Erzsébet
1 °C
4 °C

Hadat üzen a zombiknak a Google

2007.05.10. 11:22
A Google a számítógépeket zombivá változtató vírusok ellen veszi fel a harcot, első akciója a vírusokat terjesztő oldalak megbillogozása.

Az interneten több zombi van, mint a világ összes B-kategóriás horrorfilmjében. A filmekben mindig akad egy hős, aki bátran szembenéz az élőholtakkal – a weben most a Google kapta fel a láncfűrészt.

A számítástechnikai szakzsargon az olyan, vírussal fertőzött pc-ket hívja zombinak, amiket a vírus gazdája távolról tud irányítani. A hackerek több ezer zombiból álló hálózatokat hoznak létre, ezeket aztán remekül lehet használni spamküldésre, túlterheléses támadásokra, vagy "click fraud" csalásra, amikor a fertőzött gépen futó program webes hirdetésekre kattintgat, így generál bevételt a hirdetést elhelyező oldalnak és okoz kárt a reklámozónak a konkurencia megbízásából. A legnagyobb ismert zombihálózat eddig egy 2005-ben lekapcsolt, másfél millió gépből álló hálózat volt.

A tűzfal lejárt lemez

"A tűzfalak felett eljárt az idő" – állítja Niels Provos, a Google biztonságtechnikai specialistája a cég által készített tanulmányban. A pc-ket zombivá változtató vírusok régebben emailek csatolmányaiként, vagy hagyományos féregprogramokként terjedtek, amik ellen a tűzfalak és vírusirtók elég hatékony védelmet nyújtanak. Az új trend a weboldalakról automatikusan letöltődő vírusok és trójai programok felé mutat; azok jó eséllyel átcsusszannak az egyszerűbb tűzfalakon, és általában a vírusirtó kikapcsolása az első dolguk.

Akasztják a hóhért
Még be sem indult a Google "rendőrsége", a hackerek máris csodálatra méltóan arcátlan utat találtak a kikerülésére: magától a Google-től vásárolnak AdSense vagy AdWords hirdetéseket, és azokra linkelik a vírusokat terjesztő weboldalaikat. A cégnek tehát már a saját hirdetőitől is meg kell védenie milliárd dolláros online reklámüzletét.

A legegyszerűbb védekezés ez ellen, ha nem látogatunk olyan oldalakat, amik gyanús tartalmakat töltenek le a gépünkre – és mivel leginkább a keresőoldalak találati listája határozza meg azt, hogy a felhasználók milyen oldalakat látogatnak, a Google úgy érezte, hogy önjelölt internetrendőrként meg kell bélyegeznie azokat az oldalakat, amelyek potenciális vírusforrások.

Skarlát betűk a találati listában

A cég nemrégiben végzett kutatása 450 ezer olyan weboldalt fedezett fel, ami egyértelműen kártékony programokat tölt a felhasználó gépére annak tudta nélkül, és további 700 ezret, ami gyanús programok letöltését indította el.

A keresőmotorok crawlernek nevezett programokkal fésülik át folyamatosan a webet, így bővítve azt az adatbázist, amiből a találatok származnak. A Google terve az, hogy crawlereinek megtanítja a vírusgazda oldalak felismerését, majd a találati listában egy nagy "vigyázat, nem biztonságos!" pecséttel riasztja el tőle a látogatókat.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?