyvek beszkennelt változataiba (vagy néhány oldalba) bepillantást nyerhetünk, illetve eddig is létezett néhány szájt, amelyek bizonyos könyvtárak kínálatát mutatta. Ugyanakkor a Google mostani kezdeményezése ezeknél összemérhetetlenül nagyobb szabású. Egyrészt az anyagmennyiség miatt, másrészt azért, mert kereshetővé válnak a beszkennelt kötetek.

"Egyedülálló lehetőség, amelynek segítségével az egész világ számára elérhetővé tesszük az állományunkat. Egy nagyon régi probléma oldódik meg ezzel, ugyanis eddig aki nem tudott eljönni hozzánk, az nem is tudott hozzáférni köteteinkhez" - nyilatkozta Paul LeClerc, a New York-i városi közkönyvtár igazgatója.

Szerzői jogok

A Microsoft, a Yahoo és más keresőszolgáltatások egyre növekvő versenyében a Google ezzel a kezdeményezéssel is igyekszik megkülönböztetni saját szolgáltatását. Ugyanakkor a vállalatnak a szerzői jogok kényes kérdését is meg kell oldania, ha az egész világ (vagyis az interneteléréssel rendelkezők) számára elérhetővé teszi a köteteket.

A könyvtárak ugyan szerzői jogi szempontból rendben lévő könyveket tartalmaznak, de nincs a birtokukban az a jog, hogy világszerte terjesszék a könyvek tartalmát. A publikálás előtt emiatt a Google-nak meg kell egyeznie a védett könyvek kiadóival, így egy ideig, a szolgáltatás beindulásakor a védett könyveknek csak a szinopszisát, és adatait fogják nyilvánosságra hozni. A szerzői jogvédelem alatt nem álló könyveket azonban teljes terjedelmükben olvashatják majd az internetezők.

A szolgáltatást használó júzerek amellett, hogy a beszkennelt művek virtuális lapozgatása mellett könyvkritikákat és szerzői jegyzeteket olvashatnak, valamint megnézhetik a könyvborító fotóját. A Google a szövegek mellett elhelyezett reklámok bevételéből finanszírozza majd a szolgáltatást, és a bevételt megosztja a kiadókkal.

Legutóbb a tudományos értekezések, szakdolgozatok és tanulmányok között kereső Google Scholar mutációval jött ki a vállalat.