Lukács
8 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Itt az iWiW első magyar riválisa

2006.04.12. 10:15
Újabb webkettes ismerősgyűjtő oldal jelent meg. A már nevében is hasonló myVIP alapfunkciói megegyeznek az iWiW-ével, de azért beljebb merészkedtünk, megnézni, hogyan csinálják mások.
Az úgynevezett webkettes (közösségi webes) alkalmazásoknak talán az egyik legsikeresebb változata a social networking, vagyis a közösségi hálózatépítő szájtok. Magyarországon eddig az iWiW volt az egyeduralkodó ezen a téren félmilliós bázisával, miként az amerikai piacon a MySpace a legsikeresebb - közel hetvenmilliós felhasználói táborával.

Nem meglepő tehát, hogy folyamatosan nőnek ki a földből a social networking szájtok. Az egyik legújabb szolgáltatás egy magyar cég fejlesztése. A myVIP funkcióiban szinte teljesen megfelel az iWiW-ből ismert alapszolgáltatásoknak: saját profiloldal, ismerősök meghívása, belső levelezés, képfeltöltés, keresés. Extraként pedig egy chatszobát találtunk. A szájt dizájnja jóval harsányabb, mint a nagy magyar elődé. Ezzel együtt valahogy az elrendezés, a menüpontok összképe letisztultabb hatást mutat: könnyebben igazodunk el az oldalon. Persze az ilyen oldalaknál mindig a legfontosabb, hogy mennyire értelemszerű, felhasználóbarát a működés.

#alt#

Hogyan működik?

Megkaptuk a meghívót levélben. Egy klikk, és máris fent vagyunk a myVIP oldalán, ahol elsőként az adatlapunkat kell kitölteni: név, mailcím, jelszó, nem, születési idő, ország és irányítószám. Nem kell megijednünk, a személyes adatainkat nem kell feltétlenül világgá körtülnünk, szűkíthetjük a kört ismerőseinkre, vagy el is zárhatjuk mondjuk irányítószámunkat a többiek elől. (Persze ettől még nyilván egy adatbázisban valahol a myVIP szerverén eltárolják az adatokat, akárcsak a többi regisztrációigényes webszolgáltatásnál.)

Na, szóval van már adatlapunk, be is lépünk az oldalra. A kezdőlapon van üzenőfal, ahol a szolgáltati közleményeket olvashatjuk. És ugyanezen a felületen látjuk, hogy ki jelölt minket ismerősnek, kitől várunk visszajelzést. Külön oldalon nézhetjük meg eddig felvett ismerőseinket, akiknek adatlapját és feltöltött képeit is megnézhetjük, valamint az emailkliens segítségével ismerőseinknek leveleket is küldhetünk.

Az ismerősök meghívása nagyon egyszerű felületen történik: mailcím, üzenet, és kész, máris megy ki a meghívó levélben. A Kereső is teljesíti az alapfunkciót: személyneveknél mindkét nevet figyelembe veszi, vagyis a "Nagy Lajos" kifejezésre nem kapjuk meg az összes Nagy családnevű felhasználót, csak azokat, akik Lajosok is - és ez nagyonis hasznos. A chat viszonylag egyszerűen használható: tematikus szobákban mászkálhatunk, ismerkedhetünk, barátkozhatunk még több és több ismeretlen ismerőssel. Ennyi.

Sajnos az iWiW-ről ismert kapcsolati térkép nincs a MyVIP-en - melynek segítségével dinamikus ágrajzot hozhatunk létre ismerőseinkből, és a köztük lévő esetleges ismeretségekből. Az iWiW-ről szintén ismert "kit ismerhetek" funckuó (vagyis az ismerőseim ismerőseinek véletlenszerűen megjelenítése) ugyan van a myVIP-en is, csak meglehetősen eldugták: a Kereső felület egyik almenüjében találtuk meg. #alt#

A piac odaát van

A myVIP - ahogy a fentiekből is kiderül - jelen formájában egy letisztult, felhasználóbarát iWiW-klón. Ám a szolgáltatás üzemeltetői azért ennél sokkal nagyobb ívű elképzelésekkel vágtak bele a social networkingbe.

Az oldal nem véletlenül van ".com"-os domén alatt: a projekt egyik vezetője, Holman Endre elárulta, hogy elsősorban külföldre készült a myVIP, "de mivel magyarok vagyunk, ezért mindig is a magyar része fog legjobban és leggyorsabban fejlődni. Minden új dolgot elsőnek itthon fogunk beindítani." Ez jól hangzik, de persze azt is megkérdeztük, hogyan tudná felvenni egy ilyen szolgáltatás a versenyt a már befutott nagyokkal, tehát az iWiW-vel vagy a MySpace-szel, esetleg az Orkuttal.

Holman erre azt mondta, hogy bár a social networking marad a MyVIP alapja, "de rengeteg hasonló funkció lesz, mint a MySpace-en, hogy a látogatók jól érezzék magukat, és rendszeresen használják." Sajnos azt többszöri rákérdezésre sem sikerült kideríteni, hogy mik lesznek ezek az újdonságok, de ha már a MySpace az összehasonlítási alap, akkor mi legalábbis blogszolgátlatásra, személyre szabható, alakítható saját nyitóoldalra, esetleg rss-alapú saját híroszlopokra és megosztható apróhirdetésekre gondolunk.

Persze azért megértjük, hogy - mintegy mellesleg - nem adták ki nekünk az újítások listáját, hiszen a következő hónapokban nyilván élesedik majd a verseny a social networkingben utazó szájtok között. Bár sokan el fogják intézni annyival a myVIP-et, hogy "ez csak egy klón", és már meglévő iwiw-es profiljuk mellett nem kívánnak majd felépíteni egy újabb virtuális ismeretségi hálót, ezzel együtt azt üdvözölhetjük, hogy végre verseny van kialakulóban (a myVIP állítólag néhány nap alatt elérte a tízezredik regisztrációt), és ez mindkét webes szolgáltatásnak - elvileg - a javára fog válni.