Ágnes
-1 °C
2 °C

Orros szmájlival támadnak a politikusok az iWiW-en

2006.02.19. 20:16
Az iWiW.hu online közösségi hálózatra regisztrált politikusok közül legtöbben SZDSZ-esek, az MSZP-s és fideszes tagok körülbelül azonos arányban képviseltetik magukat. Az iWiW.hu zárt közösség, csak az regisztrálhat, akinek egy már regisztrált tag meghívót küld. Húsz politikusnak írtunk emailben kérdéseket az iWiW rendszerén keresztül, és csak egy esetben írt vissza a megkeresett, hogy ő valójában nem ő. A tizenegy válaszadó közül hat az SZDSZ-t erősíti, három a Fideszt és kettő az MSZP-t. Egy idegesítő anomáliára is fény derült: a politikusok párthovatartozástól függetlenül erőteljesen vonzódnak az orros szmájlihoz.

A politikusok eltérő okokból szeretik az iWiW-et, de a legtöbben a régi ismerősök felkutatása miatt élvezik. A Medgyessy Pétert lehazaárulózó Loppert Dániel, a Fidesz Ifjúsági Tagozatának elnöke meg is lepődött, hogy egy rég nem látott osztálytársa cionista lett. "Volt egy osztálytársam, jó öt-hat évvel ezelőtt otthagyta a gimnáziumot, eltűnt, mostanáig nem is hallottam felőle. Amikor bejelölt, gyanús volt, hogy a képen egy puskát tart a kezében, a tartózkodási helynek pedig Tel-Aviv van bejelölve. Kiderült, hogy meggyőződéses cionistává vált, és most kinn katonáskodik Izraelben. Azért szeretem a wiwet, mert olyan emberek életéről szerzek vele tudomást, akikről bizonyos okok miatt már régóta hallottam" - írja.

Módszer
Mivel nincs olyan lista, hogy az iWiW tagok közül ki foglalkozik politikával, nem reprezentatív mintánk válogatásakor kénytelenek voltunk keresgélésre hagyatkozni. Rákerestünk különböző politikusokra és kutakodtunk ismerőseik között. Ezzel a módszerrel összesen húsz politikust találtunk, nyilván van több is, csak őket nem vettük észre, azért így is jutott egy miniszter a szórásba. Az iWiW-en minden regisztrált beírhatja adatait (név, születési idő, életkor, foglalkozás, hobbi, iskolák, munkahely), és fotókat is közölhet magáról.

Régi szerelmek

Csőzik László, SZDSZ-es politikus a régi barátok és szerelmek felkutatása miatt élvezi az online közösségi tagságot. "Rég nem látott/elfeledett barátokkal, ismerősökkel (elvétve szerelmekkel :-)) találkozhat itt az ember. Nem kell öt évig osztály- vagy évfolyamtalálkozókra várni ahhoz, hogy kiderüljön, kiből mi lett, kinek mekkora a családja. Plusz futó ismeretségeket (itt most nem flörtökre gondolok) lehet "kiteljesíteni" egy egymásra-klikkeléssel, szóba elegyedéssel" - írja.

Az SZDSZ-es főpolgármester-helyettes Ikvai-Szabó Imre, és párttársa Sándor Klára is tudományos szempontból közelít. "Sokat forgolódom emberek közt, mert érdekesek, érdekelnek. Ugyancsak érdekelnek azok a "gyenge kapcsolatok", amelyet a szociológiai irodalom általában a kommunikációs rendszerek leghatékonyabbjainak ismer. A WiW-et erre "találták ki." - írja Ikvai-Szabó.

Kivétel nélkül, mindenki nagyon fontosnak tartja politikai szempontból az internetes jelenlétet: Kóka János gazdasági miniszter azt írja, 2010-re a háló lesz a döntő médiaeszköz, Bán Imre, az MSZP Informatikai tagozatának vezetője szerint bár még sokan nem ismerik fel, azért ez a legfontosabb felület.

#alt#
Nézzen iWiw-es politikusokat!

Állítólag nem politizálnak

Mégis, állítása szerint a tizenegy közül egyik politikus sem használja politikai célra az iWiW-et. A hálózattal kapcsolatos összeesküvés-elméletek nagy része pedig éppen azzal érvel, hogy a hatalmas, részletesen pozícionált adatbázist a sokszázezer felhasználó adataival együtt politikai-, vagy marketingcélokra értékesítik a tulajdonosok. Csőzik László az egészséges munkaundor jegyében egyenesen azt írja, azért kedveli az iWiW-et, mert ott nem kell politizálni.

A közösség előnyének tartják, hogy demokratikus és laza. Kóka miniszter a személyességet emeli ki, de azért rávezet az online lét örök kérdésére, vagyis hogy kamuszemély is állhat a háttérben: "Előny a nyíltság, protokoll-mentesség, közvetlenség, azonnaliság, oldottság és az, hogy a megkeresett akkor reagál, amikor neki kényelmes. Hátrány, hogy leggyakrabban nem tudható, ki is van valójában az adott nick mögött. A wiw ezért is személyesebb - persze itt sem mindig tudható, hogy valóban azzal levelezünk, akire gondolunk. (Pl. honnan tudhatná, hogy most tényleg KJ ír?)" - írja.

A fideszes Loppert Dániel sem tapasztalt hátrányokat. "Inkább jóleső hülyeségeket, mint amikor XY ír, hogy 'hát mi nem is ismerjük egymást, de hallottam, hogy ki vagy, aztán meg hajrá fidesz'. Szidni, sértegetni nem szoktak, bár ez mások számára biztos probléma" - mondja.

Ki van a nick mögött?

Eörsi Mátyás, SZDSZ-es honatya kapott gyalázkodó és politika iránt érdeklődő levelet is. "A hozzám, mint politikushoz érkező levelekre becsülettel válaszolok. Így kerültem hosszas levelezésbe két fiatal tanulóval, akik egymás nővérei, akik hosszasan kérdeztek a legkülönfélébb politikai kérdésekről, sőt, az egyikük még pályaválasztási tanácsot is kért tőlem. És mint mindig, itt is kaptam - igaz, kevés, mindössze kettő - gyalázkodó, sértegető levelet is. Az előző levelezésnek örültem, az utóbbi sem bántott, hiszen nem rosszabbak, mint a mindenki által utált lánclevelek és apróhirdetések" - fogalmaz.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció alelnökének kivételével senki nem használja az oldal fórum és apróhirdetés szolgáltatásait, viszont többen panaszkodnak arra, hogy nem jönnek rá, ki az, aki rájuk klikkel. Loppert Dániel mindenkit visszajelöl, Bán Imre és Eörsi Mátyás csak azt, akit felismer, utóbbi állítja, megkönnyíti a helyzetét, aki fotót is közöl magáról. "Volt nagyon kellemetlen élményem ezzel kapcsolatban is, ugyanis kiderült, hogy nagyon is kellett volna emlékeznem az illetőre, és nagyon szégyelltem magam a rossz memóriám miatt. Mivel a névmemóriám sokkal rosszabb, mint az arcmemóriám, nem könnyítik meg a helyzetemet azok, akik nem tesznek fel magukról fényképet, vagy vicces képet tesznek fel magukról, mondjuk egy híres színészét, vagy egy állatot" - írja.

Ciki haverkodni?

#alt#

A politikusok között van, aki szerint ciki a másik politikai erő tagjaival ismerősi kapcsolatot létesíteni. "A wiw még sok bonyodalmat okozhat politikai berkekben. Gondoljunk bele, mekkora botrányt okozhatna az, ha ma nyilvánosságra hoznák, hogy az üzleti, illetve politikai közélet szereplői közül ki kivel van baráti viszonyban. Nekem szerencsére nincs titkolni valóm :-) Egy két SZDSZ-est láttam: Eörsi Mátyást, pár új generációst - de én őket persze nem ismerem. :-) " - írja Loppert Dániel. Gál J. Zoltán nem is tud a polgári erőkről: "Sok képviselő regisztrált, valaki a miniszterelnök nevében is, de az csak hamis dublőr. Magam csak liberálisokról és szocialistákról tudok. Van itt egyáltalán valaki a Fidesztől?" - kérdezi.

Frajna Imre, Pest megye 10-es választókörzetének fideszes képviselője tömören titkolózik: "Igen tudok más politikusokról, ha megnézi az ismerőseim listáját, ezt kérdés nélkül is láthatná" - fogalmaz.

Összefoglalva, a politikus úgy csinál, mintha maga is ember lenne, ismerősöket gyűjt az iWiW-en, és rendkívül fontosnak tartja az internetes jelenlétet, ahol viszont nem foglalkozik politikával. Párthovatartozástól függetlenül konzervatív nethasználó a politikus: nem kattint fórumokra és hirdetésekre, ráadásul orros szmájlit használ, pedig az már régen kiderült, hogy az orr nélküli változat a menő.