Natália
1 °C
7 °C

Visszatért a modemes internet

2008.04.14. 08:06
A sok megabites internetelérést nyújtó cégek évekkel ezelőtt halottnak nyilvánították a modemes technológiát, de mindig is gyanítottam, hogy a betárcsázós net nem tűnt el teljesen. És igazam volt. Összerándult a gyomrom, amikor az Invitel által kiküldött Neophone telefonkártya a kezembe került, a plasztiklapon ugyanis jól látható felirat hirdeti: Internetezésre is!

Akik konyítanak valamit az internetezéshez, jól tudják, hogy a technológiai korlátokból adódóan a Neophone kártyája csakis modemes hozzáférést nyújthat. Máris ott csengett a fülemben a tárcsázás hangja, eszembe jutott a régmúlt, amikor a Matáv százforintos kedvezménye miatt pontban este hatkor beindítottuk a modemeket, és azonnal felcsatlakoztunk az ftp szerverekre, hogy letöltsük a legújabb játékokat. Ekkortájt jelent meg a Tomb Raider, a Half Life és a Starcraft is, fénykorát élte a pc-s játékipar.

A 150 forintos kedvezmény lényege, hogy hétköznap 18 és 7 óra között, hétvégén, munkaszüneti napon 15 óra és reggel 7 óra között a hosszú idejű helyi hívások nem kerülnek többe 150 forintnál - vagy ha ISDN-ünk van, 200 forintnál. Természetesen ilyen sokáig nem anyóssal fecseg az ember, hanem jobbára internetezik, e célból született a díjkonstrukció. Sokan panaszkodtak azonban, hogy hiába hangzik jól a 150 forint, ha valakinél gyakran szakad a vonal - bármilyen okból, hisz itt ludas lehet a telefonközpont, az alközpont, a vonal és az ISP modemje -, akkor rögtön oda a kedvezmény, a 150 forintból ötször, hatszor, tízszer 150 lesz. - írta az Index nyolc évvel ezelőtt.

Akkoriban szokhattam hozzá a korai keléshez, talán a GetRight letöltéskezelő volt az első olyan szoftverem, amely a megadott időpontban magától bontani tudta a kapcsolatot. Természetesen válogatott átkokat szórtam a Matávra, ha magától megszakadt a kapcsolat, és nem is a magasabb költségek miatt, hanem azért, mert a megszakadt letöltés miatt el kellett halasztani a játék kipróbálását.

Vissza a jelenbe

Óvatosan lekapartam a Neophone kártyájáról a felhasználónevet és a jelszót rejtő réteget egy 1 gigabájtos usb memóriakulcs segítségével, amit modemes hozzáféréssel nagyjából 39 óra alatt lehetne megtölteni adattal. Aztán elakadtam, mert ma már nem is olyan egyszerű betárcsázva internetezni. Hiába van vagy nyolc különféle telefonszolgáltatásom, ha nincs a közelemben egyetlen telefonzsinór sem, amelyre ráköthetném a modememet. A vezetéket rég kiköttettem, teljesen haszontalan volt.

Végül a szomszédnál találtam egy fali aljzatot, és a telefonszám bepötyögése után perceken belül felcsendült a laptop hangszórójából a kapcsolódás csodálatos dallama.

Információs gyalogút

Mire elég a Neophone által nyújtott 48 kilobit per másodperces betárcsázós net? Böngészésre és levelezésre biztosan, az Index.hu címlapja bámulatosan gyorsan betöltődött, igaz a jobb oldalon lévő szolgáltatások és a képek csak akkor jelentek meg, amikor végigolvastam az összes hír ajánlóját. Igazából már annak is örültem, hogy a Gmail, a legújabb flashes játékok a KMK-ról, és a webkettes szolgáltatások egyáltalán betöltődtek, hiszen ezek már bőven a megabites hozzáférések korszakában születtek meg, és gyorsabb kapcsolaton működnek gördülékenyen.

Az internetkapcsolat egyébként 07-18 óra között 6,10 forintba kerül percenként, 18-24 között és hétvégén 4 forintba, éjfél és reggel hét között 2 forintba. Tizenhárom perc alatt 3,5 megabájt adatot forgalmaztam, így tehát megabájtonként körülbelül 15 forintot fizettem. Persze lehettem volna hatékonyabb is, hiszen hosszú percekig csak olvastam, fölöslegesen fizettem a semmiért.

Bár a betárcsázós internet úgy tűnik, egyelőre nem akar kihalni, nagy jövője biztosan nincs. Szerencsére a kártya telefonálásra is használható, amire mindig lesz igény.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?