Auguszta
-3 °C
2 °C

Pedofil ragadozók a MySpace-en?

2006.03.06. 10:35
Kapcsolódó cikkek (2)
Bizonyítatlan nemi erőszak, tisztázatlan haláleset - az amerikai szülőket azzal riogatja a sajtó, hogy gyermekeikre halálos veszélyek leselkednek a világ legnagyobb közösségi szájtján, a MySpace-en. Jogos aggodalom? Morális pánik? Dugo, egy budapesti gimnazista lány, aki két hét alatt 90 ismerőst szerzett a MySpace-en, azt mondja, nem fél a neten ólálkodó fenevadaktól, de óvatosságra int.

"Pedofil ragadozók a MySpace-en?" Elég ijesztő? Az ehhez hasonló szalagcímek hatására egyre hangosabban hisztiznek a MySpace közösségi szájton regisztrált gyerekek szülei, akik attól tartanak, hogy a felelőtlenül csetelgető, magukról képeket és személyes adatokat közzé tevő fiatalok "szexuális ragadozók" áldozatává válnak az interneten. A hisztériát leginkább a netes botrányokat felnagyítani hajlamos mainstream sajtó gerjeszti: a New York állambeli Times Herald-Record már tavaly áprilisban ütős headline-ban kérdezte olvasóitól, vajon gyerekeik ragadozókkal csetelnek-e, idén január végi számában a Newsweek nevezte kérdő módban "ragadozók játszóterének" a MySpace-t; a Houston Chronicle a héten már egyenesen a rendszerben ólálkodó pedofilokkal riogatta olvasóit - ezúttal kijelentő módban.

#alt#
Potenciális predátor profilja a MySpace-en
A texasi lap csütörtökön egy januári ügy miatt kongatta meg a vészharangot. Egy helyi férfit azzal gyanúsít a rendőrség, hogy az év elején egy kisvárosból, League City-ből Houstonba csábított és megerőszakolt egy 16 éves lányt, akivel a MySpace-en ismerkedett meg.

A Connecticut állambeli Middletown rendőrsége hét olyan 16 évnél fiatalabb lány ügyében nyomoz, akiket állítólag a MySpace-en megismert, magukat tinédzsereknek kiadó férfiak támadtak meg. Az állam főügyésze azt is vizsgálja, lehetőséget nyújt-e a MySpace a pornográf anyagokhoz való könnyű hozzáférésre.

A New Jersey állambeli Newarkban idén januárban egy kuka mellett bukkantak egy 14 éves lány holttestére; a rendőrség azt gyanítja, hogy a lány a MySpace-en ismerkedhetett meg gyilkosával, és lefoglalta otthoni számítógépét.

A 122 715 156 352 forintos szájt

A 2003 júliusában elindított MySpace ma a legnagyobb angol nyelvű ismerkedős szájt; indulása után nem sokkal szinte elmosta versenytársait, a szép reményekkel induló Orkutot vagy a Friendstert. Most a MySpace 59 millió regisztrált felhasználójával az Alexa.com forgalommérő cég szerint éppen az 5. helyen áll a leglátogatottabb oldalak között, közvetlenül a Yahoo, az MSN, a Google és az Ebay után, megelőzve az Amazont és a Blogger.com-ot. Kitalálói, Tom Anderson elnök és Chris DeWolfe vezérigazgató tavaly 580 millió dollárért (mostani árfolyamon kb. 122 715 156 352 forintért) adták el a rendszert üzemeltető Intermix Mediát a sajtómágnás Rupert Murdochnak.

A MySpace elsöprő sikerét elsősorban sokrétű szolgáltatásainak köszönheti: a barátokra vadászó regisztráltak képeket és adatokat tölthetnek fel magukról, üzenhetnek egymásnak, naptárat, címlistát tárolhatnak és blogolhatnak is a szájton. Jó néhány feltörekvő együttes szerzett magának stabil rajongótábort a MySpace-en, amely a poszt-MTV-generáció sztáréhségét kihasználva lehetőséget ad arra, hogy a rajongó ne csak rajongjon a kiválasztott sztárért, hanem a "barátja" is legyen. (A MySpace-en egy barátja mindenkinek van a bejelentkezéskor: ő Tom, aki maga Tom Anderson, a cég elnöke.)

Alien vs. Predator

#alt#
Dugo a MySpace-en
A MySpace-en összegyűlt, épp egy franciaországnyi tömegben ólálkodó "pedofil ragadozók" ellen a cég különböző óvintézkedéseket léptetett életbe, 14 éven aluliak például egyáltalán nem regisztrálhatnak (igaz, hazudni bárki hazudhat), a 14-15 évesek felhasználói profiljait pedig jelszó védi, így azok nem nyilvánosak. A védekezés helyenként odáig fajult, hogy már-már tönkre vágja a szájtot: ha valaki a regisztrált felhasználók között böngészne, most 18 éven aluliakra egyáltalán nem kereshet. A MySpace "biztonsági tippek" szekciójában egyenesen azt javasolja, hogy a regisztráltak soha ne közöljenek magukról olyan információt, amelynek alapján azonosítani lehet őket, tehát ne árulják el valódi nevüket, címüket, telefonszámukat, és ne linkeljenek olyan webszájtokra, ahol ilyen információ található róluk. A szülőknek ugyanakkor azt tanácsolja a vezetőség, hogy a számítógépet tegyék a lakásban jól látható helyre, hogy mindig rá tudjanak nézni, mivel foglalkozik éppen a monitorba bújó gyerek.

Fred Turner, a Stanford Egyetem kommunikációprofesszora viszont azt állítja, túl sok adat nem támasztja alá a közelmúltban elharapózott MySpace-ellenességet, és a riadalom inkább a szülők és gyermekek közötti generációs szakadéknak tulajdonítható. "Érdemes emlékezni arra - mondta Turner a Houston Chronicle-nek - hogy bármikor felüti a fejét egy új kommunikációs technológia, azt általában morális pánik kíséri." Turner szerint így volt ez a telefonnal, amelyről a XIX. században azt gondolták, hogy csökkenti az apa tekintélyét a lánya előtt, és így van ez a szélessávval is, amely azért félelmetes, mert idegen férfiak jönnek be rajta keresztül az otthonokba.

Dugó nem fél, de óvatosságra int

Nem tart a pedofil ragadozóktól az a 18 éves budapesti gimnazista lány, aki Dugo néven két hete regisztrált a MySpace-en, és mostanra úgy 90 ismerőse van. "Ez semmivel sem rosszabb, mint a chat, sőt ez a pedofilos dolog szerintem inkább a chatelésre jellemző" - írta Dugo egy a MySpace belső levelezőrendszerében lebonyolított beszélgetésben. "Mellesleg annak, aki itt összeszed valami fickót, és utána találkozik vele valami kietlen helyen, hát csak gratulálni tudok. Nem hinném, hogy ez gyakran előfordul itt, ha egyáltalán előfordul. Itt nincs túl sok magyar. Azt meg pláne nem hiszem, hogy egy brazil pedofil ide fog utazni csak azért, hogy megerőszakolhasson valakit."

Arra a kérdésre, hogy mit tanácsolna saját gyerekének, ha lenne, Dugo annyit válaszolt: "Az én gyerekem elég okos lesz ahhoz, hogy ne történjen vele ilyesmi, de nyilván megmondanám neki, hogy nem az internet a megfelelő hely a pasizásra. És hogy legyen óvatos."