Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Godspeed, HA5TS

2007.05.18. 13:07
Meghalt a Flash együttes egykori legendás basszusgitárosa, megszállott amatőrrádiós, műholdvadász és űrállomáskutató, kollégánk és barátunk, a közösségi rádiózás és az internet magyarországi hőskorának meghatározó műszaki zsenije, Artner Iván. Negyven éves volt.

A kilencvenes évek legelején Artner üzemeltette a Tilos Rádió első, Hollandiából becsempészett adóberendezését, és valamiféle furmányos technikai trükkel ő gondoskodott arról is, hogy a hiperaktív bemérőkocsi soha ne találja meg az akkor még masszív illegalitásban működő partizánadót. 1994 táján egy rövid ideig együtt vezettük a Speedlight című cyberkulturális megmondóműsort az akkor már engedéllyel működő rádión, de Iván nem szerette a nyilvánosságot: nagylelkű és végtelenül segítőkész, de visszahúzódó, csendes, magának való figura volt.


Artner Iván (1967 - 2007)

Igazán otthonosan csak a rádióhálózatok, később az internet globális univerzumában mozgott: már akkor drót nélkül internetezett az amatőrrádióján, amikor még betárcsázós internetszolgáltató sem működött. Csodájára jártunk: másodpercenként 9,6 kilobit adatot is át tudott préselni az éteren. Amatőrrádiós hívójel volt az email címében, és otthonról, Linuxon netezett, mikor nekünk még egyetemi számítógéptermek nagyhatalmú rendszergazdái osztották a gépidőt. Később sem nagyon volt hajlandó előbújni a mindenkori otthhonában berendezett vezérlőteremből, mikor munkát vállalt egy internetszolgáltatónál, egyszerűen kihúzott magának egy sokmegabites mikrohullámú vonalat.

Mikor először fogadott a padlótól plafonig rejtélyes műszaki berendezésekkel zsúfolt privát űrbázisán, az egyik számítógépen a Mir űrállomás föld körüli pályáját szimuláló program futott, a panellakás erkélyét pedig malomkeréknyi parabolaantenna foglalta el. A Mir kódolatlanul sugározta a fedélzeti kamerák képét egy kevesek által ismert rádiócsatornán lefelé, Iván pedig összesen több mint negyven órányit rögzített ebből a videofolyamból amikor az egykori szovjet űrállomás Budapest felett átrepült. Ebből rakták össze később Barcs Mikivel az Égi Rovar című filmet, és a Mir Story című CD-ROM-ot.

Távközléstechnikai kérdésekben megkerülhetetlen szakember volt. Rengeteget segített az Internetto portál korai multimédiás élő közvetítéseiben, az Internetto tévében és hasonló úttörő projektekben annak idején. 1997-ben például ő üzemeltette az Internet Expo webkameráját, amely élőképet közvetített a webre Budapestről egy Dunán horgonyzó hajóról.

A nyáresti égen szabad szemmel meg tudta különböztetni az áthaladó műholdakat, számítógépein több ezer műhold aktuális pozícióját modellező szoftvereket futtatott. Mindent tudott a műholdak által használt frekvenciákról, úgy szólogatott át egy-egy nyitvahagyott csatornán a brazil sporttársaknak, ahogy más mobiltelefonálni szokott. Szerbia bombázása idején élőben lehetett hallgatni nála, hogyan csetelnek az amerikai vadászbombázók pilótái egymással és a központtal.

Artner Iván hívójele HA5TS (hotel-alpha-five-tango-sierra) volt, ez ma már Silent Key, a rádióamatőrök még a Morze-világból örökölt furcsa terminusa szerint. A Flash együttes  május 19-én, szombaton 21 órakor a volt Tűzraktéren Iván-emlékkoncertet ad.