Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

A férfias smiley kacsint

2001.07.02. 19:04
Egy oregoni internetkutató szerint markánsan különböző e-maileket írnak a férfiak és a nők. A férfiak például szeretnek kacsintó ;) smileyt írni, ami flörtölést vagy gonoszkodást fejez ki, a nők azonban a hagyományos, kétszemű :) változatot kedvelik. A férfiak szeretnek hosszú leveleket írni, és jóval agresszívabbak a vitafórumokon, mint a párbeszéd kialakítására törekvő nők.
Az Indianai Egyetem kutatója, Susan Herring szerint a férfiak sokkal gyakrabban használják a kacsintós smileyt a nőknél. Míg a hagyományos smiley szimplán azt jelzi, hogy az előtte levő szöveget viccesnek szánták, a kacsintós smiley gyakran flörtölést jelent, vagy egy erősebb poén mögé illesztik -ilyenkor jó ismeretségben lévő levelezőpartnerek használják.

Herring adatait saját minifelmérésem is megerősíti: egy 2200 levelet tároló mailbox üzenetei közül 330-ban volt sima és 14-ben kacsintós smiley. A sima smileyk közül 7 levelet írt összesen hat nő, míg a kacsintós smileyk küldői között kizárólag férfiak szerepeltek.

A szöveg árulkodik

Az internet jellemzői közé szokták sorolni, hogy a kommunikáció textuális volta elfedi a küldő személyét, nők és férfiak egyaránt bújhatnak álnév mögé. Herring szerint azonban a levelek szövegelemzése gyakran elárulja a küldő nemét. A férfiak szeretnek hosszú leveleket írni, jóval agresszívabbak a vitafórumokon, mint a nők, és szeretnek dicsekedni.

Veszélyes a dicsekvés

A dicsekvés veszélyes dolog, hiszen az egyszer már elküldött e-mailt nem lehet visszavonni, az érdekesebb darabokat pedig gyakran tucatnyian is továbbküldik. Az így keletkező lavina gyakran visszajut a küldőhöz, és elsodorja: ez történt egy angol ügyvéddel is, aki - meglehetősen bunkó módon - továbbküldte barátainak a barátnőjétől kapott, ugyancsak intim megjegyzést tartalmazó e-mailt. A levelet persze mindenki továbbküldte, néhány napon belül pedig a média is felkapta a hírt, és hajtóvadászatba kezdett Claire után. Barátja, a dicsekvő ügyvéd állása is veszélybe került, mivel a nagy múltú ügyvédi iroda fejlécével küldte tovább a botrányos levelet.

Anyázó férfiak, békítő nők

A férfiak a beszélgetőfórumokon gyakori "flame war"-okban, az eldurvult vitákban is másként viselkednek, mint a nők. A vita kezdetén a nők próbálják a beszélgetést az érvek ütköztetése felé terelgetni, míg a férfiak boldogan anyáznak. A nők egyébként is jobban szeretik a moderált chatszobákat, ahol kevesebb kellemetlenség érheti őket.

Egy portlandi pszichológusnő, Esther Gwinnell szerint a nők és férfiak pont úgy viselkednek az interneten, mint a való világban. Ez nem lenne különösebben meglepő, Gwinnell szerint azonban az egalitariánus internetet remélők vágyai sem alaptalanok. Tapasztalatai szerint a nők öntudatosabban viselkednek a neten, és jóval gyakrabban állnak ki érdekeikért, ha fenyegetve érzik magukat. A férfiak ezzel szemben gyakran nyíltabbak a neten, mint személyesen.