Túlszámlázott az internetezőknek a Matáv

2000.05.11. 14:38
A 150 forintos kedvezményes hívásokért egyes előfizetőinek 150 forintnál jóval többet számlázott a Matáv. A cég számlázórendszerét az áprilisban bevezetett Mindenkinek csomag kavarta meg, az ügyfeleknek a következő hónapban jóváírják a kérdéses összeget.
Internetes telefonkedvezmények

Az internetezők jelenleg a 150 forintos kedvezmény és a Mindenkinek csomag között választhatnak. Mindkét akció munkanapon 18-07 óra között, munkaszüneti napokon 15-07 között érvényes. A 4000 forintos Mindenkinek csomag előfizetői a kedvezményes időszakban forgalmi és kapcsolási díj fizetése nélkül, korlátlanul telefonálhatnak és internetezhetnek. A minden ügyfél számára automatikusan működő 150 forintos hívások lényege, hogy 150 forint elérése után megáll a számláló, a hívás további része ingyen van.

Egy olvasónk jelezte, hogy áprilisban az indokoltnál mintegy ötezer forinttal többet számlázott hívásaiért a Matáv. Mint írta, ,,otthon két vonalam van, az egyik a társvonal, és onnét csak az internetes kék számot hívom." A telefonszámlán az internetezés mintegy ötezer forintos költsége helyett tízezer forint körüli összeg szerepelt. Olvasónk az internetszolgáltató statisztikáinak és a hívásrészletező adatainak összevetésével kiderítette, hogy a telefoncég a 150 forintos kedvezményes hívásokért számolt többet.

A Matáv a 150 forintos hívásoknál először kiszámolja a hívás teljes költségét, majd levonja a 150 forint feletti, kedvezményes részt. Olvasónk esetében azonban nem így történt: egy április 6-i, este 7 után indított, több mint 11 órás hívásáért 1847 forintot számolt a cég, melyből mindössze 276 forint kedvezményt vont le, egy másnapi, szintén a kedvezményes időszakban bonyolított három és fél órás hívásáért pedig 700 forintot és 100 forint kedvezményt számláztak. Az egyik 150 forintos hívás így 1571 forintba, a másik pedig 600 forintba került.

Harsányi László, a Matáv marketing rendszermenedzsment igazgatója elismerte a túlszámlázás tényét. Mint mondta, a cég számlázórendszerében a Mindenkinek csomag áprilisi bevezetése okozott problémát, melynek következtében néhány ügyfélnél a kedvezmények nem jól kerültek kiszámításra. A részben kezelői, részben szoftveres eredetű probléma a 2,7 millió ügyfél néhány ezrelékét érintette. Információink szerint ez körülbelül kétezer előfizetőt jelent. Mivel a Matáv nem azonos időpontban számláz minden ügyfelének, sokan még a hiba korrigálása előtt megkapták a számlát. Számukra a túlszámlázást a telefoncég a következő hónapban jóváírja, továbbá kérésükre ingyenesen küld a számlázási címre hívásrészletezőt a kérdéses időszakról.  • Hírek
  • Csok