Fotexneten a HIX levelezőlistái

2001.04.09. 15:58
A Fotexnethez került a legrégibb és legelismertebb magyar levelezőfórum, a HIX. Hollósi József 12 éves múltra visszatekintő fóruma a BME, az UCLA és Columbia University szerverén eltöltött időszak után a Fotexnetnél kap végleges helyet. A naponta több mint 30 ezres e-mail forgalmat bonyolító levelezőlista-rendszer fenntartásáért és korszerűsítéséért a jövőben a Fotexnet felel. A HIX 3-6 hónapon belül új, korszerű webes felületet kap, amellyel a teljes archívuma is elérhetővé válik.
A fórumok technikai üzemeltetését ezentúl a Fotexnet biztosítja, "a tartalmat viszont továbbra is a HIX kozonsége adja - ez nem változott" - mondta el kérdésünkre Hollósi József, a HIX alapítója és eddigi üzemeltetője. Az ügylet pénzügyi vonatkozásait firtató kérdésünkre Hollósi közölte: a HIX-et nem adta át, "sem pénzért, sem másképpen".

HIX (Hollósi Information eXchange)

- még az internet hazai megjelenése előtt, az USA-ban indított levelező- és hírcsoportok, eredetileg elsősorban a külföldön élő magyarok számára.
Lásd még: discussion group, mailing list, news, SIG

Drótos László: Hálózati értelmező szótár

A technikai segítség fejében a Fotexnet beépítheti a HIX-et a rendszerébe, és reklámokat helyezhet el rajta. A reklámbevétel egy részét a HIX kapja, Hollósi szerint a pénz sorsáról "majd a HIX segítői (moderátorok, szerkesztők, stb.) fognak dönteni. Mindez azonban a jövő zenéje, egyelőre semmilyen pénzforgás nincs és nem volt". A technikai változás nem érinti az újságok tartalmát, szerkezetét és moderálását. A Fotexnet a szerződés szerint nem szól bele az újságok tartalmába.

Hollósi szerint az olvasók többségének tetszik a HIX új külseje, és örülnek a nagyobb megbízhatóságnak. "Ellenzői persze mindennek vannak, különösen azok, akik azt hiszik, hogy nekem ebből pénzre van szükségem. Az ember nem adja el az álmát... ;-)"- írta levelében.

Voltak, akiket meglepett a fórumok áthelyezése. Radnai Tamás, a Hungary.Network ügyvezető igazgatója az Indexből értesült arról, hogy a HIX fórumai, melyeknek mintegy két hónappal ezelőttig a Hungary.Network is otthont adott, átköltöztek a Fotexnetre. Mint mondta, furcsának tartja, hogy Hollósi József, aki egyébként szintén tulajdonos a Hungary.Networkben, nem beszélte meg vele és üzlettársaival a költözést.

Hollósi József, a HIX alapítója
Az eredetileg a külföldön élő magyarok kommunikációja céljából létrehozott listákat becslések szerint több, mint húszezren olvassák. Az olvasók legnagyobb része Magyarországról és az Egyesült Államokból éri el a HIX fórumait, összesen mintegy 50 országból olvassák a listákat. A rendszert eddig teljes egészében adományokból, társadalmi munkában üzemeltették fenntartói.

Új karbantartói január óta folyamatosan töltik fel a webre a HIX mail-alapú archívumát, amely jelenleg az 1994-es számoktól kezdve napjainkig tartalmazza a megjelent cikkeket. Új, az újságoktól független webes fórumok is indultak, amelyekre főleg weben keresztül érdemes írni, de az üzeneteket fel lehet adni hagyományos módon, levélben is.  • Hírek
  • Hírek