Valér
4 °C
8 °C

Lerohanták a kormányzati portált

2001.12.10. 19:54
A Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága december 10-én délben elindította a kormányzati portált, a megnyitót követő második órában azonban az oldal a nagy érdeklődés miatt elérhetetlenné vált.
Stumpf István kancelláriaminiszter messzetekintő beszéddel indította útjára a kormányzati portált a Millenáris Parkban. A végcélként a közigazgatás teljes internetesítését kitűző kezdeményezés jelenlegi formájában is hasznos, esetenként korábban interneten nem elérhető információkat szór a nép közé.

Adatok

A portál egyelőre három állami nyilvántartást, a gépjármű-, a cég- és az ingatlannyilvántartást teszi elérhetővé, ezen felül mintegy 650 közigazgatási ügymenet leírását és a közigazgatási intézmények ismertetőjét tartalmazza.

Az Igazságügyi Minisztérium a Microsec Kft. által működtetett cégjegyzékéből kikereshető egy cég neve, cégjegyzékszáma vagy adószáma alapján kereshető a vállalkozás formája, székhelye, tevékenysége, valamint az, hogy a cég végelszámolási, csőd- vagy felszámolási eljárás alatt áll-e. A Belügyminisztérium adatait feldolgozó gépjárműkereső a keresett autó színét, rendszámát, márkáját dobja ki, és képes a megadott forgalmit rendszámhoz párosítani. A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium ingatlannyilvántartásából a tulajdoni lapok első oldalán található információk kérhetők le.

A kereshető nyilvántartások közvetlenül a kapcsolodó minisztériumok szerverén találhatók, aktuális adatbázisaik tartalma ingyenes regisztráció után érhető el. Egy felhasználó havonta cégkeresést tíz, míg ingatlan- és gépjárműkeresést húsz alkalommal intézhet. A rendszer azonban lehetővé teszi korlátlan számú felhasználó regisztrálását, így az ennél kíváncsibb internetezőknek csak időbe kerül a további információ.

Információk

Az oldal ezen felül általános országinformációkat, kormányzati, minisztériumi és általános politikai és gazdasági híreket is közöl. Moderált fórumain a feltett kérdésekre legkésőbb egy napon belül szakértők válaszolnak.

A tervek szerint 2002 végére a vállalkozások a portálon keresztül intézhetik áfa-bevallásaikat, elindul az elektronikus közbeszerzés rendszere és fogyasztóvédelmi feladatokat is bevállalnak.

A portál technikai karbantartását az IBM végzi, míg a tartalmat nyolcfős szerkesztőség készíti. A készítők folyamatosan szondázni fogják a látogatói igényeket, és eszerint fejlesztik majd a portált. A szeptemberben lezárult kivitelezési pályázat nyertesei, az IBM Magyarország Kft. és három alvállalkozója, a IQSoft Rt., a MÁV Informatika Kft. és a Webigen Rt. két hónap alatt húzták fel a technikai hátteret. Az előkészületek bruttó 30 millió forintba, a technikai infrastruktúra 635 millió forintba, a 2001. évi működés költsége pedig 210 millió forintba kerül.

Indulás

A portál hivatalos déli indulása után egy-másfél órával azonban fokozatosan belassult letöltési ideje, majd sok helyen végleg elérhetetlenné vált. A szerver lekérdezésénél az adatcsomagok elakadnak a Pantel routerénél, ezért az Törzsasztal felhasználói közül többen szervertúlterheléses támadásra gyanakodtak. Baráth Andrea az Informatikai Kormánybiztosság sajtófőnöke az Index kérdésére elmondta, az érdeklődők vártnál magasabb száma alatt váltak elérhetetlenné a szerverek, amit az IBM szakembereinek 20 órakor még nem sikerült teljesen kiküszöbölnie.