Mátyás
3 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

A Lausanne-i könyvtár a Google-ra megy

2007.05.21. 00:30
Eddig nem voltak francia nyelvű könyvek a Google digitális könyvtárában, de most százezer kötetet ad az internetes cégnek Lausanne egyetemi könyvtára. A digitalizálás költségeit a Google állja. Az intézmény főleg a 17. és 19. század között élt francia szerzők műveiből válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sőt még japán nyelvű köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott.

Victor Hugo és Balzac, valamint számos más francia szerző művei ősztől eredetiben lesznek olvashatók a világhálón, a Google-on.

A svájci Lausanne egyetemi könyvtára az első ilyen jellegű francia nyelvű intézmény, amely csatlakozik a Google digitális könyvtárához: százezer kötetet bocsát a projekt rendelkezésére, olyan régebbi műveket, amelyek után már nem kell jogdíjat fizetni.

A Bibliotheque cantonale et universitaire de Lausanne (BCU) kétmillió kötettel rendelkezik.

A Google által digitalizálandó első lausanne-i kötetek már ősszel elérhetőek lesznek a világhálón - közölte Hubert Villard, a BCU igazgatója.

A program költségeinek oroszlánrészét a Google állja. A szállítás, a biztosítás, az elektronikus feldolgozás költségeit vállalta az amerikai internetes cég, a svájci kanton hatóságai szinte semmit sem fizetnek majd a munkáért, amelynek költségeit 6-9 millió euróra (1,5-2,25 milliárd forint) becsülik.

A BCU főleg a 17. és 19. század között élt francia szerzők műveiből válogatott, de német, angol, latin, spanyol, sőt még japán nyelvű köteteket is a Google rendelkezésére bocsátott. Ezeket a műveket ingyen lehet majd lehívni az amerikai keresőprogramból - ám arra az esetre, ha később a Google fizetőssé tenné a műveletet, a BCU szerződésben kötötte ki, hogy feltehesse a digitalizált könyveket a saját honlapjára, amely legkésőbb 2008 szeptemberében készül el és ingyenes lesz.