Móric
14 °C
15 °C

Összeállt az Microsoft és a Yahoo

2006.07.13. 12:05
Csütörtökön befejeződött az MSN és a Yahoo üzenetküldő adatbázisának összefésülése, magyarán az MSN Messenger és a Yahoo Messenger felhasználói csseveghetnek egymással.

Kilenc hónappal a bejelentés után a Microsoft és a Yahoo összekötötte azonnali üzenetküldő hálózatát. Ez annyit jelent, hogy a Windows Live Messenger (ez az MSN Messenger következő változata) és a Yahoo Messenger felhasználóinak csak az egyik szolgáltatásba kell bejelentkezniük, viszont a másik hálózaton lévő ismerőseiket is láthatják, és üzenhetnek is nekik. A két cég csütörtökön csak egy korlátozott bétatesztet indít, de a közös rendszer hamarosan mindenki számára elérhető lesz.

Ha valaki az MSN/Windows Live Messengerben fel akar venni egy Yahoo-s ismerőst, akkor csak rá kell kattintania a partner felvétele menüpontra, be kell írnia az ismerős @yahoo.com végződésű emailcímét, és az illető kap egy meghívót, írta az MSN Messenger programmenedzsere a blogjában. Ha az ismerős elfogadja a meghívást, akkor az elérhetősége azonnal láthatóvá válik a partnerek listáján, el lehet kezdeni csevegni, meg lehet küldeni a szmájlikat. Egy partnerhez két azonosító is tartozhat, és a partner képe alatt egy ikon jelzi, ha a Yahoo Messenger hálózatához tartozik.

A piacvezető AOL mindaddig nem csatlakozik ehhez a hatalmas közösséghez, amíg a felhasználói ezt nem követelik, véli David Card, a JupiterResearch elemzője. Ugyanakkor nem árt megfeledkezni arról, hogy a Goolge nemrég egymilliárd dollárért megvette az AOL öt százalékát, és hogy ez a két cég is keményen dolgozik saját üzenetküldő rendszereik, az AOL Instant Messenger és a Google Talk összekötésén.

Júniusi adatok szerint még mindig az AOL a legnépszerűbb üzenetküldő, a piaci részesedést tekintve mind az MSN/Windows Live Messenger, mind a Yahoo Messenger messze mögötte kullog. A MarketWatch adatai szerint az AOL 47 millió, az MSN 28 millió, a Yahoo meg 22,5 millió felhasználóval rendelkezik.

Érdekes módon a Microsoft azt állítja, hogy a most megtett lépéssel közel 350 millió fős globális közösség jön létre, de ebben nyilvánvalóan benne vannak a nem aktív regisztrációk is. Brad Garlinghouse, a Yahoo közösségi és kommunikációs részlegének elnöke meg arra számít, hogy a következő hetekben több millió új felhasználó keresi majd fel a szolgáltatásukat.

A két vállalat tavaly októberben jelentette be az üzenetküldő hálózatok összekötését. Akkor azt mondták az iparági elemzők, hogy a közös hálózat komolyan veszélyezteti majd a piacvezető AOL pozícióját, a viszonylag kevés felhasználóval rendelkező Google Talk pedig védekező állásba kényszerül.

A Google azzal reagált a csütörtöki bejelentésre, hogy ők már a kezdetek óta a kompatibilitást figyelembe véve fejlesztették ki a Google Talk üzenetküldőt. A cég közleménye szerint a Google Talk szabványos protokollt használ, ezért ha valaki szövetkezni szeretne velük, bármikor megteheti. A jövőbeni terveiket azonban a keresőcég nem kívánta nyilvánosságra hozni.