Godspeed, HA5TS

2007.05.18. 13:07
Meghalt a Flash együttes egykori legendás basszusgitárosa, megszállott amatőrrádiós, műholdvadász és űrállomáskutató, kollégánk és barátunk, a közösségi rádiózás és az internet magyarországi hőskorának meghatározó műszaki zsenije, Artner Iván. Negyven éves volt.

A kilencvenes évek legelején Artner üzemeltette a Tilos Rádió első, Hollandiából becsempészett adóberendezését, és valamiféle furmányos technikai trükkel ő gondoskodott arról is, hogy a hiperaktív bemérőkocsi soha ne találja meg az akkor még masszív illegalitásban működő partizánadót. 1994 táján egy rövid ideig együtt vezettük a Speedlight című cyberkulturális megmondóműsort az akkor már engedéllyel működő rádión, de Iván nem szerette a nyilvánosságot: nagylelkű és végtelenül segítőkész, de visszahúzódó, csendes, magának való figura volt.


Artner Iván (1967 - 2007)

Igazán otthonosan csak a rádióhálózatok, később az internet globális univerzumában mozgott: már akkor drót nélkül internetezett az amatőrrádióján, amikor még betárcsázós internetszolgáltató sem működött. Csodájára jártunk: másodpercenként 9,6 kilobit adatot is át tudott préselni az éteren. Amatőrrádiós hívójel volt az email címében, és otthonról, Linuxon netezett, mikor nekünk még egyetemi számítógéptermek nagyhatalmú rendszergazdái osztották a gépidőt. Később sem nagyon volt hajlandó előbújni a mindenkori otthhonában berendezett vezérlőteremből, mikor munkát vállalt egy internetszolgáltatónál, egyszerűen kihúzott magának egy sokmegabites mikrohullámú vonalat.

Mikor először fogadott a padlótól plafonig rejtélyes műszaki berendezésekkel zsúfolt privát űrbázisán, az egyik számítógépen a Mir űrállomás föld körüli pályáját szimuláló program futott, a panellakás erkélyét pedig malomkeréknyi parabolaantenna foglalta el. A Mir kódolatlanul sugározta a fedélzeti kamerák képét egy kevesek által ismert rádiócsatornán lefelé, Iván pedig összesen több mint negyven órányit rögzített ebből a videofolyamból amikor az egykori szovjet űrállomás Budapest felett átrepült. Ebből rakták össze később Barcs Mikivel az Égi Rovar című filmet, és a Mir Story című CD-ROM-ot.

Távközléstechnikai kérdésekben megkerülhetetlen szakember volt. Rengeteget segített az Internetto portál korai multimédiás élő közvetítéseiben, az Internetto tévében és hasonló úttörő projektekben annak idején. 1997-ben például ő üzemeltette az Internet Expo webkameráját, amely élőképet közvetített a webre Budapestről egy Dunán horgonyzó hajóról.

A nyáresti égen szabad szemmel meg tudta különböztetni az áthaladó műholdakat, számítógépein több ezer műhold aktuális pozícióját modellező szoftvereket futtatott. Mindent tudott a műholdak által használt frekvenciákról, úgy szólogatott át egy-egy nyitvahagyott csatornán a brazil sporttársaknak, ahogy más mobiltelefonálni szokott. Szerbia bombázása idején élőben lehetett hallgatni nála, hogyan csetelnek az amerikai vadászbombázók pilótái egymással és a központtal.

Artner Iván hívójele HA5TS (hotel-alpha-five-tango-sierra) volt, ez ma már Silent Key, a rádióamatőrök még a Morze-világból örökölt furcsa terminusa szerint. A Flash együttes  május 19-én, szombaton 21 órakor a volt Tűzraktéren Iván-emlékkoncertet ad.  • Tippek
  • Bankszámla