Free Kevin

2000.01.19. 18:20
Pénteken szabadul Kevin Mitnick, Amerika leghíresebb hackere. A most 35 éves Kevin öt éve élvezi a kormány vendégszeretetét: bár már 1995 februárjában letartóztatták, csak 1999 augusztusában hoztak ítéletet ügyében. A hackert 46 hónap börtönbüntetésre és 4125 dollár kártérítés megfizetésére ítélték. Mitnicket korábban is elítélték már számítógépes csalásért, 1989-ben egy évet töltött börtönben, majd hároméves próbaidőre bocsátották.

Mitnick augusztusban hétrendbeli számítógépes és telefonos csalás bűntettében vallotta magát bűnösnek. Mivel Kevin 1995 óta előzetes letartóztatásban van, ezt az időt beszámítva már januárban szabadlábra helyezik. A Condor álnéven ismert Mitnick 1992 és 1995 között több tucat cég és szervezet rendszerébe betört, ám nem törölt le, nem változtatott meg semmit, mindössze lemásolta a szoftvereket. Letartóztatásakor többszáz mobiltelefon kódját találták meg nála, melyekkel ingyen telefonált.

Kevint 1995 februárjában tartóztattak le és ítélték rögtön 22 hónap börtönre, mivel megsértette szabadlábra helyezésének feltételeit, továbbá jogtalanul birtokolt telefonkódokat. Mitnicket 1988 decemberében ítélték egy év börtönre, majd három évi próbaidőre, mivel egy biztonsági program lemásolásával komoly kárt okozott a DEC cégnek. A kárt eredetileg négymillió dollárra becsülték, később kiderült, hogy az összeg inkább 160 ezer dollár körül lehetett, mivel ennyit költött a DEC rendszerének megerősítésére.

  Kevin Mitnick  
 

1964-1988: szabadlábon

1989-1990: börtönben

1990-1992: feltételesen szabadlábon

1993-1995: szökésben

1995-2000: börtönben

 
A kormány Tsutomu Shimomura biztonsági szakértőt állította az ügyre, aki éveken át nyomozott a hacker után. Kettejük párharcáról több könyvet is írtak, a Miramax stúdió pedig filmet forgat a hajszáról. Shimomura végül 1995 februárjában egészen Kevin raleigh-i lakásáig lenyomozta a hackert, akit letartóztattak. Kevin az ügy kapcsán a Guinness Rekordok Könyvébe is bekerült, mint a világ leghírhedtebb hackere.

Az 1999 augusztusában megítélt kártérítés összege lényegesen alacsonyabb, mint a kormány által eredetileg követelt 1,5 millió dollár. A bíróság az ítélet indoklásában kifejtette, véleménye szerint a Mitnick által okozott kár jóval nagyobb a kormány becslésénél, de olyan összeget akart kiszabni, amelynek behajtására van esély. A kártérítést havi 125 dolláros részletekben kell fizetnie, amelyet a károsult cégek és intézmények, köztük a Fujitsu, a Motorola, a USC, a WELL, a US West, az Air Touch, az MCI, a Pacific Bell, a Sun Microsystems és a San Diego Supercomputer Center között osztanak el.

Az ítélet értelmében Mitnick szabadlábra helyezése után három évig nem használhat számítógépet, szoftvert, mobiltelefont vagy egyéb drótnélküli eszközt, kizárólag hagyományos telefont. Három évig még állásba se mehet olyan céghez, ahol számítógépek vannak.

A Kevin szabadlábra helyezéséért kampányolók most adományokat gyűjtenek a hacker támogatására, aki a következő három évben különleges programozói képességeinek használata nélkül kénytelen elboldogulni. A Freedom Fund számláján jelenleg 3024,76 dollár várja Kevint.  • Tippek
  • Hírek