Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

Újabb hárommilliárd emberhez viszi el az internetet a Google

2008.09.10. 12:55
A Google az űrbe megy: 16 műholddal adna internetet az Egyenlítő közelében élő hárommilliárd embernek.

Alig pár nappal a Google Earth első saját műholdjának fellövése után a Google újabb nagyszabású űrprojektbe fogott: az O3b Networks kezdeményezéshez csatlakozott, aminek a vélja, hogy elvigye az internetet olyan elmaradott vidékekre is, ahol még nincs net, mert nem kifizetődő a nagy sávszélességű kábelek kiépítése. A név is erre uta: other 3 billion, vagyis a maradék hárommilliárd földlakó, akik nem férnek hozzá az internethez.

A terv szerint 16 műholdat fognak Föld körüli pályája állítani az Egyenlítő körül, aránylag kis magasságban, ezekkel kommunikálhatnak a földi átjátszóállomások, így nincs szükség optikai kábelek kihúzására, ami ritkán lakott, nehezen megközelíthető vidékeknél nem túl költséghatékony megoldás. Az O3b műholdhálózatának üzembe helyezése várhatóan 650 millió dollár körüli összegbe fog kerülni, és a Google mellett olyan cégek finanszírozták, mint a világ legnagyobb bankja, a hongkongi HSBC, és az egyik legjelentősebb internet- és kábeltévé-szolgáltató, a Liberty Global (többek között a UPC tulajdonosa).

A műholdak 2010 végén kezdik a netszolgáltatást Afrika, Latin-Amerika, a Közel-Kelet, és Dél-Ázsia fölött. A rendszer nem közvetlenül a felhasználókhoz juttatja el a netet, hanem helyi internetszolgáltatóknak, akiknek még ki kell építeni a az átjátszótornyokat és egyéb infrastruktúrát. A rendszer később tetszőlegesen bővíthető újabb műholdakkal.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!