Huba
17 °C
33 °C

Hadat üzen a zombiknak a Google

2007.05.10. 11:22
A Google a számítógépeket zombivá változtató vírusok ellen veszi fel a harcot, első akciója a vírusokat terjesztő oldalak megbillogozása.

Az interneten több zombi van, mint a világ összes B-kategóriás horrorfilmjében. A filmekben mindig akad egy hős, aki bátran szembenéz az élőholtakkal – a weben most a Google kapta fel a láncfűrészt.

A számítástechnikai szakzsargon az olyan, vírussal fertőzött pc-ket hívja zombinak, amiket a vírus gazdája távolról tud irányítani. A hackerek több ezer zombiból álló hálózatokat hoznak létre, ezeket aztán remekül lehet használni spamküldésre, túlterheléses támadásokra, vagy "click fraud" csalásra, amikor a fertőzött gépen futó program webes hirdetésekre kattintgat, így generál bevételt a hirdetést elhelyező oldalnak és okoz kárt a reklámozónak a konkurencia megbízásából. A legnagyobb ismert zombihálózat eddig egy 2005-ben lekapcsolt, másfél millió gépből álló hálózat volt.

A tűzfal lejárt lemez

"A tűzfalak felett eljárt az idő" – állítja Niels Provos, a Google biztonságtechnikai specialistája a cég által készített tanulmányban. A pc-ket zombivá változtató vírusok régebben emailek csatolmányaiként, vagy hagyományos féregprogramokként terjedtek, amik ellen a tűzfalak és vírusirtók elég hatékony védelmet nyújtanak. Az új trend a weboldalakról automatikusan letöltődő vírusok és trójai programok felé mutat; azok jó eséllyel átcsusszannak az egyszerűbb tűzfalakon, és általában a vírusirtó kikapcsolása az első dolguk.

Akasztják a hóhért
Még be sem indult a Google "rendőrsége", a hackerek máris csodálatra méltóan arcátlan utat találtak a kikerülésére: magától a Google-től vásárolnak AdSense vagy AdWords hirdetéseket, és azokra linkelik a vírusokat terjesztő weboldalaikat. A cégnek tehát már a saját hirdetőitől is meg kell védenie milliárd dolláros online reklámüzletét.

A legegyszerűbb védekezés ez ellen, ha nem látogatunk olyan oldalakat, amik gyanús tartalmakat töltenek le a gépünkre – és mivel leginkább a keresőoldalak találati listája határozza meg azt, hogy a felhasználók milyen oldalakat látogatnak, a Google úgy érezte, hogy önjelölt internetrendőrként meg kell bélyegeznie azokat az oldalakat, amelyek potenciális vírusforrások.

Skarlát betűk a találati listában

A cég nemrégiben végzett kutatása 450 ezer olyan weboldalt fedezett fel, ami egyértelműen kártékony programokat tölt a felhasználó gépére annak tudta nélkül, és további 700 ezret, ami gyanús programok letöltését indította el.

A keresőmotorok crawlernek nevezett programokkal fésülik át folyamatosan a webet, így bővítve azt az adatbázist, amiből a találatok származnak. A Google terve az, hogy crawlereinek megtanítja a vírusgazda oldalak felismerését, majd a találati listában egy nagy "vigyázat, nem biztonságos!" pecséttel riasztja el tőle a látogatókat.