Internetet minden kínainak

2000.03.30. 19:33
A kínai kormány átfogó programot jelentett be, amely során az ipartól kezdve, a kormányzati hivatalokon keresztül egészen a hegyi őstermelőkig bezárólag mindenkit be akar kötni az internetbe. A központilag kinevezett reformerek ugyanakkor igyekeznek rövid pórázon tartani a gazdaságot fellendítő vállalatokat.

A két legnépszerűbb kínai portál, a Sina.com és a Netease.com
A kínai Informatikai Minisztérium nemzeti internet-népszerűsítési programon dolgozik, amellyel emberközelbe hozná a gépeket, szélesebb tömegeket ismertetne meg a digitális kommunikáció és a szoftverek világának jótékony hatását.

Wu Jichuan miniszter úgy véli, az informatika évi 20%-os növekedése, szemben az összes többi iparág 7%-os növekedésével, elég ok arra, hogy kiemelten foglalkozzon vele a kínai kormány. A helyi techguruk segítségével a vezetés arra a következtetésre jutott, hogy a népi gazdaság erőforrásainak átcsoportosításával az ország meglovagolhatná az informatika dinamizmusát.

Kínában jelenleg körülbelül 10 millióan interneteznek, és ez a szám félévente megduplázódik. A rohamtempóval burjánzó piacra azonban nem lehet csak úgy ripsz-ropsz betörni. A kormány éberen őrködik, nehogy véletlenül a rendszer ellen uszító, a külföldi szabadság mámorától megszédített tartalom kerüljön a helyiek asztalára.

Az informatika alapjáratban egy rakás új problémával szembesíti a kínaiakat, akik immár élőben is megtapasztalhatják például a netes szerzői jogi pereket. Legutóbb hat neves író regényei szabadultak be a hálóra, a szerzők hozzájárulása nélkül. A bíróság ilyen esetekben jobbára találomra dönt, mivel központilag nincs pontosan meghatározva az internet-használat jogi aspektusa.

Legutóbb a külföldi érdekeltségű internetes tartalomszolgáltatók estek áldozatul bizonyos mértékben a központi akaratnak, akiknek ezután állami engedélyért kell folyamodniuk, ha meg akarják őrizni maradék függetlenségüket. Januártól elvileg létrejött egy cenzúrahivatal, amely az "államtitkok" webes avagy e-mailen keresztül történő kiszivárgását blokkolja. Ezek az oldalak elvileg nem foglalkoztathatnak saját újságírókat, és csak központilag jóváhagyott híreket közölhetnek le.

A hivatal ennél is erőszakosabban igyekszik ellenőrizni a külföldi tőke után sóvárgó kínai vállalatokat. Ezeknek a cégeknek külföldi tőzsdei bevezetésük előtt le kell választaniuk tartalomszolgáltató részlegüket, hogy az semmiképpen ne kerüljön idegenek kezére.

A héten a két legnépszerűbb kínai portál, a Sina.com és a Netease.com mozdult a Nasdaq-ra, hamarosan pedig egy másik, Amerikában indított oldal, a Sohu.com papírjai is jegyezhetőek lesznek. A Sina és a Netease a cél érdekében 100%-ban kínai tulajdonban lévő leányvállalatára ruházta át portáljának tulajdonjogát. A két cég ezután technikai tanácsadásért fog súlyos összegeket számlázni ex-portáljuknak.

Wu miniszter szerint egy World Trade Organization tagság esetén enyhülhetnek ezek a szabályok. Addig is a kalandvágyó külföld maximum 50%-át szerezheti meg a kínai informatikai cégeknek. Kérdéses azonban, a befektetőknek mennyire lesz szimpatikus az e-business kínai mutációja.  • Hírek
  • Babaváró hitel