Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Sikertelen az állami internettámogatás

2003.01.27. 10:00
Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium (IHM) legutóbbi adatai szerint a támogatott internetes csomagok aránya az összes behívásos internetezők számának 8,4 százalékára tehető: a dial-up internet támogatására szolgáló 1,3 milliárd forintból csupán 250 milliót költött el az állam. Szakértők szerint a program nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.
Az IHM adatai szerint 2002. augusztus 31-e óta töretlen volt az államilag támogatott internet-előfizetések bővülése. Azonban még a növekedés ellenére is csupán az összes behívásos internet-elérés 8,4 százalékára tehető a kedvezményes kapcsolat részesedése. Azaz még a 31 ezres számot sem éri el az így internetezők száma.

Alig a hatodát használták fel

2002-re a költségvetésben 1,3 milliárd forint volt elkülönítve a dial-up internet támogatására. A szaktárca tájékoztatása alapján ebből 250 millió forintot használnak majd fel. A jövő idő azért indokolt, mert még nem minden szolgáltató nyújtotta be a számlát. A 250 millió forinton felüli részt a minisztérium idén fogja elkölteni, a lakossági internet támogatására szánt 2003-as keret egymilliárd forint lesz.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy a kedvezményes internetet nyújtók körét bővíteni kívánják idén. Egyebek mellett vizsgálják a kábeltévés cégek bevonásának lehetőségét is. Egy azonban biztos, hogy a betárcsázós internet esetében egyelőre még marad a 4,88, illetve 2,6 forintos maximált ár. Ugyanakkkor korábban már szóltak arról hírek, hogy a tárca készül a hírközlési törvény "két lépcsőben" történő módosítására. Ettől függően is változhat a dial-up internet percdíja.

Jogszabályoktól várják, hogy olcsóbb legyen

A GTS Datanet elemzője, Szép Tibor úgy vélekedett, hogy a fent adatok is alátámasztják, hogy a kedvezményes internet-elérés biztosítására tett kormányzati törekvés nem volt sikeres. A szakember hozzátette: a világhálón amúgy is rövid időt töltőknek nem éri meg az - egyébként - fixdíjas internet előfizetést választaniuk. Ugyanakkor a tájékoztatás hiányát is megemlítette gátló tényezők között az elemző.

Szép szerint a dial-up internet olcsóbbá tételében sokkal inkább a vonatkozó törvények és rendeletek meghozására és módosítására kellene a hangsúlyt fektetni. Az elemző kifejtette: inkább a szolgáltatókat kellene támogatni, az összekapcsolást szabályzó jogszabályokat is jobbá kellene tenni.

Anyagi támogatást a szélessávra is

A kormányzat elképzelései szerint azonban a szélessávé a jövő. Azonban Szép arra is figyelmeztett, hogy a szélessáv terjesztésében is szükség van hatékony kormányzati hozzájárulásra. Szerinte ugyanis az egyik fő gát az ADSL szolgáltatás magas ára, amelyet a távbeszélő szolgáltatók által elkért összeg nagysága befolyásol.

Jelenleg az ADSL ára - amely a legolcsóbb technológia - az egyéni előfizetők esetében havi nettó 8-10 ezer forint között alakul. A - technológiailag nem sok eltérést mutató - üzleti szférában pedig nettó 20 ezer forint az átlagos havi előfizetői díj. Ez utóbbi árról Szép úgy vélekedett, hogy a szolgáltatóknak semmi, vagy csak minimális haszna származik belőle.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft