Árpád
-2 °C
4 °C

Összeállt az Microsoft és a Yahoo

2006.07.13. 12:05
Csütörtökön befejeződött az MSN és a Yahoo üzenetküldő adatbázisának összefésülése, magyarán az MSN Messenger és a Yahoo Messenger felhasználói csseveghetnek egymással.

Kilenc hónappal a bejelentés után a Microsoft és a Yahoo összekötötte azonnali üzenetküldő hálózatát. Ez annyit jelent, hogy a Windows Live Messenger (ez az MSN Messenger következő változata) és a Yahoo Messenger felhasználóinak csak az egyik szolgáltatásba kell bejelentkezniük, viszont a másik hálózaton lévő ismerőseiket is láthatják, és üzenhetnek is nekik. A két cég csütörtökön csak egy korlátozott bétatesztet indít, de a közös rendszer hamarosan mindenki számára elérhető lesz.

Ha valaki az MSN/Windows Live Messengerben fel akar venni egy Yahoo-s ismerőst, akkor csak rá kell kattintania a partner felvétele menüpontra, be kell írnia az ismerős @yahoo.com végződésű emailcímét, és az illető kap egy meghívót, írta az MSN Messenger programmenedzsere a blogjában. Ha az ismerős elfogadja a meghívást, akkor az elérhetősége azonnal láthatóvá válik a partnerek listáján, el lehet kezdeni csevegni, meg lehet küldeni a szmájlikat. Egy partnerhez két azonosító is tartozhat, és a partner képe alatt egy ikon jelzi, ha a Yahoo Messenger hálózatához tartozik.

A piacvezető AOL mindaddig nem csatlakozik ehhez a hatalmas közösséghez, amíg a felhasználói ezt nem követelik, véli David Card, a JupiterResearch elemzője. Ugyanakkor nem árt megfeledkezni arról, hogy a Goolge nemrég egymilliárd dollárért megvette az AOL öt százalékát, és hogy ez a két cég is keményen dolgozik saját üzenetküldő rendszereik, az AOL Instant Messenger és a Google Talk összekötésén.

Júniusi adatok szerint még mindig az AOL a legnépszerűbb üzenetküldő, a piaci részesedést tekintve mind az MSN/Windows Live Messenger, mind a Yahoo Messenger messze mögötte kullog. A MarketWatch adatai szerint az AOL 47 millió, az MSN 28 millió, a Yahoo meg 22,5 millió felhasználóval rendelkezik.

Érdekes módon a Microsoft azt állítja, hogy a most megtett lépéssel közel 350 millió fős globális közösség jön létre, de ebben nyilvánvalóan benne vannak a nem aktív regisztrációk is. Brad Garlinghouse, a Yahoo közösségi és kommunikációs részlegének elnöke meg arra számít, hogy a következő hetekben több millió új felhasználó keresi majd fel a szolgáltatásukat.

A két vállalat tavaly októberben jelentette be az üzenetküldő hálózatok összekötését. Akkor azt mondták az iparági elemzők, hogy a közös hálózat komolyan veszélyezteti majd a piacvezető AOL pozícióját, a viszonylag kevés felhasználóval rendelkező Google Talk pedig védekező állásba kényszerül.

A Google azzal reagált a csütörtöki bejelentésre, hogy ők már a kezdetek óta a kompatibilitást figyelembe véve fejlesztették ki a Google Talk üzenetküldőt. A cég közleménye szerint a Google Talk szabványos protokollt használ, ezért ha valaki szövetkezni szeretne velük, bármikor megteheti. A jövőbeni terveiket azonban a keresőcég nem kívánta nyilvánosságra hozni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?