16:00, December 10.
Marokkó 0
Portugália 0
al-Tumama Stadion Negyeddöntő
20:00, December 10.
Anglia 0
Franciaország 0

Egy dollárért telefon és internet az indiánoknak

2000.04.17. 14:15
Egyetlen dollárért telefonvonalat és internet-hozzáférést kapnak az amerikai indián-rezervátumok lakói, Bill Clinton vasárnap előterjesztett javaslata szerint. A 17 millió dolláros összértékű indítványt a Microsoft további 2.7 millióval egészítiené ki, csatlakozva a kormányzati előterjesztéshez. A lépésre azért volt szükség, mert az USÁ-ban az amerikai indiánok többsége nem tudja kifizetni a kedvezményes csatlakozási díjat sem. 1990-ben a Navajo-rezervátum lakóinak mindössze 22%-a rendelkezett telefonkészülékkel.
Mindössze egyetlen dollárba kerülne az amerikai indián-rezervátumokban a telefonvonal és az internet-hozzáférés, amennyiben az amerikai törvényhozás elfogadja Bill Clinton hétfői indítványát. Az amerikai elnök fontosnak tartja az anyagi szegénységben élő közösségek kommunikációs lehetőségeinek fejlesztését, ezért 17 millió dollárral javasolja kiegészíteni a már korábban elindított telefonprogramot.

Az intézkedés első lépésben nyolc törzsi közösség csaknem 300 ezer háztartáást érint majd
Az intézkedés első lépésben nyolc törzsi közösség csaknem 300 ezer háztartását érinti majd. A jelképes csatlakozási díj bevezetése gesztus értékű lépés, melyre azért van szükség, mert az amerikai indián családok többségének még a kedvezményes telefonvonal-vásárlási lehetőségek is túl drágának bizonyultak.

Egy 1990-ben készült felmérés szerint a Navajo indián rezervátum lakóinak mindössze 22%-a rendelkezett telefonkészülékkel.

William Kennard, a Szövetségi Kommunikációs Bizottság elnöke szerint a világ minden pontjával összeköttetésben lévő amerikai telefonrendszer szégyene volt eddig, hogy saját hazájában nem gondolt az őslakók ellátására.

A Microsoft - csatlakozva a kormányzati tervekhez - már vasárnap bejelentette, hogy 2,7 millió dollár értékű szoftverrel száll be ,,Amerika legősibb közösségeinek" behálózásába.  • Hírek
  • Hírek