Lajos, Patrícia
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Lebuktatja előfizetőit az AOL?

2006.08.07. 14:19
Az AOL nyilvánosságra hozta félmillió előfizetőjének március és május közötti keresési eredményeit, de a neveket sorszámokkal helyettesítette. Sokak szerint hozzátartozóink és főnökeink így is ránk ismerhetnek.

Az AOL távközlési cég nyilvánosságra hozta félmillió előfizetőjének keresési eredményeit. Ha valaki a kiválasztott szerencsétlenek közé tartozik, akkor a 2006 március és május közötti összes keresése nyilvános információ lett.

Veszélyes

A cég úgy gondolja, hogy megfelelően titkosította az adatokat, hiszen pontos ip-címek, vagy előfizetői nevek helyett álneveket használ. Pontosabban egyedi azonosítókat párosít az adatokhoz, tehát van egyes felhasználó, meg ötszázezres is.

A probléma az, hogy a keresési eredmények átböngészésével sokak szerint akár ki is található, hogy az egyes számok mögött ki bújik meg valójában. Legalábbis a munkatársak, barátok vagy nyomozók számára ismerős lehet pár keresési feltétel, így viszont kideríthetik rólunk, hogy munkaidőben állást keresünk egy másik cégnél, állatos pornót nézegetünk, vagy drogok után kutatunk. Legalábbis ezekkel a félelmekkel lehet találkozni a különféle oldalakon.

A korábban az AOL oldaláról letölthető adatbázis meglehetősen nagy, és a merevlemezen is 400 megabájtot foglal a fájl – vagyis foglalna, mert a jelzett oldalak most már elérhetetlenek.