Ez a legjobb dolog, ami nyugdíj után történt velem

2007.02.27. 10:15
A világ legidősebb bloggereivel készített interjúnkból kiderül, bizonyos kor felett az egoblog már nem ciki, a második világháború vicces is tud lenni, a politika pedig érdekes. Maria Amelia spanyol, 1911-ben született és 95. születésnapjára, ajándékként kapta a blogot. Allan Lööf svéd, 94 éves, leginkább a zenéről szeret írni. Ralph Leonard amerikai, 82 éves, átlagos napjait az orvosi konzultációk foglalják le, számítástechnikai magazinokból értesült a blogolás lehetőségéről.

"Keveset tudok Magyarországról, sosem voltam ott. Nyugodt országnak tűnik. Ma délután rá is rákeresek" - mondja Maria Amelia, aki ma a világ legidősebb bloggere. 1911-ben született La Coruñában. Tavaly decemberben, a 95. születésnapjára kapta unokájától blogját. "Azelőtt semmit nem tudtam a blogokról. Az internetről már hallottam azelőtt is, néha megkértem az unokámat, keressen ki nekem néhány információt" - írta az Indexnek.

Sokat vagyunk öreg arcokkal

Mindhárom idős blogger leginkább emlékeiről és fiatalságáról szeret írni, Ralph Leonard "Az utolsó negyed - az élet játéka" című blogjában gyakran szól a második világháborúról is. "Megígértem magamnak, hogy nem írok a háború borzalmairól, csak és kizárólag a vicces részletekről. Eddig sikerült betartanom az ígéretet" - írja, majd hozzáteszi, naponta több órát tölt internetezéssel, de amikor nem a gép előtt ül, főként orvosokhoz járkál. "Szenvedek az idős korral járó betegségektől, de azért a feleségemmel sokat megyünk színházba, bevásárlóközpontokba, és sokat vagyunk olyan öreg arcokkal is, mint mi magunk" - meséli.


Maria Amelia és a kutyák

"Teljes menetfelszerelésben, díszlépésben kellett menetelni húsz mérföldet, ami nagy koncentrációt igényelt, ugyanis magasabb voltam és hosszabbakat léptem, mint a többiek. Más alkalommal ez nem lett volna probléma, mert általában engedélyezték, hogy mindenki akkorát lépjen, amekkorát akar, de ez az őrmester gonoszabb volt, mint a tizedes, aki pedig okleveles szadista volt" - írja a blogban a háború előtti kiképzésről.

Aktív vagyok és nyughatatlan

Allan Lööf és Ralph saját maga blogol, Maria Amelia helyett viszont az unokája gépel, ő pedig csak beszél. Arról, ami éppen eszébe jut: például, furcsának tartja, hogy egy nő 67 évesen lett anya, és szerinte bár Husszein elég nagy barom, a halálbüntetés azért túlzás volt. Maria rendkívül tevékeny, számára a blogolás csak az élet egy csekély szelete: "Aktív vagyok és nyughatatlan. Szeretek főzni, de a család nem nagyon hagy. Néha az unokáim elvisznek autóval kirándulni, olyankor a környéken vacsorázunk, és falvakban nézelődünk" - mondja.

Oldalát havonta ötvenezren látogatják, az összes országos spanyol napilapban és tévécsatornán szerepelt már. Maria Amelia pedig minden sajtómegjelenésről lelkesen beszámol. A webes dráma sem kíméli a 95 éves bloggert, február közepén egy hozzászóló azzal gyanúsította, posztjait unokája manipulálja, eszközként használva a nagymamát az ismertség megszerzésére. Maria Amelia Engem senki sem manipulál! címmel csípős hangvételű szöveggel rakta helyre a vádlót, sőt, a szöveg mellé mp3 hangfájlt is mellékelt, bizonyítva, hogy valóban ő maga beszél.


Ralph Leonard

Ralph, Maria Amelia és Allan is számon tartja a többi nyugdíjas bloggert, barátságuk a virtuális térre korlátozódik: kommentelnek és linkelnek egymásra. Maria Amelia különösen büszke arra, hogy ő a legidősebb, Kibernagyik címmel a születési évszámok bizonyítékaival súlyosbított listát posztolt a legöregebb ismert bloggertársakról. 1911-es születési évével ő maga került a lista élére.

A britek saját özvegy-nyugdíjas Youtube-sztárral is büszkélkedhetnek, Peter79 videoblogger élettörtének egyes szakaszait milliók élvezik. A többnyire lehunyt szemmel sztorizó úr őszintén meglepődött, amikor sztár lett, majd lelkesen folytatta projektjét.


Allan Lööf

Bár életük nagyobbik része web nélkül zajlott, az időskori geekség interjúalanyainkra is nagy hatást gyakorolt. "Jobb lett volna, ha nem csak 88 évesen kezdek internetezni. Azt hiszem kicsit későn kezdtem, de az biztos, hogy ez a legjobb dolog, ami nyugdíj után történt velem. A hobbim a zene, és amíg dolgoztam egyáltalán nem volt időm rá. Sajnos feleségem, Kathie 1989-ben elhunyt, ötven évig voltunk házasok. Akkor visszaköltöztem szülővárosomba, Finspangba, és a kilencvenes évek végén megvettem első számítógépemet. Az nyitott kaput a korlátlan információkhoz" - emlékszik a 94 éves Allan Lööf. Ralph Leonard szerint különösen jó, hogy egy "fizikailag korlátozott, beteges ember" is találkozhat a világgal, Maria Amelia pedig a kapcsolatépítés miatt élvezi leginkább a blogolást: "Azelőtt egyes-egyedül voltam, most pedig rengetegen írnak nekem, és én mindenkinek válaszolok. Szórakoztat a web, olyan dolgokat ismerek meg, amikről fogalmam sem volt. Az egész univerzummal beszélgethetek."

Keressük a legidősebb magyar bloggert! Aki magára ismer, vagy ismeri a célszemélyt, kérem írjon.  • Tippek
  • Árfolyam