Edina
-12 °C
-3 °C

Passport-konkurenciát fejleszt a Sun

2001.09.27. 12:54
A Sun Microsystems vezette Liberty Alliance ("szabadság szövetség") nyílt szabványú internetes felhasználóazonosító rendszer fejlesztésén dolgozik, versenybe szállva a Microsoft Passport rendszerével. Mindkét kezdeményezés célja, hogy a felhasználók egyszerűen és gyorsan jelentkezhessenek be a különböző internetes szolgáltatásokra, ám képesek legyenek kontrollálni adataik felhasználását.
Míg a Microsoft két éve működő Passport rendszere 165 millió regisztrált felhasználóval rendelkezik, a Sun másfél éve indított kezdeményezése embrionális állapotban van, a jelenleg 33 vállalatot tömörítő koalíció mindössze két hónapja jött létre. A tagok között azonban olyan amerikai nagyvállalatok szerepelnek, mint a Sony, az American és United légitársaságok, a Bank of America, Dun and Bradstreet, Entrust, Fidelity Investments, Schlumberger pénzügyi cégek, továbbá a Cisco, eBay, RealNetworks és RSA Security számítástechnikai és internetes cégek, a Nokia NTT DoCoMo, Sprint és Vodafone távközlési vállalatok.

Nyíltan fejlesztő szövetségesek

Szintén fontos szövetséges az Apache webszervert kifejlesztő Apache Software Foundation és az O'Reilly kiadó, melyek a nyílt forráskódú, közösségi rendszerek fejlesztésében mindig is vezető szerepet vállaltak. "Az Apache Software Foundation célja annak biztosítása, hogy a web létfontosságú infrastruktúrája továbbra is nyílt marad, és elérhető lesz valamennyi szoftverfejlesztő számára. Örömünkre szolgál, hogy részét képezhetjük a Liberty Alliance-nek, hiszen a felhasználók azonosítására szolgáló eljárások nyíltsága nélkülözhetetlen lesz a jövőbeli nagyszabású e-kereskedelmi és előfizetős internetes szolgáltatásokhoz" - nyilatkozta Roy T. Fielding, az alapítvány elnöke.

Más vállalatok azonban hiányoznak a listából: az internet nagyágyúinak számító AOL Time Warner és Yahoo nem szerepel a Sun bejelentésében. Vannak olyan cégek is, például az eBay, amely a Liberty Alliance mellett a Microsofttal is szövetségre lépett.

A Microsoft is megnyitja hálózatát

A Microsoft a múlt héten jelentette be, hogy más vállalatok előtt is hajlandó lenne megnyitni hálózatát, bár az adatok tárolását továbbra is a szoftvergyár végezné. A Sun-féle szövetség ezzel szemben nem egyetlen cég központi szerverén tárolná az internetezők személyes adatait, hanem több cég kezelhetné azokat, a felhasználók pedig kontrollálhatnák adataik kezelését, és megszabhatnák, mely cégeknek milyen adataikat adják ki.

A Gartner elemzője, David Smith szerint feltehetően a Liberty Alliance szerveződésének hírére jelentette be a Microsoft hálózatának megnyitását, visszakoznia pedig nem lehet. Smith a Cnetnek elmondta, szerinte a Microsoft működő rendszerével komoly előnyt élvez a Sunnal szemben, mely egyelőre csak tervekkel és bejelentésekkel állt elő.

Nyilatkozatháború

A Sun stratégiáért felelős alelnöke, Jonathan Schwartz szerint a szövetségbe a Microsoftot is meghívták, ám nem kíván hozzájuk csatlakozni. A Microsoft marketingért felelős alelnöke, Christopher Payne ezzel szemben kijelentette, hogy nem zárkóznak el a csatlakozástól, ám eddig még nem kaptak meghívást. Payne szerint nem a Microsoftnak kéne a Sun-szövetséghez csatlakoznia, hanem fordítva. "Ahelyett, hogy nekiállnak felépíteni egy teljesen új rendszert, miért nem működnek inkább együtt a Passporttal?" - mondta.