Valter
16 °C
31 °C

Domainlázadás Kínában

2000.12.04. 15:56
Kína állami internet-szabályzó testülete nemzetközi kampányt indított, hogy a kínai domainek kiadásának joga Kínáé legyen. Az első számú regisztrátor, a Verisign ezzel a világ egyik legnagyobb piacától eshet el.
A húsz milliárd dolláros Network Solutions júniusi felvásárlásával a legnagyobb a világ legnagyobb domainregisztrátorává előlépett VeriSign eleshet a világ egyik legnagyobb domainpiacától miután a Kínai Hálózati Információs Központ (CNNIC) magának követeli a kínai nyelvű domainek bejegyzési jogát.

Mint emlékezetes a nemzetközi domainregisztrátornál november közepe óta lehet japán, koreai, és kínai írásjelekből álló internetes címeket bejegyezni. Az elavult angol nyelvű domainrendszer így 40282 új írásjellel egészült ki, amelyek később arab írásjelekkel is kiegészülnek majd.

A kínai domain a kínaiaké

A VeriSign konkurense, Kína állami internetszabályozó tesülete a CNNIC azzal vádolta a VeriSign-t, hogy a kínai domainek árusításával megsérti Kína nemzeti önállóságát, és mindemellett még egy rosszabb technológiát terjeszt.

A CNNIC saját megoldású kínai domainjeit árusítja, amelyek .cn illetve kínai top-level-domain megjelöléssel végződhetnek.

A pár héttel a VeriSign előtt indított írásjegyes domainek árusítása a piac igényeinek megfelelően óriási siker, hiszen az eltelt egy hónapban 820,000 kérelem érkezett a CNNIC-hez.

Megalázó gyakorlat

A Hong-Kongi regisztrátor, a C-DN vezetője John Huang szerint semmi értelme sincs, hogy a nagy tömegű ázsiai domain-piacot a tengeren túlon (konkrétan Amerikában) kezeljék. ,,Jelenleg nincs olyan testület, amely arra hivatott, hogy ezt a vitát megoldja. Ez rendkívül megalázó az ázsiaiakra és az internet jogi szabályozására nézve." - tette hozzá.

A CNNIC jelenleg Makaón, Taivanon, és Hong-Kongban (úgy is, mint Nagy-Kína országaiban) folytat tárgyalásokat arról, hogy egységes fellépésükkel még nagyobb erővel szorítsák magukhoz a kínai nyelvű domaineket. Miközben az összezavarodott kínai üzletemberek mind a CNNIC-nél, mind a VeriSign-nál bevásárolják a jövőt jelentő internetes címeket, az amerikai vállalat számára mindinkább elúszni látszik az óriási ázsiai piac.