Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A Lausanne-i könyvtár a Google-ra megy

2007.05.21. 00:30
Eddig nem voltak francia nyelvű könyvek a Google digitális könyvtárában, de most százezer kötetet ad az internetes cégnek Lausanne egyetemi könyvtára. A digitalizálás költségeit a Google állja. Az intézmény főleg a 17. és 19. század között élt francia szerzők műveiből válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sőt még japán nyelvű köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott.

Victor Hugo és Balzac, valamint számos más francia szerző művei ősztől eredetiben lesznek olvashatók a világhálón, a Google-on.

A svájci Lausanne egyetemi könyvtára az első ilyen jellegű francia nyelvű intézmény, amely csatlakozik a Google digitális könyvtárához: százezer kötetet bocsát a projekt rendelkezésére, olyan régebbi műveket, amelyek után már nem kell jogdíjat fizetni.

A Bibliotheque cantonale et universitaire de Lausanne (BCU) kétmillió kötettel rendelkezik.

A Google által digitalizálandó első lausanne-i kötetek már ősszel elérhetőek lesznek a világhálón - közölte Hubert Villard, a BCU igazgatója.

A program költségeinek oroszlánrészét a Google állja. A szállítás, a biztosítás, az elektronikus feldolgozás költségeit vállalta az amerikai internetes cég, a svájci kanton hatóságai szinte semmit sem fizetnek majd a munkáért, amelynek költségeit 6-9 millió euróra (1,5-2,25 milliárd forint) becsülik.

A BCU főleg a 17. és 19. század között élt francia szerzők műveiből válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sőt még japán nyelvű köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott. Ezeket a műveket ingyen lehet majd lehívni az amerikai keresőprogramból - ám arra az esetre, ha később a Google fizetőssé tenné a műveletet, a BCU szerződésben kötötte ki, hogy feltehesse a digitalizált könyveket a saját honlapjára, amely legkésőbb 2008 szeptemberében készül el és ingyenes lesz.