Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Kína már az online játékokat is cenzúrázza

2004.06.02. 12:01
A svéd Hearts of Iron játék betiltását követően cenzori hivatalt állítottak fel a távol-keleti országban, amelynek az lesz a feladata, hogy ellenőrizze a videójátékokat. A Hearts of Iron bűne az volt, hogy forgatókönyve független államként szerepeltette Tibetet, Mandzsúriát és a Hszinjiang tartományt, írja a BBC.
Korábban szintén egy északi játék ingerelte fel a hivatalnokok idegeit, a norvég Project IGI2: Covert Strike, amely a hatóság szerint negatív színezetben ábrázolta a kínai hadsereget. A tiltást kimondó közlemény szövege szerint a Covert Strike "fenyegeti a nemzeti egységet".

"Az online játékok fenyegetik az állam biztonságát, kárt okoznak a nemzet dicsfényében, és megzavarják a társadalom rendjét" - fogalmaz a Kínai Kulturális Minisztérium videójátékokkal kapcsolatos közleménye.

A jövőben kizárólag azokat a játékokat importálják és csak azok kerülhetnek kereskedelmi forgalomba, amelyeket a minisztérium ellenőrzött. Szeptember elsejéig a hivatal előtt minden egyes játéknak vizsgáznia kell, ellenkező esetben terjesztőit megbüntetik. A játékokat monitorozó hatóság tanárokból, hivatalnokokból, számítástechnikai szakemberekből áll.

Szex és erőszak

Jelenleg a kínai piacon körülbelül száznegyven játék van forgalomban, amelyek több mint nyolcvan százaléka külföldről származik.

A kínai hivatalnokok aggodalma első sorban abból adódik, hogy véleményük szerint a játékok túlságosan sok szexszel és erőszakkal kapcsolatos elemet tartalmaznak, s Tuo Zuhai, a minisztérium munkatársa szerint ezek káros hatással vannak a gyerekekre.

"Azokat a külföldi játékokat, amelyek összhangban állnak a kínai nemzeti értékekkel, és pozitív hatással vannak a fiatalok pszichéjére, behozzuk az országba"- fogalmazott Zuhai.

Bűnös a net

Kínában nem ez az első eset, hogy korlátozzák a felhasználók szabadságát. Az internetcenzúra korábbi lépéseiként a kínai kormány bezáratta a gombamódra szaporodó netkávézókat, elérhetetlenné tette a külföldi médiák oldalait, és őrizetbe vette azokat az internetezőket, akik a kínai kormány által kommunikált hivatalos állásponttól eltérő véleményt képviseltek, vagy kritizálták a vezetést.

Márciusban betiltották a blogokat is, áprilisban pedig Sanghajban kamerákat szereltettek az internetkávézókba, hogy ellenőrizhessék a júzerek tevékenységét, s azóta már közel hatvan bárt és kávézót büntettek meg illetve zártak be az illegálisnak ítélt online magatartás miatt.